Македонски Бугари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бугари во Македонија
Българи в Македония
Вкупен број на населението

1.417 [1]

Региони со значително население
Јазици
македонски и бугарски јазик
Религии
Православно христијанство
Поврзани етнички групи
Бугари, Македонци

Македонските Бугари (бугарски: македонски българи) се мала етничка заедница која живее во Македонија. Во државата има многу мал број граѓани кои се декларираат како Бугари и истите често се нарекуваат бугарофили кои заедно како една целина не се признато етничко малцинство. Најголем број Бугари се сконцентрирани во регионот на Струмица,[2] можеби поради тоа што градот територијално се наоѓа во близина на Бугарија и бил двапати дел од бугарската држава (1912-1919) и (1941-1944).[3] Во периодот помеѓу 1945 - 1991 година додека Македонија била дел од Југославија имало миграција на бугарското население од Босилеградско во Република Македонија, а најголемиот дел од него се населил во Скопје[се бара извор]. На последниот попис во Македонија во 2002 година како Бугари се изјасниле 1.417 граѓани, кои претставуваат околу 0,07% од целото население.

Организација[уреди | уреди извор]

Во текот на неуспешниот „Попис 2011“ во Македонија Бугарскиот културен клуб започнал кампања која гласела: Сите биле Бугари. А ти?[4][5] која во текот на своето видео ги прикажува славните историски личности Св. Климент Охридски, Цар Самоил, Гоце Делчев како Бугари. Во Македонија има бугарско здружение Радко[6] во Охрид и Бугарски културен клуб[7] во Скопје. Според официјалните подотоци на КБГБЧ од 2002 до крајот на 2016 година речиси 70.000 македонски граѓани земале бугарски пасоши со кои може да патува и работи во земјите од ЕУ без визи.[8][8] Уште околу 60.000 лица поднеле молби за бугарско државјанство за кое мора да потпишат документ дека имаат бугарско потекло. Прашање е колку од тие што добиле пасош или поднеле молби се чувствуваат Бугари, а колку на таков чекор се решиле од економски причини.

Познати личности[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]