Прејди на содржината

Бугарија 1300

Од Википедија — слободната енциклопедија
Копија на SEIT единицата од сателитот

Интеркосмос 22, почесто нарекуван Бугарија 1300 (бугарски: Интеркосмос 22-България 1300) — првиот бугарски вештачки сателит. Наречен е 1300 по повод гошнината од формирањето на Бугарската Држава.

Сателитот бил развиен од страна на Бугарскиот институт за вселенски истражувања и поседува 11 мерни инструменти.