Бугарски културен клуб - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бугарскиот културен клуб - Скопје — здружение на граѓани во Република Македонија основано на 4 мај 2008 и регистрирана на 22 мај 2008. Претседател на Управниот одбор на здружението е Лазар Младенов, дипломиран електроинженер.[1]

Цел[уреди | уреди извор]

Целта на здружението е создавање на промени во Република Македонија и разбирање за неопходноста од зближување и меѓукултурна толерантност на културите на соседните држави - Република Македонија и Република Бугарија.[2]

Дејност[уреди | уреди извор]

Претставниците на здружението учествувале во јавна дискусија за интеграција на етничките малцинства во Струмица[3], се собирани и се претставени податоци за места на погребаните бугарски војници и офицери загинати за време на Првата светска војна на територијата на Република Македонија [4] [5], и земаат однос во врска со спорот со Грција за името.[6] [7]

Управен одбор[уреди | уреди извор]

 • Претседател на Управниот одбор
  • Лазар Младенов
 • Потпретседател на Управниот одбор
  • Александар Николиќ
 • Членови на Управниот одбор
  • Мирослав Ризински
  • Саве Димитриевски
  • Љупчо Куртелов
  • † Тодор Китанчев
  • Дејан Танчовски

Надзорен одбор[уреди | уреди извор]

 • Претседател на Надзорниот одбор
  • Васил Карастојанов
 • Членови на надзорниот одбор
  • Ристо Чичовски
  • Весна Речкоска

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]