Прејди на содржината

Британска антарктичка експедиција (1910—1913)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Британска антарктичка експедиција
Петмина мажи во тешка облека и покривки; тројца стојат, а двајца седат на земја. Стоечките луѓе носат знамиња; сите пет имаат потресени изрази
Спонзор Обединето Кралство
ЛидерРоберт Фалкон Скот
ПочетокЧалмерс
ноември 29 1910 (1910-11-29)
ЦелКако првите снимени луѓе што стигнале до Јужниот пол
БродовиТера нова
Екипаж5 (пристап до полот)
Преживеани0
Route

Патеки до Јужниот Пол ги презеле Скот и Амундсен

Британска експедиција на Антарктикот 1910-1913 година (англиски: British Antarctic Expedition 1910—1913), позната како „Тера Нова“ — научна и истражувачка експедиција на Антарктикот во периодот од 1910 до 1913 година предводена од Роберт Скот, која имала политичка цел: „да стигне до Јужниот пол, со цел да ја донесе честа на ова достигнување на Британското Царство[1]. Од самиот почеток, експедицијата се одвивала во услови на поларна трка со ривалскиот тим на Роалд Амундсен. Тимот на Скот вклучувал двајца домородци од Руското Царство - Димитриј Гирев и Антон Омелченко, како и норвешкиот специјалист скијач Тригве Гран. Во однос на стратегијата и тактиката за истражување и транспорт, како и опремата, експедицијата била директно продолжение на експедицијата на Скот во 1901-1904 и експедицијата на Шеклтон во 1907-1908 година.

Експедицискиот брод ја напуштил Британија на 16 јуни 1910 година, а началникот се качил на него во Јужна Африка. На 29 ноември, експедицијата тргнала кон јужните поларни води и се населила на Росовиот Остров. На 26 јануари 1911 година, патувањата со санки почнале да поставуваат магацини до 80°С. широчина. Во февруари, екипажот на Тера Нова се сретнал со Норвежаните во Заливот на китовите. Во јуни-јули 1911 година, тим предводен од Едвард Вилсон направил зимско патување во текот на поларната ноќ за да ја проучува ембриологијата на царските пингвини во Крозиеровиот ’Рт. Излезот на првиот помошен одред на крајниот југ се случил на 24 октомври 1911 година, при што требало да користи моторни санки, кои брзо се расипале и биле напуштени. Групата на Скот со 10 манџуриски пониња заминала на 1 ноември, но понињата морале да бидат застрелани, а во иднина луѓето ја влечеле стоката. На 21 декември, Скот ја ослободил групата за придружба, а тимот продолжил со пет лица (исто така Вилсон, Оутс, Бауерс и Еванс), иако резервите и опремата биле дизајнирани за четворица. Групата за помош се борела назад во базата поради исцрпеност и скорбут. На 17-18 јануари 1912 година, групата на Скот го посетила Јужниот пол, каде било откриено дека Норвежаните биле пред Британците за повеќе од еден месец. На враќање дошло до нагло влошување на здравствената состојба на припадниците на поларната група. Офицерот Еванс починал на 17 февруари. Поради силните смрзнатини, Оутс го напуштил шаторот во снежна бура на 16 март, всушност извршувајќи самоубиство. Неговото тело никогаш не било пронајдено. По почетокот на антарктичката зима, преостанатите луѓе биле блокирани од лошо време на 18 км од складиштето. Последниот запис во дневникот на Скот е датиран на 29 март 1912 година. Роберт Скот, Едвард Вилсон и Хенри Бауерс веројатно починале набргу потоа откако поминале 144 дена на ледникот на Антарктикот.

Паралелно со одредот на Скот бил истражувачкиот тим на Виктор Кембел, во кој биле вклучени геологот Рејмонд Пристли и лекарот Мареј Левик. Тимот успешно презимил на Адаровиот ’Рт, меѓутоа, поради грубиот терен и неповолните временски услови, патувањата со санки немале многу успех. Во јануари 1912 година, групата на Кембел била префрлена на бродот „Тера Нова“ во ледникот Дригалски, но поради раниот почеток на зимата, бродот не можел да ги евакуира поларните истражувачи и тие биле принудени да останат на неподготвено презимување. На островот Инекспресибл, била ископана снежна пештера, а нивната главна храна беше сурово и замрзнато месо од фоки и пингвини. Не сметајќи на евакуација, на 30 септември 1912 година Кембел тргнал кон островот Рос, кој бил оддалечен 370 километри. Благодарение на складиштето за храна поставено во Робертовиот ’Рт претходната година, луѓето можеле да стигнат до главната база на 6 ноември со полна сила.

Командата на експедицијата по заминувањето на Скот на Полот била привремено преземена од воениот лекар Едвард Аткинсон, кој на крајот на февруари 1912 година ги испратил Апсли Чери-Гарард и Димитриј Гирев да бараат санки. Поради силно снежно невреме, тие биле принудени да се вратат на 10 март. На 30 октомври, групата на Аткинсон успеала да го пронајде тимот на Скот со хималајските мазги и на 12 ноември пронашла шатор покриен со снег со три замрзнати тела. Дневниците откриени 8 месеци по смртта на експедицијата го направиле Скот (како што вели Р. Хантфорд) „митолошка фигура“, а неговата слава ја засенила онаа на откривачот Амундсен [2]. Од февруари 1913 година, капетанот Едвард Еванс ја командувал експедицијата.

Во последната четвртина од 20 век, искуството од експедицијата на Скот го привлекла вниманието на истражувачите кои изразиле значителен број критички забелешки за личните квалитети на лидерот и опремата на кампањата. Дискусиите продолжуваат до ден-денес.

Цел и резултати

[уреди | уреди извор]
Портрет на Роберт Скот од 1905 година, масло на платно, 151,1 × 100,3 см. Национална портретна галерија (Лондон)

Експедицијата на Тера Нова била подржана од приватно претпријатие со државна финансиска поддршка под покровителство на Британскиот адмиралитет и Кралското географско друштво. Во научна смисла, тоа било директно продолжение на британската национална антарктичка експедиција од 1901-1904 година на бродот Дискавери. Главната цел на експедицијата била научно истражување на Викториината Земја, како и западните делови на Трансантарктичкиот гребен и Земјата на Едвард VII. Успехот на Шеклтон во 1908 година (тој не стигнал до Јужниот пол само за 180 км) и изјавите на Кук и Пири за освојувањето на Северниот Пол поставиле пред Скот, пред сè, политичка задача - да го обезбеди приматот на Велики Британија во крајниот југ на Земјата [3]. Во исто време, Скот сметал дека секторот на Росовото Море е монопол на Велика Британија и лично нему, и реагирал крајно болно на сите обиди за истражување во овој регион [4].

План за експедиција

[уреди | уреди извор]

Планот на експедицијата, објавен од Скот на 13 септември 1909 година, презел работа во три сезони со две зимувања [5]:

Декември 1910 - април 1911 година

Основање на база за презимување и научно истражување на Росовиот Остров во Мек-Мурдовиот теснец. Заминување на автономниот тим за истражување во Земјата на Едвард VII или, поради условите на мраз, во Викториината Земја. Геолошки истражувања во планински бранови во близина на основата. Поголемиот дел од тимот бил вклучен во поставувањето магацини за кампањата следната пролет на Антарктикот.

Октомври 1911 - април 1912 година

Главната задача на втората сезона било патување до Јужниот пол по патеката на Шеклтон. Целиот персонал бил вклучен во неговата подготовка, 12 лица работат директно на терен, четворица од нив стигнуваат до столбот и се враќаат со помош на средни складишта. Интегрирани климатски, глациолошки, геолошки и географски студии.

Октомври 1912 - јануари 1913 година

Завршувањето на научните истражувања започнала порано. Во случај на неуспешно патување на Полот во претходната сезона, повторен е обид да се стигне по стариот план. Во интервју за весникот Дејли Меил, Р. Скот изјавил дека „ако не ја постигнеме целта со првиот обид, тогаш ќе се вратиме во базата и ќе го повториме следната година. <…> Со еден збор, нема да заминеме од таму додека не ја постигнеме целта[5].

Главни резултати

[уреди | уреди извор]
Карта на кампањи на геолози на експедицијата (Западна група) во сезоната 1911-1912 година

Планот бил спроведен до детали (заедно со трошоците за неговата имплементација). Во научна смисла, експедицијата извршила голем број метеоролошки и глациолошки набљудувања, собрала многу геолошки примероци од глацијални морени и млазови на Трансантарктичките Планини. Тимот на Скот тестирал различни начини на транспорт, вклучувајќи моторизирани санки во поларна средина, како и балони за атмосферско истражување. Научните истражувања биле предводени од Едвард Адријан Вилсон (1872-1912). Тој го продолжил своето истражување за пингвините, а исто така извршил програма за геолошки, магнетни и метеоролошки студии [1]. Особено, метеоролошките набљудувања направени од експедицијата на Скот, споредени со податоците на Шеклтон и Амундсен, овозможиле да се заклучи дека постои антарктички антициклон во близина на Јужниот пол во лето [6].

Политичката задача на експедицијата не била директно исполнета. Норвежаните биле особено остри за ова, особено Роалд Амундсен. Лав во 1913 година напишал:

„... Експедицијата (Скот) беше организирана на начини што не инспирираа доверба. Ми се чини... на сите треба да им биде драго што веќе го посетивте Јужниот пол. Во спротивно, тие веднаш ќе склопат нова британска експедиција за да ја постигнат истата цел, најверојатно без промена на методологијата на кампањата. Како резултат на тоа, катастрофата ќе следи по катастрофата, како што беше случајот со Северозападниот Премин“.

Сепак, смртта на Скот и приматот на Амундсен придонеле до многу проблеми во британско-норвешките односи, а трагедијата на Скот во политичка смисла станала симбол на херојството на вистински џентлмен и претставник на Британското Царство. Јавното мислење подготвило слична улога за Е. Вилсон, кој, и покрај се, влечел 14 килограми фосили од ледникот Бердмор. Присуството на поларни експедиции, а во втората половина на 20 век, на стационарни бази на Британија и на поданиците на Британскиот Комонвелт (Австралија, Нов Зеланд) во овој сектор на Антарктикот станало трајно [6] [2].

