Бродот на лудите (сатира)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Насловна страница на изданието од 1549 година „ Брод на лудите“
Брод на лудите ( Stultifera Navis ) беше преведен на латински во 1497 година; некои од дрвокрадците што го илустрираат ракописот можеби биле создадени од Албрехт Дирер . Универзитетот во Единбург поседува копија од латинското издание.

Бродот на лудите ( Современ германски : Das Narrenschiff, латински : Stultifera Navis, оригинален средновековен германски наслов: Daß Narrenschyff ad Narragoniam ) — сатирична алегорија во германски стих објавена во 1494 година во Базел, Швајцарија, од хуманист и теолог Себастијан Брант . Тоа е најпознатиот третман на бродот на будали кои тропаат и кружат во бројни преводи.

Преглед[уреди | уреди извор]

Книгите се составени од пролог, 112 кратки сатири и епилог, сите илустрирани со резници.[1] Брент го зазема бродот на будали, популарен во тоа време, удирајќи ги со ненадмината моќ на слабостите и пороците од своето време. Тука тој го создал Свети Гробијан, за кого замислувал дека е покровител на вулгарен и груб народ.

Концептот за глупавост бил често користен троп во периодот пред реформска постапка за легитимирање на критиката, како што исто така го користел Еразмус во неговата Пофалба на Фоли и Мартин Лутер во неговиот „ An den christlichen Adel deutscher Nation von des christlichen Standes Besserung “ ( Обраќање до христијанското благородништво ). На судските будали им било дозволено да кажат што сакаат; пишувајќи ја својата работа на глас на будала, Брант можел да ги легитимира своите критики кон црквата.

Наводи[уреди | уреди извор]

Скулптура на Јирген Вебер врз основа на сатира, кој се наоѓа во Нирнберг, домот на Албрехт Дирер.
  1. W Gillis, trans, The Ship of Fools, (1971)