Бруто метрополитенски производ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бруто метрополитенски производ (БМП) или Бруто регионален производ (БРП) е една од неколкуте мерки за големината на економијата на метрополитенската област. Слично со бруто-домашен производ (БДП), БМП е дефиниран како пазарна вредност на сите финални добра и услуги произведени во метрополитенската област во дадениот период на време, кој обично е една година.

Во Соединетите Американски Држави[уреди | уреди извор]

БМП е пресметуван годишно од страна на Бирото за економска анализа, во рамките на министерството за трговија.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]