Подготовка и опрема

[уреди | уреди извор]

Финансирање

[уреди | уреди извор]

Експедицијата Тера Нова првично се сметала за приватна иницијатива со многу ограничена владина поддршка. Скот издвоил буџет од 40.000 фунти, што било значително повисоко од буџетите на слични норвешки експедиции, но било повеќе од половина од буџетот на експедицијата од 1901-1904 година. Командантот на бродот, поручник Едвард Еванс напишал:

Никогаш немаше да ги собереме потребните средства за експедицијата ако ја нагласивме само научната страна на работата; многу од оние кои дадоа најголем придонес во нашиот фонд воопшто не беа заинтересирани за наука: тие беа фасцинирани од самата идеја да одат на полот.

Оглас за компанијата Оксо, спонзор на експедицијата

Како резултат на тоа, националната претплата, и покрај жалбата на лондонскиот Times, обезбедила не повеќе од половина од потребните средства. Парите доаѓале во мали количини од 5 до 30 фунти

…Останува само еден пол, кој треба да стане наш пол. И ако воопшто може да се стигне до Јужниот пол, тогаш... Капетанот Скот е само тој што може да го направи тоа.

Сепак, капиталот растел многу бавно: Кралското географско друштво (КГД) донирало 500 фунти, Кралското друштво - 250 фунти. Работите тргнале на терен во јануари 1910 година кога владата одлучила да му даде на Скот 20.000 фунти [5]. Одборот на Кралското географско друштво неформално испратило писмо до своите членови (кои броеле 3.250) со барање да се пренесе остварлив придонес „за да се заврши работата за навлегување во регионите на Антарктикот[4]. Вистинската проценка на трошоците на експедицијата за февруари 1910 година била 50.000 фунти, од кои Скот имал 32.000 фунти [5]. Најголемата ставка на расходи била експедициониот брод, кој чинел 12.500 фунти за изнајмување од ловечкото друштво [1]. Собирањето средства продолжило додека стигнало до Јужна Африка (владата на новоформираната Унија на Јужна Африка обезбедила 500 фунти, предавањата на Скот донесоа 180 фунти), Австралија и Нов Зеланд. И покрај сите напори, експедицијата започнала со негативно финансиско салдо, а Скот бил принуден, веќе за време на зимскиот период, да побара од членовите на експедицијата да се откажат од платите за втората година од експедицијата. Самиот Скот ја донирал на експедицискиот фонд и сопствената плата и секој надомест што би му следувал [5].

Во отсуство на Скот во летото 1911 година, кампањата за собирање средства во Обединетото Кралство ја предводел неговиот долгогодишен покровител Сер Клемент Маркам, поранешен шеф на Кралското географско друштво ж. До октомври 1911 година, благајникот на експедицијата, Сер Едвард Спајер, повеќе не можел да ги плаќа сметките, финансискиот дефицит достигнал 15 илјади фунти. На 20 ноември 1911 година, бил објавен апел да се соберат 15.000 фунти за фондот на Скот, напишан од А. Конан Дојл. До декември, не биле собрани повеќе од 5.000 фунти, а канцеларот на финансии, Лојд Џорџ, категорично одбил дополнителна субвенција [5].

„Поларна трка“

[уреди | уреди извор]
Роалд Амундсен - главниот конкурент на Скот

Плановите за експедиција на Скот, со коментари од познати истражувачи, биле објавени во весникот Daily Mail на 13 септември 1909 година. Терминот „поларна трка“ бил измислен од Роберт Пири во интервју објавено во истиот број. Пири за весникот изјавил:

Можете да го прифатите мојот збор: трката до Јужниот пол, која ќе започне меѓу Американците и Британците во следните седум месеци, ќе биде интензивна и ќе го одзема здивот. Светот никогаш не видел такви трки.

Во тоа време, од географските објекти на Земјата, само Јужниот Пол останал неосвоен: на 1 септември 1909 година, Фредерик Кук официјално објавил дека Северниот пол бил освоен на 21 април претходната 1908 година. На 7 септември истата година, Роберт Пири исто така го објавил постигнувањето на Северниот Пол, според неговата изјава, тоа се случило на 6 април 1909 година. Во печатот опстојувале гласините дека следната цел на Пири ќе биде Јужниот Пол. На 3 февруари 1910 година, National Geographic Society официјално објавил дека американската експедиција ќе замине за Веделовото Море во декември [5]. Биле подготвени слични експедиции: во Франција под водство на Жан-Батист Шарко, во Јапонија под водство на Нобу Ширасе, во Германија под водство на Вилхелм Филхнер. Се шпекулирало дека Филхнер планира да премине низ целиот континент, од Веделското Море до Полот и од таму по патеката Шеклтон до Мек-Мердо. Се подготвувале експедиции во Белгија и Австралија (Даглас Мосон со Ернест Шеклтон). За Скот, како што верувал, само Пири и Шеклтон би можеле да бидат сериозни конкуренти, но Шеклтон во 1910 година го препуштил спроведувањето на плановите на еден Мосон, а Пири се оддалечил од поларните истражувања [5]. Роалд Амундсен во 1908 година најавил трансарктичко префрлање од Баровиот ’Рт до Свалбард. За време на велигденската посета на Норвешка во 1910 година, Скот се надевал дека неговата експедиција на Антарктикот и Арктичкиот тим на Амундсен ќе работат на единствен план за истражување. Амундсен не одговарал на писмата и телеграмите на Скот, како и на неговите телефонски повици [7].

Експедицијата била поделена на два одреди: научни - за презимување на Антарктикот - и бродска. Скот и Вилсон го надгледувале изборот на персонал за научниот одред, изборот на екипажот на бродот му бил доверен на поручникот Еванс. Вкупно биле избрани 65 лица од повеќе од осум илјади кандидати. Од нив, шест биле во експедицијата на Скот Дискавери и седум биле во експедицијата на Шеклтон [4]. Алфред Читам служел и во експедицијата Дискавери и Шеклтон [8]

Научниот тим вклучувал дванаесет научници и специјалисти. Научен тим од овој тип никогаш не бил на поларна експедиција [1]. Улогите биле распределени на следниов начин:

 • Едвард Вилсон — лекар, зоолог и уметник.
 • Апсли Чери-Гарард — асистент на Вилсон и најмладиот член на тимот. Вклучен во експедицијата за донација од 1000 фунти, откако неговата кандидатура била одбиена на конкурсот.
 • Тејлор Грифит (Австралија) — геолог. Според договорот, периодот на неговиот престој во експедицијата бил ограничен на една година.
 • Френк Дебенхам (Австралија) — геолог.
 • Рејмонд Пристли — геолог.
 • Џорџ Симпсон — метеоролог.
 • Едвард Нелсон — биолог.
 • Чарлс Рајт (Канада) — физичар.
 • Сесил Мерс — специјалист за пони и кучиња за санки. Во март 1912 година го напуштил Антарктикот.
 • Херберт Понтинг — фотограф и кинематографер. Во март 1912 година го напуштил Антарктикот.

Тимот вклучувал многу претставници на Кралската морнарица и Кралската индиска служба [4]. Во основа, тие се пријавиле во експедицијата од кариерни причини, бидејќи тоа им овозможило брзо да ја стекнат потребната квалификација за унапредување и назначување во попрофитабилни области на услуга. Поморските службеници ја задржале традиционалната подреденост и класните разлики во експедицијата, иако овие наредби неизбежно ослабеле под условите на поларната експедиција. Во исто време, капетанот Скот го задржал традиционалниот британски стил на лидерство. Како што го опишал физичарот Чарлс Рајт, „Тој беше сам и семоќен, речиси како Бог; царуваше во неговата кабина и не им се поклонуваше ни на обичните морнари. Сите наредби беа пренесени преку офицерите и се очекуваше нивно итно извршување, дури и без дополнителни прашања. Плановите никогаш не биле дискутирани со надворешни лица [8].

 • Виктор Кембел — пензиониран поручник на морнарицата, висок офицер на Тера Нова, лидер на таканаречената Северна група во Викторија.
 • Хари Пенел — поручник на морнарицата, навигатор на Тера Нова.
 • Хенри Реник — поручник на морнарицата и главен хидролог и океанограф.
 • Џорџ Левик — лекар на брод со чин поручник.
 • Едвард Аткинсон — бродски лекар со чин поручник, дејствувал како командант на презимувачката група од декември 1911 година. Токму тој ги испитал пронајдените останки на Скот и неговите придружници.

Тимот исто така ги вклучувал:

 • Хенри Р. Боверс — поручник во Кралската индиска морнарица
 • Лоренс Оутс - капетан. Специјалист за пони, се приклучил на експедицијата, придонесувајќи во нејзиниот фонд 1000 фунти.
 • Едгар Еванс — четврт-мајстор на Кралската морнарица на Велика Британија.

Тимот главно се состоел од млади луѓе. Најстариот бил 42-годишниот Роберт Скот, а по него бил 40-годишниот оператор Херберт Понтинг. Службениците и научниците биле, во просек, околу 30 години; најмладите биле 21-годишниот Тригве Гран и 24-годишниот Апсли Чери-Гарард[8].

Од странците во експедицијата учествувале:

 • Антон Омелченко (Русија). Скот во своите дневници го нарекува едноставно „Антон“. Со тимот отишол до средината на Росовиот Ледник, по истекот на договорот се вратил во Нов Зеланд во февруари 1912 година.
 • Димитриј Семјонович Гирев (Русија) — возач на кучиња. Скот го напишал своето име во својот дневник како Деметри Героф. Ја придружувал експедицијата на Скот до 84°С. Ш., потоа со поголемиот дел од експедицијата останал на Антарктикот и учествувал во потрагата по групата на Скот.
 • Јенс Тригве Гран (Норвешка) — скијач и специјалист. Вклучен во тимот по гостувањето на Скот во Норвешка на инсистирање на Фритјоф Нансен. И покрај недостатокот на меѓусебно разбирање и конфликтите со шефот на експедицијата, тој работел до нејзиното завршување.

Опрема и транспорт

[уреди | уреди извор]

Првично, Роберт Скот очекувал да го користи поларниот брод Дискавери, специјално изграден за неговата експедиција на Антарктикот од 1901-1904 година; но во исто време, експедициската база морала да се наоѓа на проучуваниот брег на Росово Море; Во близина се наоѓала и Тера Нова. Целата работа за опремување на експедицијата ја воделе поручниците Едвард Еванс и Виктор Кембел: Еванс бил ангажиран во поправка и опрема на експедициониот суд. Кембел (неговиот тим ги вклучувал и Хари Пенел и Хенри Реник, а потоа и Хенри Бауерс) се грижел за остатокот од опремата, а тие имале само шест недели време да ја купат, примат и наполнат [8]. Скот одлучил да користи тријада на влечни возила: моторни санки, манџуриски пониња и санки со кучиња [1]. Пионер на употребата на пони и моторни возила на Антарктикот бил Шеклтон, кој се уверил во целосната практична бескорисност на двете [2]. Скот имал крајно негативен став кон кучињата, неговите дневници се полни со поплаки за тешкотиите во справувањето со овие животни [9]. Сепак, Скот, како и во кампањата од 1902 година, најмногу се потпирал на мускулната сила и силата на човечкиот дух [10]. Мобилните за снег покажале прилично слаби резултати на тестовите во Норвешка и Швајцарските Алпи: моторот постојано се расипувал, а сопствената тежина го туркала снегот до длабочина од најмалку една стапка. Сепак, Скот тврдоглаво го отфрлил советот на Нансен и зел три моторни санки.

Суштински дел од опремата биле 19 кратки манџуриски коњи (наречени „пони“ од членовите на тимот) во бела боја, испорачани до октомври 1910 година во Крајстчерч, Нов Зеланд. Биле испорачани 33 кучиња. На горната палуба на Тера Нова биле подигнати штали и боксови за одгледување на кучиња. Сточна храна се состоела од 45 тони пресувано сено, 3-4 тони сено за непосредна употреба, 6 тони колач, 5 тони трици. За кучињата биле земени 5 тони кучешки бисквити, додека Меарс тврдел дека консумирањето фоки од кучињата било исклучително штетно [9].

Британската и колонијалната компанија за авиони и понудиле на експедицијата авион, но Скот го одбил ова искуство, велејќи дека се сомнева во соодветноста на авијацијата во поларните истражувања [5]. За комуникација помеѓу испитаниците во главната база Мек-Мердо и Земјата на Едвард VII, Скот очекувал да користи радиотелеграфија. Студијата на овој проект покажала дека радио предавателите, приемниците, радио јарболите и другата опрема едноставно нема да најдат место на Тера Нова поради гломазноста. Меѓутоа, Националната телефонска компанија, за промотивни цели, му обезбедила на Скот неколку телефони за базата Мек-Мердо [5].

Главните резерви биле примени во Нов Зеланд и биле подароци од локалните жители. Така, биле испратени 150 замрзнати трупови овци и 9 говеда, конзервирано месо, путер, конзервиран зеленчук, сирење и кондензирано млеко. Една од ткајачите направила специјални капи со амблемот на експедицијата, кои му биле дадени на секој член заедно со копија од Библијата [5]. Роланд Хантфорд забележал дека со постојан финансиски дефицит, на експедицискиот брод бил опремен скапо, „за да се пренесе на Антарктикот со безброј фоки[2].

Активности на главниот тим на експедицијата

[уреди | уреди извор]

Прва фаза: 1910-1911 година

[уреди | уреди извор]

Пловење од Велика Британија до Антарктикот

[уреди | уреди извор]
Тера Нова. Фотографија на Херберт Понтинг

На 1 јуни експедицискиот брод го напуштил Лондон, летајќи за Кардиф, каде што требало да се складира со гориво; со оглед на тоа што застанувањата биле направени на речиси секое пристаниште на патот, патувањето траело две недели [4]. Тера Нова заминала за Атлантскиот Океан на 15 јуни 1910 година. Скот не бил на бродот: очајнички борејќи се за финансирање на експедицијата, како и бирократски пречки (барката морала да биде регистрирана како јахта), тој се качил на својот брод во Кејп Таун. Статусот на јахта била предност, бидејќи товарот на бродот не бил предмет на инспекција и ограничувања поставени од Одборот за трговија. Океанскиот премин ги покажал недостатоците на експедицискиот брод: Тера Нова протечела за време на бурите и дождовите, исцрпувајќи го тимот со работа преку рачните пумпи, а неговите парни котли трошеле премногу гориво - до 8 тони дневно. За време на преминот, патниците и научниот тим биле вклучени во аврал, главно за испумпување на вода и повторно полнење на јаглен од складиштето. За да се надополнат резервите на гориво и вода, неопходно било да се остварат повици до Мадејра (23 јуни) и Тринидад (26 јули). Имало и моменти на релаксација: на 15 јули традиционално се славело преминувањето на екваторот и се одржал празникот на Нептун: капетанот Еванс бил самиот бог Нептун, Браунинг бил Амфитрита, а Оутс и Аткинсон ги играле улогите на белите мечки. Во Симонстаун (каде што пристигнале на 15 август) Р. Скот му рекол на поручникот Кембел дека има намера да го приземји со група истражувачи на Земјата на Едвард VII, каде што морале да одат од Заливот на китовите, анкетиран од Британците во 1902 година [1] [4] [8].

Барката пристигнала во Мелбурн на 12 октомври 1910 година, по 40-дневниот премин преку океанот, каде што била примена телеграма од братот на Роалд Амундсен, Леон: „Имам чест да ве информирам дека Фрам се движи кон Антарктикот. Амундсен“. Пораката имала најболен ефект врз Скот; тој бил толку изненаден што го повикал на совет Тригве Гран, Норвежанец. Гран препорачал да се испрати телеграма до Нансен барајќи појаснување, добивајќи го одговорот: „Не се знае“. На прес-конференција, Скот изјавил дека нема да дозволи научните резултати да се жртвуваат за доброто на поларната раса. Пишувале и локалните весници

За разлика од некои истражувачи, кои се чини дека се обземаат од тежината на она што ги чека, тој се носи весело и весело. Тој оди на Антарктикот со такво расположение, како личност на која му претстои пријатен состанок.

Ако во Австралија и Нов Зеланд печатот и јавноста со големо внимание го следеле напредокот на експедицијата, тогаш во Лондон плановите на Скот биле целосно пречкртани од возбудата околу случајот д-р Крипен [5]. Професорот Еџворт Дејвид ја убедил австралиската влада да и обезбеди дополнителен грант на експедицијата и го препорачал Рејмонд Пристли, геолог од Универзитетот во Сиднеј кој му се придружил на тимот. Кога се качил, најмногу го импресионирал екипажот со својата облека: носел црна кошула, црвена капа со реси, панталони крикет, а од професорот Дејвид добил бунда и поларни чизми [4].

На 16 октомври Тера Нова отпловил за Нов Зеланд, а Скот останал со сопругата во Австралија за да ги реши работите, оставајќи во Мелбурн на 22 октомври. Тој бил примен во Велингтон на 27 октомври. Во тоа време, Тера Нова добивала залихи во Чалмерсовиот ’Рт. Во Лителтон, бил направен обид да се поправи истекувањето, за што морало да се мобилизира екипаж за целосно растоварување на складиштата. Кутиите за опрема на Кембел биле означени со зелена лента, додека оние на Скот биле означени со црвена лента. Додека имало слободно време, столарот на бродот повторно ја составил колибата и шталата за експедиција, а потоа ги одбележал сите делови и повторно ги разделил. Од Владивосток пристигнале и Антон Омелченко со пониња, Димитриј Гирев и Сесил Мирц со кучиња и санки (нив ги придружувал Вилфред Брус, шурата на капетанот Скот). Експедицијата се простила од цивилизацијата на 29 ноември 1910 година. Барката била преоптоварена: три контејнери со моторни санки и четири пониња биле сместени на горната палуба, други пониња биле ставени во живата палуба, збунувајќи ги луѓето, бидејжи самата кашеста маса и урината започнале да се шират низ палубите. Дополнително оптоварување со храна за пониња било ставено во резервоари за вода, со што се намалило снабдувањето со свежа вода. На 1 декември, „Тера Нова“ паднала во зоната на најсилниот млаз, што довело до големо уништување на бродот: вреќи со јаглен и резервоари за бензин слабо обезбедени на палубата делувале како овни. Морало да се исфрлат 10 тони јаглен од палубата [5] [4]. Се покажало дека пумпите за дигање биле затнати и не можеле да се справат со водата што непрекинато ја влечел садот. Морало итно да биде пресечена преградата за да им се олесни работата на луѓето кои собираат десетици тони вода со кофи. Како последица на невремето загинале две пониња, едно куче се удавило во пороите од вода, а 65 литри бензин морало да се прелее во морето. На 9 декември почнале да се среќаваат со мраз, а на 10 декември го преминале Јужниот Поларник [5].

Понатаму, барката била блокирана во полето со мраз три дена, што Мирц и Гирев го искористиле моментот: спуштиле глутница кучиња со санки и ги впрегнале во санките. Гран облекол скии и им ги дал на Англичаните првите лекции како да одат по нив, но само д-р Левик го следел тој пример, кој заработил напад од снежно слепило. Капетанот Скот и поручниците Кембел и Еванс се впрегнале во санка со товар од 145 килограми и се обиделе да ја влечат [8]. Биле потребни 30 дена за да се помине лентата со мраз (во 1901 година биле потребни 4 дена). Била потрошена голема количина на многу (61 тони од 342 на бродот) и резерви. На 1 јануари 1911 година, тие забележиле земја: тоа била планината Сабин, 110 милји од Викториината Земја. Експедицијата на Скот стигнала до Росовиот Остров на 4 јануари 1911 година. Област била именувана како Евансов ’Рт во чест на командантот на бродот [5].

Слетување

[уреди | уреди извор]
Внатрешноста на офицерскиот простор на колибата на Скот. Фотографија на Херберт Понтинг. Од лево кон десно: Чери-Гарард, Бауерс, Оутс, Мирс, Аткинсон

Најпрвин, 17 преживеани пониња биле истоварени на брегот заедно со уште две моторни санки, кои носеле резерви и опрема [5]. По четири дена работа на истовар, на 8 јануари, било одлучено да се вклучи третата моторна санка, која поради сопствената тежина паднала низ кревкиот мраз на заливот [5]. Роберт Скот ги опишал првите денови од експедицијата во писмо од 32 страници до неговата сопруга, од кое особено произлегува дека тој не бил добар. Како тежок пушач, тој страдал од хроничен бронхитис, а обидот да престане да пуши предизвикал уште понепријатни последици. Началникот искрено напишал зошто не сака да се насели во Ројдс - „ова место е засекогаш извалкано од Шеклтон“. Во истоварот биле вклучени и научниците: Пристли, Кембел и д-р Левик, кои не требало да останат во Евансовиот ’Рт, кои направиле 10 патувања со санки за само еден ден, превезувајќи 5 тони товар за тоа време. Кембел бил задолжен за истовар на товар од складиштето, а поручникот Еванс бил одговорен за неговото примање во базата на брегот. Луѓето, од навика, се изгореле на поларното сонце; оние кои биле погодени од снежно слепило биле ставени на работа во складиштето [4]. Покрај тоа, членовите на Источната група морале да натоварат 30 тони вулкански камења на Тера Нова за да не настрада стабилноста на бродот [4].

До 18 јануари, била направена колиба на експедицијата, со димензии 15 × 7,7 м. Скот напишал:

Нашиот дом е најудобното место што може да се замисли. Создадовме за себе исклучително привлечно прибежиште, во чии ѕидови владее мир, спокој и удобност. Такво убаво живеалиште не одговара на името „колиба“, но се сместивме во него затоа што не можевме да смислиме друго.

Колибата на Скот во ноември 2012 година

Колибата била дрвена, со изолација од исушени алги помеѓу два слоја штица. Покривот бил изработен од двоен филц, исто така изолиран со морска трева. Двојниот дрвен под бил покриен со филц и линолеум. Куќата била осветлена со ацетиленски факели, гасот за кој се произведувал од карбид (Деј бил задолжен за осветлувањето). За да се намали загубата на топлина, оџаците се протегале низ целата просторија, меѓутоа, во текот на поларната зима, температурата во колибата се одржувала не повисока од +50 °F (+9 °C) [9]. Единечниот внатрешен простор бил поделен на две прегради со сандаци за храна, во кои биле складирани залихи кои не можеле да толерираат мраз, како што е виното [11]. Зградата преживеала до ден-денес и е позната како Скотова Колиба.

Постоел рид во близина на колибата каде што се наоѓале метеоролошките инструменти, а во снежниот нанос во близина биле ископани две пештери: за свежо месо (замрзнатото јагне од Нов Зеланд мувлосувало, па тимот јадел конзервирана храна или пингвини), во втората била уредена магнетна опсерваторија. Во соседството се наоѓале штали и соби за кучиња, со текот на времето, кога камчињата на кои била изградена колибата, се затрупале, пареите од шталата почнале да навлегуваат во куќата низ пукнатините, чија борба немала ни трошка успех [11]. Скот бил познат по својата мрзливост и напишал посебен меморандум „За санитарните услови“ и лично дизајнирал три фиксни тоалети за членовите на тимот и писоар за употреба за време на виулици и ноќни смени [4].

Активности на Кембеловиот одред во февруари 1911 година

[уреди | уреди извор]
„Фрам“ и „Тера Нова“ во Заливот на китовите

Планот на Скот вклучувал активности на два одреди. Одредот под команда на Виктор Кембел требало да помине по Големата ледена бариера до Земјата на Едвард VII, а времето на неговото заминување било диктирано од снабдувањето со јаглен што останал на бродот. Се сметало и на Адаровиот ’Рт, иако Скот не сакал да го споменува ова име, поврзано со супериорноста на Норвежаните во истражувањето на Антарктикот [4]. На 26 јануари „Тера Нова“ заминала на исток (Вилсон и Скот дошле во кабината на проштална вечера); тој сакал барката со сите средства да стигне до цивилизација во истата година. Скот испратил петиција до генерал-мајор Сер Даглас Хејг, началник на штабот на британската армија во Индија, за донација на седум хималајски мазги, нагласувајќи ја итноста на предметот и исклучителната ситуација [4].

Предвидената база била Заливот на Китовите, до кој Кембел стигнал на 4 февруари. Врз основа на искуството од експедицијата Дискавери, тимот имал само седум дена да најде место за презимување и да ја врати Тера Нова назад. На пат, на 27 јануари, бил поставен магацин во Викториината Земја за шестнеделно геолошко истражување во следната сезона, при што д-р Левик дополнително заклал и замрзнал 6 трупови на фоки [4]. На големо изненадување на Британците, Фрам, бродот за снабдување на експедицијата на Роалд Амундсен, бил стациониран во Заливот на Китовите; тој првпат бил виден од поручникот Брус и биологот Лили [4]. Командантот на норвешкиот брод Торвалд Нилсен не се сретнал со гостите, но самиот Кембел и поручникот Пенел го посетиле Фрам. Кембел, Пенел и д-р Левик подоцна ја посетиле норвешката база Фрамхајм на покана на Амундсен. Амундсен ги поканил Британците да останат во близина, нагласувајќи дека Антарктикот е отворен за секого. Меѓутоа, резултатите од извидувањето на мразот му покажале на Кембел дека Земјата на Едвард VII не е достапна за истражување од морето; тој исто така разбрал и дека односите меѓу Британците и Норвежаните нема да функционираат со долго соседство. Амундсен, Нилсен и поручникот Преструд биле поканети на ручек во салонот Тера Нова. Амундсен бил желен да дознае повеќе за моторните санки на Скот, а Британците му ги дале сите весници и списанија што ги имале на располагање. Половина час по нивното заминување, Кембел набрзина го напуштил Заливот на Китовите. Комуникацијата со Норвежаните траела само 14 часа. На враќање, Кембел и Левик размислувале каде би можеле да слетаат, а Пристли работел со геолошки примероци фрлени во складиштата. Во својот дневник, тој забележал дека Норвежаните ја имаат најдобрата поларна опрема, а кучињата како транспорт се супериорни во однос на понињата во секој поглед [12] [4].

Кембел не ја пронаѓол експедицијата на Скот во Мек-Мердо - дотогаш кампањите за истражување започнале на југ. Тој оставил информации за Амундсен во писмо до Скот, а исто така истоварил и две пониња за кои сметал дека се неопходни на Росовиот Остров. Морал да ги натера да пливаат 500 јарди секунди во ледена вода до брегот, каде што Омелченко ги триел понињата со алкохол. Групата на Кембел слетела на Викториината Земја, каде што шест нејзини членови работеле до почетокот на 1912 година (во дневниците на Скот, Источната група станала позната како Северна)

Оваа порака предизвика само една мисла во мојот ум, имено: ќе биде најразумно и најправилно да постапам како што сум планирал, како оваа порака воопшто да не постоела; одете по својот пат и работете најдобро што можете, не покажувајќи ниту страв ниту сомнеж.

Поставување магацини

[уреди | уреди извор]
Членовите на експедицијата Тера Нова транспортираат намирници на санки. Фотографија ноември-декември 1912 година.

Скот, на чело на дванаесет мажи, тргнал кон 80°С на 27 јануари. ш. со цел поставување магацини за храна за пролетната кампања. Тимот вклучувал 26 кучиња и 8 послаби пониња - останатите биле зачувани за пролет. По десетдневно пешачење, бил формиран камп, наречен Корнер камп бидејќи се наоѓал на меридијанот на Крозеовиот ’Рт, и оттука се отворила погодна патека до ледникот Бирдмор. Откако чекал да помине тридневна бура, Скот решил да ги испрати трите најпогодени животни во базата со поручникот Еванс и тројца морнари. Едното пони станало толку слабо на враќање што морало да биде застрелано, а другото само починало по само 30 милји [5].

16 февруари 1911 година на 79° 29'S ш. На 150 милји од Евансовиот ’Рт, било поставено складиште за еден тон, именувано по тежината на опремата оставена таму. Било означен со црно знаме и рефлектирачки метални кутии. На враќање температурата паднала. Скот, Вилсон, Мирс и Чери-Гарард решиле да се вратат со кучешките санки, доверувајќи им ги петте преостанати пониња на Бауерс, Оутс и Гран. На 21 февруари, за малку ќе се случела катастрофа кога понињата паднале низ снежен мост, при што Скот морал да се спушти во ледничката пукнатина за да извлече две од нив. Од осумте пониња земени на патувањето, само две се вратиле во базата. На 1 март, Скот во својот дневник напишал

Јасно е дека овие виулици се надвор од моќта на сиромашните животни. <...> Во меѓувреме, не смее да се дозволи да паднат во лоша состојба на самиот почеток на работата на експедицијата. Што да се прави! Постапивме според нашето разбирање и купивме искуство по висока цена.

Опремувањето на магацините продолжило до почетокот на април. На 23 април, поларната ноќ започнала на географската ширина на Мек-Мердо [13].

Април - октомври 1911 година

[уреди | уреди извор]

Зимската колиба била поделена на две одделенија: офицери и пониски чинови, научниците биле изедначени со офицерите [9]. Животот бил измерен: Скот пресметал оброци и распоред за пролетна кампања, научниците го проучувале атмосферскиот електрицитет и паразитите кај пингвините и рибите. Членовите на научната група редовно одржувале предавања по своите теми трипати неделно, што било дел од забавата. Редовните прошетки со пониња и и кучиња, како и фудбалските натпревари на мраз [5], биле важни занимања, а Херберт Понтинг снимил три фудбалски натпревари. Скот бил центарфор, додека Аткинсон ја исполнил истата улога во ривалскиот тим; последниот натпревар бил одигран на 20 октомври 1911 година [4]. Сепак, според американската истражувачка Мерла Хупер, психолошката средина во базата била далеку од идилична. Британските офицери традиционално ги презирале професионалците („англискиот морнар е способен да се справи со секоја околност по дефиниција“). Русите - Гирев и Омелченко - не се ни обидиле да се вклопат во тимот и речиси и да не зборувале англиски. Научниците - Рајт, Дебенхам и Грифит Тејлор - биле домородци на колониите и биле третирани соодветно. Норвежанецот Тригве Гран никогаш не ги поднесувал социјалните бариери и бил познат како „дрзок“; тој бил многу горд на свиленото знаме што му го дала кралицата Мод, ќерката на Викторија. Скот сакал за себе апсолутна моќ и барал безусловно извршување на неговите наредби [4].

На 22-23 мај, Скот и Вилсон ја испитувале кабината на Шеклтон во Ројдсовиот ’Рт, наоѓајќи дека таму има доволно резерви за екипажот на Скот околу осум месеци. Единственото нешто што Скот го зел од таму биле пет примероци од Англиканската молитвена книга: речиси сите црковни книги биле оставени на Тера Нова.

Зимска патека на Вилсоновата група

[уреди | уреди извор]
Карта на зимско патување до Крозеовиот ’Рт. Издание: Последната експедиција на Скот. Лондон, 1913 година

Од 27 јуни до 1 август, во длабочините на антарктичката зима, Вилсон, Хенри Бауерс и Апсли Чери-Гарард пешачеле 97 километри за да соберат јајца од Царскиот пингвин и да тестираат поларна опрема и диета. Вилсон бил иницијатор на експедицијата: тој сакал да ги проучи особеностите на зимското шрафирање на потомството од пингвини. Ова било првото зимско истражувачко патување во поларната ноќна средина во историјата на поларните истражувања [11]. Пешачењето се покажало како исклучително тешко: биле потребни 19 дена за да се поминат 97 километри во речиси целосен мрак и во екстремен студ. На 5 јули, температурите паднале на -60 °C (-77 °F). Честопати не било можно да се пешачи повеќе од една милја дневно. Поради постојаното замрзнување, поставувањето на шатор барало неколку часа, било исклучително тешко да се отвораат вреќи со храна, керозинот бил еден вид желе [11].

Пристигнувајќи во Крозеовиот ’Рт, експедиционерите изградиле игло од камени блокови, изолирано одозгора со снег, со покрив од церада, чиј гребен била една санка. Тие успеале да се приближат до колонијата на пингвини, како резултат на тоа, Вилсон добил три јајца. Наскоро иглото било уништено од ураган, а Вилсон решил да се врати. На враќање, за време на бура од 11 степени на 22 јули, шаторот бил однесен од ветрот, а три лица поминале околу ден и половина во вреќи за спиење на отворено. Шаторот се наоѓал на повеќе од една милја од местото на несреќата: за среќа, за време на ураганот, температурата се искачила на -18 °C. Јајцата на пингвините биле зачувани и потоа биле однесени во Природонаучниот музеј во Јужен Кенсингтон. Асистентот на Вилсон, Апсли Чери-Гарард, ја нарекол зимската кампања „најлошото патување во светот“ (потоа овој израз станалнаслов на неговите мемоари, објавени во 1922 година). Скот по нивното враќање напишал:

Во рок од пет недели, тие претрпеле неверојатни тешкотии. Никогаш не сум видел толку исцрпени, може да се каже, истрошени луѓе од временски услови. Лицата на сите им беа збрчкани, повеќе како со лузни, очите им беа тапи, рацете бледи. Кожата на рацете од постојан студ и влага беше во некои набори, но имаше малку траги од смрзнатини.

Втора фаза: Кампања на Скот 1911-1912 години

[уреди | уреди извор]

Почетокот на пролетта

[уреди | уреди извор]

На 13 септември 1911 година, Скот ги објавил своите планови на тимот: дванаесет луѓе биле испратени на Полот, но четворица требало да пристигнат директно на Полот, а останатите да ги поддржат на патот. Поларната група требала да вклучи двајца навигатори (Скот и Оутс), лекар (Вилсон) и искусниот морнар (Едгар Еванс). 22 декември, летната краткоденица, бил прогласен за „идеален ден“ за достигнување на полот. Скот напишал:

Изготвениот план се чини дека доби општа доверба. Останува да се тестира во пракса.

Од 15 до 28 септември, Скот направил екскурзија до западните планини, одејќи сè до Батлеровиот ’Рт. Тој поминал вкупно 175 статутни милји. За време на неговото отсуство, Мирц започнал со употреба на телефони, поврзувајќи ја магацинската колиба во Хат Поинт и главната зимска колиба (15 милји), како и астрономската опсерваторија, со жица. Ова им овозможило на астрономите да добијат точни податоци за времето без користење гласници и без да ги изнесуваат хронометрите на студ. Температурата на воздухот цело ова време се задржала околу -40 °C [5].

Поларниот одред бил поделен во три групи. Групата со моторни санки (полковник Еванс, Деј, Лешли и Хупер) започнале на 24 октомври и требало да донесат три тони залихи на 80°30°С. ш. Движењето било извршено со брзина од 0,8 км на час, првата санка се расипала на 1 ноември, втората на 87 км од складиштето. Главна причина за несреќите било постојаното прегревање на моторите со воздушно ладење и неможноста на менувачот да издржи ладна клима. После тоа, луѓето биле принудени да се впрегнат во тимот и да го влечат 241 км до договореното место [5].

Скот тргнал на пони на 1 ноември, стигнувајќи до капот Корнер на 5 ноември. Дневните маршеви морале да бидат ограничени на 15 милји за да не се преоптоварат понињата. Во овој период Скот вознемирено ги нарекол своите возила како „болни“ и истакнал дека тие станале многу претрупани јадачи [9]. На 7 ноември, Скот бил претекнат од Мирц, кој го предводел третиот одред, шетајќи по кучиња. На магацинот „Еден тон“ се стигнало на 15 ноември, давајќи му на тимот слободен ден. Истиот ден, тимот на поручникот Еванс опремувал магацин на 80 ° 30'S. ш. Тие патувале до 17 милји на ден [5].

Ледник Бердмор и излезот на полот

[уреди | уреди извор]

Првото пони требало да биде застрелано на [[24 ноември|24 ноември [9]. После тоа, Деј и Хупер биле испратени во базата, а Аткинсон, поручникот Еванс и Лешли се впрегнале во санки. Во групата на Скот останале осум понињата до 28 ноември. На 4 декември експедицијата стигнала до „Портата“ (англиски: Gateway) на ледникот Бердмор. На 5 декември започнала силна снежна бура, која траела четири дена, а ситуацијата на експедицијата била очајна. Патниците можеле да тргнат само на 9 декември, лошото време ја исфрлила експедицијата од планираниот распоред за 5-6 дена. Во подножјето на ледникот, сите понињата биле застрелани. Искачувањето до ледникот било истражено од Шеклтон и било долго 120 милји. Дванаесетте луѓе кои останале без нацрт-средства биле поделени во три „екипи“. Искачувањето било исклучително тешко: поради слабиот снег, било можно да се пешачи не повеќе од четири милји дневно. На 17 декември бил уреден магацинот на Средниот ледник. Понатамошните транзиции биле по 17 милји, но групата била пет дена зад распоредот на Шеклтон. На 20 декември, Аткинсон, Рајт, Чери-Гарард и Кеохан [9] биле испратени во базата.

Последната помошна група требало да замине на 4 јануари, но Скот решил да го однесе петтиот член на тимот - Бауерс [9] на полот. Оваа одлука на Скот била критикувана повеќе од другите од неговите современици и потомци. Проблемот бил што резервите и опремата биле дизајнирани за четири лица, вклучително и место во шатор и бројот на скии (Лоренс Оутс морал да прави без нив). Одлуката на Скот имала исклучително негативно влијание врз судбината и на неговата поларна група и на групата на поручникот Еванс: намалувајќи ја на три лица, Скот ги намалил нивните шанси за безбедно враќање [5].

Скот и Еванс се разделиле на Поларното плато. На патот до складиштето „Еден тон“, поручникот Еванс повеќе не можел да ја влече санката и можел да стигне само со своите луѓе на скии. 75 милји од базата на брегот (тоа било 13 февруари), Еванс наредил да го напушти, бидејќи не можел да се движи. Потоа Лешли и Крин насилно го врзале за санка (тој побарал да му остават намирници и вреќа за спиење и го оставиле на ледникот) и го одвлекле 40 милји до кампот Корнер; каде што бил оставен во шатор под грижа на Лешли. На 22 февруари, Крин ги довел Аткинсон и Гирев со кучешки тим, и сите биле спасени [14]. Едвард Еванс се разбудил во базата со напорите на д-р Аткинсон. Неизлечен од скорбут до крај, Еванс бил одведен во Англија, каде што му била доделена кралска ауенција и бил унапреден во капитен од 2-ри ранг. На 30 август 1912 година, тој повторно ја презел командата на Тера Нова [5].

Пристигнување до Јужниот пол

[уреди | уреди извор]
Тимот на Скот во Пулхајм. Од лево кон десно: Скот, Бауерс, Вилсон и Е. Еванс. Фотограф - Л. Оутс

На 5 јануари поларната група достигнала на 88°С. ш., а до столбот останало уште 120 милји. Транзициите станувале сè потешки: снегот личел на песок, речиси и да немало лизгање. На 15 јануари бил поставен последниот магацин, на 74 милји до целта. Во тоа време, членовите на тимот веќе биле сериозно изнемоштени, а Едгар Еванс покажал знаци на скорбут. Во последната цртичка до полот, било одлучено да се оди лесно, оставајќи резерви во магацинот за 9 дена. Скот бил загрижен дека Норвежаните биле пред нив. На 16 јануари, забележувајќи многу траги од кучиња (од некоја непозната причина тие не биле покриени со снег за 33 дена), Скот напишал во својот дневник:

Нашите најлоши или речиси најлоши стравови се остварија. <...> Целата приказна е на повидок: Норвежаните се пред нас! Тие први стигнаа до Полот. Страшно разочарување! Боли за моите верни другари. <…> Крајот на сите наши соништа. Тоа ќе биде тажно враќање.

На 17 јануари, Британците стигнале до Полот (според пресметките на Скот, тие биле на 3½ милји од неговата географска точка), 34 дена по командата на Амундсен. За да го „заокружат“ полот, тимот одел една милја право и три милји десно [9]. На 18 јануари, Бауерс го открил шаторот Пулхајм на Амундсен на две милји од логорот на Скот. Скот најпрво верувал дека има двајца Норвежани, но во шаторот имало писма до Скот и норвешкиот крал, како и белешка со извештај од норвешкиот тим, од кој се покажало дека има пет луѓе во експедицијата. Времето нагло се влошило: снежна бура која оставила траги на -30 °C. Непотребните работи што ги оставиле Норвежаните биле корисни за Британците: Хенри Бауерс ги загубил белезниците неколку дена претходно.

Подигнавме камења едни врз други, го кренавме нашето кутро навредено англиско знаме и се сликавме. Не беше лесно да се направи сето ова на толку голем студ.

Повратно патување. Пропаст

[уреди | уреди извор]
Тимот на Скот на Јужниот пол на 18 јануари 1912 година. Стојат: Вилсон, Скот, Оутс. Седат: Бауерс, Е. Еванс. Ова е последната фотографија направена од групата на Скот.

На 21 јануари започнала силна снежна бура, а групата поминала само само 6 милји. На 23 јануари, Е. Еванс се премрзнал на носот и тешко ги повредил рацете. Од експедиционерите тој бил во најлоша физичка форма. Следното средно складиште било постигнато дури на 25 јануари (на овој ден Амундсен се вратил во базата). До 4 февруари, покрај премрзнатиот Еванс, имало уште еден пациент: Вилсон ги истегнал лигаментите на ногата. Моралот на тимот постојано се влошувал [9].

На 4 февруари, Скот и Еванс паднале во ледени пукнатини. Скот го повредил рамото, а Е. Еванс очигледно добил тежок потрес на мозокот, веројатно придружен со крварење. Тој веќе не можел да ја влече санката, а неговата сила била доволна само да остане во чекор со останатите.

Посебна загриженост е состојбата на Еванс. Некако станува досаден и поради потресот што го доби наутро кога падна, е неспособен за ништо.

Спуштањето по ледникот траело од 7 февруари до 17 февруари, а во последните три дена експедиционерите гладувале: бидејќи немало распоред, немале ниту време да стигнат до магацинот. Вилсон за тоа време собрал 14 кг карпи, вклучително и отпечатоци од праисториски растенија, но тој бил толку слаб што не можел ниту да ги опише наодите во својот дневник [9]. Едгар Еванс ненадејно починал на 17 февруари. Скот го опишал ова на следниот начин:

Глетката на кутриот многу ме исплаши. Еванс беше на колена. Облеката му беше во неред, рацете му беа голи и премрзнати, очите му беа диви. Кога го прашале што не е во ред со него, Еванс пелтечел дека не знае, но мислел дека е несвестица. Го кренавме на нозе. На секои два-три чекори повторно паѓаше. Сите знаци на целосна исцрпеност. Вилсон, Бауерс и јас истрчавме назад по санките, Оутс остана со него. Кога се вративме, го најдовме Еванс речиси без свест. Кога го донеле во шаторот бил во несвест и во 12 часот и 30 минути. тивко умрел.

Еванс бил погребан во ледник. Базата била оддалечена на 420 милји. Во кампот во подножјето на ледникот Бирдмор, експедиционерите ги смениле санките и тргнале на своето понатамошно патување на 19 февруари. Во записите во дневникот, има се повеќе поплаки за времето и условите, Скот започнал да ги меша датумите: и 19 февруари и 20 февруари се означени како „понеделник“. Успеале малку да се освежат со коњско месо, тука биле закопани мртви пониња. Снегот сепак личел на пустински песок и го попречувал лизгањето. Членовите на тимот страдале од снежно слепило, што особено го погодил Вилсон. Групата на Скот стигнала до јужниот магацин дури на 24 февруари, откако открила дека останало малку керозин: тој испарувал од лименките што протекувале (според друга верзија, истекол од лименките, бидејќи се распаднал од мразот; тимот на Амундсен исто така доживеал постојани проблеми со лемењето). Дневните маршеви биле 13 милји. Температурите се спуштиле на -40 °C ноќе [9].

До 1 март, групата стигнала до складиштето „Среден ледник“, повторно откривајќи катастрофален недостиг на керозин: тоа не било доволно до следниот склад. Дотогаш само Скот продолжил да води дневник и да го брои времето. Дневните премини не биле повеќе од 1 милја, членовите на експедицијата катастрофално продолжиле да губат сила. Оутс бил смрзнат во двете нозе и добил гангрена. Само 72 милји северно од нив била групата на Апсли Чери-Гарард и Димитриј Гирев, кои од 4 март до 10 март тие поставиле нови резерви во складиштето „Еден тон“, но поради брзото унапредување на зимата биле принудени да се вратат во базата [5].

Слика „Многу храбар господин“ од Џ. Долман, која ја прикажува смртта на Оутс. 1913 година

На 16 март, Оутс, не можејќи да оди понатаму, го напуштил шаторот во снежна бура:

Оутс спиеше претходната ноќ, надевајќи се дека нема да се разбуди, но се разбудил наутро. Имаше снежна бура. Тој рече: „Ќе одам на прошетка. Можеби нема да се вратам наскоро“. Излезе во снежната бура и никогаш повеќе не го видовме.

Во тоа време, експедицијата била одвоена од магацинот за 26 милји. На 20 март, Скот силно ја премрзнал ногата, развил гангрена. Горивото снемало на 23 март, храната останала два дена. Вилсон и Бауерс не можеле да пешачат 11 милји (17 километри) до магацинот поради силна снежна бура на -35 °C. Тие биле одвоени од главната база на 264 километри. Ова е проследено со шестдневна пауза во белешките на Скот [2].

Последната страница од дневникот на Скот. 29 март 1912 година

Членовите на тимот знаеле дека ова е крајот. Скот во својот дневник посочил дека сака да им даде на своите придружници смртоносни дози опиум (тоа не било без конфликт со Вилсон, чуварот на комплетот за прва помош), но потоа било одлучено да се чека природна смрт. Ова се случило уште пред смртта на Оутс на 11 март [9]. Последниот запис во дневникот на Скот е датиран на 29 март 1912 година. Според Аткинсон, командантот на групата за пребарување во ноември 1912 година, Скот бил последниот што умрел: телата на Вилсон и Бауерсбиле уредно врзани во вреќи за спиење, а самиот командант ги фрлил реверите од вреќата за спиење и ја отворил својата јакна. Под неговото рамо имало торба со дневниците на членовите на експедицијата, а тој ја положил раката на телото на Вилсон [6].

Активности по смртта на Скот

[уреди | уреди извор]

На 4 март девет лица, меѓу кои и тешко болниот поручник Еванс, отпловиле со бродот „Тера Нова“ кон Нов Зеланд. Бродот фрлил седум индиски мазги, 14 кучиња (три набрзо умреле) и потребните резерви кај Мек-Мердо. Екстремната физичка исцрпеност на Димитриј Гирев и Апсли Чери-Гарард ги принудило да се вратат во базата без да ја чекаат командата на Скот. На 16 март 1912 година, тие стигнале до ’Ртот Хат Поинт, каде ги нашле Аткинсон и наредникот Кеохан. Сепак, на 26 март, Аткинсон направил последен обид да добие вести за групата на Скот. На 30 март, неговата група поставила складиште на 8 милји од Кампот Корнер, оставајќи таму резерви за една недела. За второто презимување во Евансовиот ’Рт, останале 13 лица, групата на Кембел (6 лица) била во целосна изолација на Викториината Земја. Зимувањето во базата на Скот било психички исклучително болно, бидејќи сите разбрале дека се случила катастрофа. Научната работа, сепак, продолжила во целост, особено астрономските истражувања и набљудувањата на поларната светлина [5].

Вршителот на должноста командант Аткинсон, со оглед на малата големина на тимот, морал да избере помеѓу два правци: или да оди на југ, обидувајќи се да ги најде посмртните останки на Скот, или до Викториината Земја покрај брегот за да го спаси поручникот Кембел. Било решено да се бара Скот. На 29 октомври 1912 година тргнала група мазги, Аткинсон, Апсли Чери-Гарард и Димитриј Гирев ги следеле на кучиња. На 10 ноември, и двете групи стигнале до складиштето „Еден тон“ и се преселиле на југ, со намера да одат до ледникот Бирдмор (Аткинсон верувал дека несреќата се случила на преминот). Сепак, веќе на 12 ноември го пронашле шаторот на Скот, речиси покриен со снег [5].

Аткинсон составил опис на она што го видел и ги зел дневниците на членовите на експедицијата и неразвиените фотографски плочи, кои биле добро сочувани 8 месеци од поларната ноќ. Писмото на Амундсен било пронајдено во стариот чевел на Скот, кој Британците го понеле со себе. Пронајдени биле и карпи собрани од ледникот Бирдмор. Телата не биле допрени, отстранети биле само потпорите на шаторот, неговата настрешница служела како покров за мртвите. После тоа, над остатоците била изградена снежна пирамида, на врвот со привремен ски-крст. Тие оставиле извештај за патувањето на снег. Аткинсон, исто така, сакал да го најде телото на Оутс, кое требало да биде не повеќе од 20 милји оддалечено (за својата судбина знаел од белешките на Скот). Неговата вреќа за спиење била пронајдена (во близина на стариот бедем за заштита на понињата), но телото не било пронајдено, веројатно било покриено со снег [5]. Последователно, Тригве Гран му ги опишал своите впечатоци на д-р Левик од Северната група на експедицијата и изјавил дека Скот, судејќи според неговото држење, многу страдал пред неговата смрт, додека Вилсон и Бауерс умреле во сон. Тој исто така спомнал траги од „страшни“ измрзнатини, без сомнение добиени за време на неговиот живот [8] [15].

Враќајќи се во базата на 25 ноември, Аткинсон ја нашол групата на Кембел во полна сила таму, независно ослободена по ледената зима, по што Кембел ја презел командата [4]. Чери-Гарард отворено изјавил дека веста за враќањето на неповредената Северна група е генерално најдобрата вест за целата година. Самите членови на групата на Кембел жалеле што немале време да учествуваат во потрагата по тимот на Скот. Д-р Левик бил загрижен дека членовите на експедицијата јасно покажуваат симптоми на скорбут и почнал секојдневно да ги храни своите другари со свежа фока [8][./Терра_Нова_(экспедиция)#cite_note-_41bc582a557bf4df-126 [126]]. Последниот ден од 1912 година завршил со ураган, а Абот и Чери-Гарард почнале да развиваат депресија. Апсли Чери-Гарард се прекорувал себеси до крајот на животот што не успеал да влезе во групата на Скот во март. Дебенхам и Кембел почнале да се подготвуваат за уште едно презимување доколку мразот не ја пушти Тера Нова да помине на островот Рос [8].

Крст на ридот (горе лево) и поглед на Еребус. Фотографија од 15 јануари 2008 година

Бидејќи ниту еден брод не пристигнал во првите две недели од 1913 година, на 17 јануари Кембел и наредил на експедицијата да започне со колење фоки и пингвини за да се соберат зимски резерви. Сепак, на 18 јануари 1913 година, Тера Нова се нашла под команда на Едвард Еванс. Капетанот Еванс во својот дневник запишал:

Почувствував грутка во грлото при помислата дека ќе морам да ги поздравам поларните истражувачи, знаејќи дека Амундсен им претходел. Тоа е како да му честиташ на близок пријател што завршил втор во очајна, исцрпувачка трка. Токму така беше.

Еванс бил информиран за смртта на командантот од Кембел. На бродот бил направен голем крст од махагони, на кој бил поставен посветен натпис и последната фраза од „Улис“ од А. Тенисон - „Бори се и барај, најду и не се откажувај“); овој цитат бил предложен од Чери-Гарард. Крстот бил поставен на врвот на Обсервер Хил, нудејќи поглед на првата база на Скот од 1901 година и на Росовиот леден гребен. Кембел одлучил да не ги транспортира преживеаните мазги и кучиња по море, а на 19 јануари биле застрелани [3] [4] [8]. На 22 јануари 1913 година, Тера Нова го напуштил теснецот Мек-Мердо, на пат за Нов Зеланд, тие морале да ги земат геолошките збирки на Пристли, од кои имало околу 300 килограми само на Робертсовиот. ’Рт. Ја посетиле и презимувачката пештера на групата Кембел на островот Инекспресибал; Еванс напишал во својот дневник дека, судејќи според она што го видел, Пристли, Левик и Кембел молчеле премногу [8] [4]. На 10 февруари, експедицијата се вратила во пристаништето Оамару (Нов Зеланд), од каде што биле испратени вести во Лондон и Њујорк [5] [13].

Еванс официјално командувал со експедицијата на 27 февруари 1913 година, додека Кембел, Пенел и Аткинсон, како и Дрејк, финансискиот ревизор, биле испратени во Велика Британија за да ги ликвидираат работите на експедицијата. Тие заминале со редовен пароброд на 13 март. Д-р Левик остана на бродот Тера Нова како лекар на бродот. На 11 април, бродот го заокружил Хорновиот ’Рт за време на силна бура, но времето било секогаш ведро. По патот, експедицијата се јавила во Рио де Жанеиро, Азорските Острови и Островите Сили и пристигнала во Кардиф на 14 јуни 1913 година, отсутна три години без два дена [8].

Активностите на одредот Кембел во 1911-1913 година

[уреди | уреди извор]

Презимување на Адаировиот ’Рт

[уреди | уреди извор]
Зимувачка куќа на Адаровиот ’Рт и групна фотографија од групата на Кембел

Во одредот под команда на поручникот Кембел биле вклучени: војсководци и подофицери Абот, Дикасон, Браунинг, геологот Пристли и паразитологот Левик. По неуспехот да слета на Земјата на Едвард VII, било одлучено да се преместат активностите на групата на север во Викториината Земја, притоа елиминирајќи ја потребата за употреба на коњи, кои биле вратени на Скот. Адаировиот ’Рт бил одреден како презимување[16]. На 18 февруари 1911 година, било извршено слетување, а мал одред префрлил 30 тони потребна опрема на слетување за 22 и пол часа; на експедиционерите им помагале 10 волонтери од екипажот на бродот. Додека траел аранжманот, зимувачите ја користеле куќата Борчгревинк. Тера Нова заминала за Нов Зеланд во четири часот наутро на 20 февруари[16][17].

Зимувачката колиба била удобна, но одеднаш се покажало дека камчињата на кои е изградена се заситени со измет од пингвини, испуштајќи одвратен мирис. Градилиштето било третирано со калциум хлорид, тие се обидиле да го откопаат. Покривот бил врзан со челични кабли за сидра, подот бил покриен со зелен линолеум. Социјалните разлики биле забележани и во текот на зимата: офицерските легла биле поставени на едниот ѕид, а приватниците против другиот. Секој од офицерите (Кембел, Левик, Пристли) имал 6 стапки личен простор, симболично означен со ознаки со моливи на ѕидовите и таванот[18]. Зимувачите имале сè што им било потребно: залихите вклучувале конзервирани моркови и огрозд, и сушен спанаќ, шунка и сос од кари. Имало душеци и вреќи за спиење, маса со столици, 12 чинии за супа, вага за домаќинство, мелница за месо, листови за печење, тенџериња, па дури и двоен котел[19]. Било откриено дека овчото месо од Нов Зеланд се влошило, и било фрлено во морето, а групата била принудена да се храни со пингвините. За време на зимувањето постојано се вршеле метеоролошки набљудувања и биолошки истражувања, а подготовките за патувања со санки започнале од средината на зимата. Исхраната на тимот се базирала на искуството на Шеклтон, врз основа на дневна доза од 967 грама цврста храна, вклучувајќи сирење и суво грозје. Имало повеќе крекери во исхраната отколку пемикан[16]. Се покажало дека е многу тешко да се најде извор на вода за пиење кој не е загаден од пингвини. Зимувачите го користеле тоалетот изграден од Борчгревинк[20].

Поларната ноќ започнала на 19 мај[21]. Морнарите и научниците воделе измерени животи: Кембел ги гледал хронометрите и правел магнетни набљудувања, Левик ја следел потрошувачката на залихи, формирал диета и фотографирал, Пристли го гледал времето (почнувајќи да чита во 06:00 часот) и студирал геологија[22]. Поскапувањето било најавено во седум часот наутро, појадок во осум, ручек во 13:00 часот, вечера во 19:00 часот. Работниот ден траел до пет часот за чај, вечерта била посветена на перење или поправка на алиштата, по вечерата се вклучувал грамофонот, се читало или играло шах и карти. Крајот бил најавен во 23:00 часот. Дневникот на Кембел се однесувал речиси исклучиво на офицерите, игнорирајќи ги пониските чинови. Сепак, Дикасон, Абот и Браун се грижеле за сите домашни работи: добивале мраз за да запалат вода, влечеле гориво од магацинот, го палеле шпоретот, готвеле храна, чистеле, па дури и му помагале на Пристли[23]. Секоја сабота имало генерално чистење, а Кембел инсистирал на строга хигиена[24]. Пониските чинови се обидувале да не покажуваат емоции, па дури и живеејќи со властите во иста просторија, забележувајќи формална подреденост. Пристли се нашол во двојна социјална улога: за разлика од Левик и Кембел, тој немал поморски чин, немал диплома, не дипломирал престижно училиште и не ни пушел. Но, тој бил единствениот член од групата кој имал искуство да преживее на Антарктикот[25]. Луѓето можеле да се пензионираат во колибата Борчгревинк (во неа имало опремена спортска сала, каде што можеле да играат топка, бокс и мечување). Црковните служби се одржувале во недела, а заради расположението се славеле родендените на членовите на тимот, 9-годишнината од бракот на Кембел, дипломирањето на Итон, Денот на средината на зимата итн[26].

Пролетни походи

[уреди | уреди извор]

На Кембел му се брзало, а одлучено било да започне со патувања со санки од 29 јули - почетокот на поларниот ден. Првата кампања се одвивала во тешки услови, покрај тоа, поради особеноста на теренот, тежок товар на санка морал да се влече низ морскиот мраз покриен со сол; младиот морски мраз исто така бил солен, а истражувачите страдале од жед. Температурата понекогаш паѓала до -48 °C, па Кембел избрал да се врати во базата на 2 август[27]. На 15 август, удрил силен ураган, одржувајќи ја куќата на -20 °F (-29 °C); прицврстениот мраз, одвоен од брегот, однел значителен дел од научните инструменти, особено мерач на плима за мерење на висината на плимата[16]. Ова било тежок удар за плановите на Кембел, бидејќи тимот бил блокиран на карпестиот брег. Заклучоците на Борчгревинк за неможноста да се истражуваат овие места од морето биле целосно потврдени[28].

Кембел, Левик, Абот и Дикасон учествувале во септември за да постават магацини за маршот кон запад, при што четворица од нив превезувале 517 кг товар, додека скијачите впрегнати во санки достигнале брзина до 2 милји на час[16]. Се покажало дека норвешките санки со метални лизгалки се лизгаат подобро од англиските дрвени (тие биле позајмени од магацинот на Борчгревинк); слатки со сок од лимон, пронајдени на истото место, добро помогнале против чувството на жед[29]. Како резултат на кампањата, биле откриени голем број заливи на брегот на Викториината Земја. Второто патување започнало на 4 октомври, за време на кое бил мапиран заливот на Релиф. Во ноември-декември биле направени две кратки екскурзии во мразот[16]. Остатокот од тимот сега работел за Пристли, единствениот професионален научник: тој подготвувал извештаи за западната кампања, обработувал примероци на мраз, метеоролошки истражувања, печател и потпишал фотографии и означувал геолошки примероци. Браунинг пишувал копии од сите материјали, а исто така придонел и за стрип-магазинот The Adelie Mail & Cape Adare Times. Кога пристигнал летото на Антарктикот, д-р Левик поминал цели денови во колонијата на пингвини Адели, проучувајќи го нивното социјално однесување. До декември, тој го завршил нацртот на популарната научна книга „Пингвините на Антарктикот“ и се запалил по идејата да создаде диорама за Британскиот музеј и почнал да собира природни мумии и коски од пингвини, скаменето гуано и слично. Геолошките збирки на Пристли во тоа време тежеле неколку стотици килограми. На 17 декември[30], Левик ја фотографирал колибата и можел да го дебагира автотајмерот на камерата за да направи групна фотографија, која потоа била репродуцирана во извештајот за експедицијата[31]. По прославата на Божиќ, Кембел вовел деноноќен часовник на Адаровиот ’Рт за да го следи пристигнувањето на Тера Нова - на ведро време, видливоста изнесувала околу 100 милји[32].

На 3 јануари 1912 година, тие виделе експедициски брод, но поради густиот мраз, кората на Тера Нова не можела да се приближи до копното. Од 4 до 8 јануари, Северната група била префрлена во нова база, подоцна наречена „Портите на пеколот“ (во близина на ледникот Дригалски). Во февруари, одредот требало да биде евакуиран по 6-неделна студија. На 27 јануари, страдајќи од снежно слепило, Кембел и Пристли дошле до извонредно откритие: откриле наоѓалишта на јаглен, а на 31 јануари откриле и стебла од папрати слични на дрвја со пречник до 30-45 см[16]. Ова сведочело дека античката клима на Антарктикот била барем умерена и немало глацијација. На 7 февруари бил откриен остров наречен Инекспресибал. На островот имало бројни скелети од фосилни фоки, вклучувајќи и гиганти долги 3,6 метри. Мумифицирана фока била пронајдена на ледник на надморска височина од 915 метри.

Непланирано презимување во 1912 година

[уреди | уреди извор]

мини|Северна група на експедицијата на Скот по презимувањето во ледена пештера. Од лево кон десно: Дикасон, Кембел, Абот, Пристли, Левик, Браунинг. „Ноември 1912 година“

Силните бури што започнале на 7-8 февруари (обилниот снег паднал на 12-ти) го осудил Северниот одред на принудно презимување: тимот на Тера Нова направил обид да се приближи до брегот трипати, но секој пат не можел да се приближи поблиску од 43 км. Тие морале да продолжат да живеат во кампинг шатори загреани со масни светилки. Ветерот се засилил а шаторите се искинале[33]. На 1 март 1912 година започнале подготовките за презимување, на првиот ден биле убиени 2 фоки и 18 пингвини[16]. Кембел и Левик разговарале за типот на зимско засолниште: докторот инсистирал на постојано засолниште направено од карпи, покриено со скии и санки, изолирано со кожи и снег. Кембел верувал дека ледената пештера ќе биде посигурна[34].

Во вторник, на 5 март 1912 година, Левик почнал да ја копа ледената пештера (имал два геолошки чекани, една пиказа и лопата), додека другите се зафатиле со лов на фоки и пингвини. Работата започнала со поставување на јама длабока 2 метри, од која еден премин одел настрана; самата жива пештера имала површина од 3,5 × 2 м и висина од 1,7 м[11]. Исхраната била целосно поедноставена. Во исто време, бројот на фоки бил мал, а ловниот плен можеби немало да биде доволен до следната пролет. Вкупно 11 фоки и 53 пингвини биле земени пред животните да се скријат за зимата[35]. На 17 март започнало влечењето на имотот на 1 милја од брегот, а на 19 март Северната група се преселила во ледена пештера[36]. Зимувањето се одвивало во најтешки услови, особено гладот и студот ги мачеле сите. Експедиционерите доживеале гладување од јаглехидрати, страдале од недостаток на чај и тутун. Немало доволно сол, бидејќи не било можно да се собира морската вода секој ден[37]. Исцрпените организми на поларните истражувачи не го свариле месото и маснотиите на фоките, експедицијарите биле погодени од дијареа, што довело до смрзнатини[38]. За малку да се одвлече вниманието, Левик почнал да им чита гласно на своите другари (имал четири книги). Декамерон, избран со гласање, изгледал „ужасно досадно“, па почнале да ги читаат „Дејвид Коперфилд“ и Новиот завет, кои сите ги запаметиле до крајот на зимата. На Кембел му останало малку залихи суво грозје и го вовел следниов ритуал: крајот на секој месец се прославувал со делење по 20 суво грозје на сите[39]. Ревматизмот станал сериозна непријатност - поради нискиот таван и малата големина на просторијата, речиси секогаш било неопходно да се седи на ледениот ѕид во полусвиткана положба[11].

Замислете забава на луѓе во светла, искината летна облека, валкани чорапи и белезници. Спој ги овие две идеи и тука имаш ситуација која ги тера сопартијците во бунило[16].

Во средината на јули, групата успеала да убие неколку фоки, што овозможило да не гладуваат и помалку да страдаат од студ и темнина (готвени на домашна масна ламба). Последниот ден од јули, Кембел ги поделил преостанатите бисквити и суво грозје и тоа бил крајот. Расположението било подигнато кога дневната светлина влегла во ледената пештера на 1 август - Сонцето се издигнало доста високо над хоризонтот. Абот тешко си ја повредил раката и Левик се плашел дека по враќањето ќе остане инвалид, чевлите на Дикасон се распаднале, а Браунинг, кој страдал од непрестајна дијареа, претрпел тешки измрзнаници[40]. Во август снемало свежо месо, а месото од фоките и пингвините закопани во снегот се осипувале. До почетокот на септември станало јасно дека е неопходно сами да заминат до базата (која била оддалечена 370 километри). Во тоа време, правецот на ветрот бил променет, кој преку влезната дупка ја покрил пештерата со снег; опремата и вреќите за спиење биле постојано влажни[41].

Враќање во Евансовиот ’Рт

[уреди | уреди извор]
МАршута на Тера Нова во Росово Море

Помеѓу 9 и 10 септември 1912 година, д-р Левик наредил да започне физичко загревање за да можат членовите на групата да го издржат патувањето со луге. Абот и Браунинг не биле способни за физичка работа од здравствени причини, Кембел се обврзал да ги поправа вреќите за спиење и шаторите, а останатите биле ангажирани во набавка на материјали[42]. Во снежна бура на 21 септември, Левик и Абот претрпеле смрзнатини, а следниот ден Пристли, Браунинг и Дикасон биле затровени од црниот дроб на фоките. До 24 септември 1912 година, на тимот му останале 28 дена храна. На овој ден, Левик го фотографирал целиот тим и нивното зимско засолниште, надевајќи се дека повеќе нема да остане во него. Сепак, поради напад на цревна болест, Браунинг морал да остане уште подолго[16][43].

На 30 септември, шест лица тргнале на своето последно патување, фаќајќи фока и пет пингвини еден ден претходно. Кембел поделил нова облека пред патувањето: секој експедитор добил волнен елек, џемпер, јакна, четири пара чорапи, волнена капа, ракавици и ветровари. Првиот ден успеале да пешачат пет милји[44]. Гладот во тоа време ги принудило луѓето да го јадат убиениот дивеч. Пристли напишал:

Замрзнатото месо беше многу нежно, буквално се стопи во устата. Нема да кажам дека многу ми се допаднаа овие ручеци - не можев да го надминам згрозувањето од вкусот на крвта, иако одвреме-навреме морав да јадам сурово месо, и тоа во фер количини, но таквата храна ни спаси керозин и веројатно немаше помалку хранливи и задоволувачки материи од било што друго[16].
Патеки за искачување на вулканот Еребус

Главниот дел од транзицијата бил извршен на морскиот мраз. Заокружувајќи го ледникот Драгалски, на 27 октомври, тимот стигнал до пристаништето Гранит, а исцрпениот Браунинг морал да се стави на санка. И покрај болеста и исцрпеноста, патниците патувале 185 милји за 4 недели[45]. Набргу бил пронајден резервен магацин, оставен во февруари од геолошката група Грифит Тејлор и Дебенхам, во кој биле пронајдени путер, какао, чај, шеќер, суво грозје, сол и бисквити. Со поставување пломби се решило проблемите со свежото месо и горивото[46]. На 31 октомври, патниците стигнале до островот Данлоп, кој шест недели претходно го посетиле геолози од Евансовиот ’Рт. На 1 ноември стигнале до магацинот на Бернакиовиот ’Рт, каде што имало бисквити и пемикан[47]. На 2 ноември, неочекувано бил откриен голем магацин во Батлеровиот ’Рт, означен со писмо од Аткинсон, кој бил таму на 14 април. Била донесена одлука да се оди преку мразот директно до Евансовиот ’Рт, но Левик најпрво решил да направи „гозба“ на која докторот дури ги принудувал сите да пијат ракија. Промената на исхраната значително ја подобрило состојбата на Браунинг и му дала сила[48]..

На 6 ноември, тимот на Кембел пристигнал во Батлеровиот ’Рт, но никој не бил пронајден во базата: во тоа време, Аткинсон отишол да го бара Скот[49]. На 7 ноември, во 15:30, конечно стигнале до Евансовиот ’Рт, каде ги запознале Дебенхам и Арчер, а сите учесници во зимскиот камп можеле да се измијат и пресоблечат[50]. Групата на Кембел била сериозно неухранета: Пристли напишал дека тежел 10 камења (63 кг) по пристигнувањето во базата[16], но добрата храна брзо ги вратила луѓето во нормала. Дебенхам ја фотографирал целата Северна група на 13 ноември. Пристли потоа ја зел машината за пишување на Чери-Гарард и продолжил со препечатување на неговите дневници, кои биле ретроспективно коригирани во врска со откритијата направени од групата на Скот[51]. И покрај неговата лоша физичка состојба, Пристли го предводел искачувањето на Еребус, на кое присуствувале 6 лица. Оваа кампања завршила на 2 јануари 1913 година[16].

По експедицијата

[уреди | уреди извор]

На 7 март 1912 година, лондонскиот весник Daily Chronicle го објавил првиот извештај за успехот на Амундсен. Веста предизвикала збунетост во Британија, бидејќи гласините за успехот на Скот се прошириле од почетокот на март. Кетлин Скот во својот дневник напишала дека Амундсен наводно го потврдил приматот на Скот. Првата веродостојна информација за експедицијата на Тера Нова се појавила на 1 април, кога дневниците на Скот од пред една година биле телеграфирани од Нов Зеланд[52].

Во септември 1912 година бил објавен романот „Воланот“ на англискиот политичар А. Мејсон, во кој Роберт Скот бил прототип на главниот лик. Протагонистот започнува со политичка кариера, но потоа се откажува од своето место во парламентот за да стигне до Јужниот пол. Интересно е што херојот на романот не успева да стигне до базата, иако авторот не го предвидел трагичниот крај на главниот лик. Во предговорот конкретно било наведено дека „романот е започнат во 1909 година[52]..

Снимателот Херберт Понтинг се вратил во Британија во ноември 1912 година со маса фотографии и неколку филмови од експедицијата. Во едно интервју, тој ги негирал гласините дека се случила поларна трка на крајниот југ на Земјата и изјавил дека освојувањето на Јужниот пол е само дел од програмата на Скот. Тој додал:

Меѓу честитките што доаѓаат до капетанот Амундсен, најсрдечна ќе биде онаа што ќе ја добие од капетанот Скот. Зашто, Скот, повеќе од кој било друг, е способен да разбере што значи да се успее во таков потфат[52].

По смртта на Скот

[уреди | уреди извор]

Вечерта на 10 февруари 1913 година, во Лондон станало познато дека Тера Нова се вратила еден месец пред предвиденото поради сериозна катастрофа. Во исто време, бил објавен Прогласот на Скот до јавноста, напишан од него пред неговата смрт. Таму биле анализирани причините за неуспехот на експедицијата, а конкретно биле споменати тешките временски услови. Пораката завршила вака:

Да преживеавме, тогаш каква приказна би раскажал за цврстината, издржливоста и храброста на нашите другари! Моите назабени линии и нашите мртви тела треба да ја раскажат оваа приказна, но секако нашата голема и богата земја ќе се погрижи нашите најблиски да бидат добро обезбедени[9].

Премиерот Херберт Хенри Асквит го уверил Долниот дом дека повикот на Скот ќе биде слушнат. Првиот господар на Адмиралитетот, В. Черчил, изјавил дека вдовицата на Скот ќе ја добие истата пензија што требло да ја добие доколку нејзиниот сопруг умре во активна служба. Истото важело и за вдовицата на Едгар Еванс[52].

Водечките англиски весници основале фондации именувани по Скот. Првата била од „Дејли хроникл“, чиј сопственик придонел во фондот со 2.000 фунти. Весниците во Австралија формираа „шилиншки фондови“ за да им помогнат на издржуваните од загинатите. Во Лондон, на 15 февруари 1913 година, била прогласена жалост, а кралот Џорџ V учествувал во комеморацијата како едноставен војник, без кралски почести. Кетлин Скот ја примила веста за смртта на нејзиниот сопруг дури на 19 февруари, на половина пат помеѓу Тахити и Нов Зеланд, каде што се упатила да се сретне со експедицијата[52]. Претседателот на Кралското географско друштво, лорд Н. Керзон, на 15 февруари изјавил дека долгот на експедицијата на Скот во тоа време изнесувал 30 илјади фунти. Истиот ден, средствата на Скот биле споени во единствен фонд, а потребната сума била собрана за три дена. До 8 јули, фондот собрал 75.000 фунти. По отплата на долговите и исплата на пензиите, за објавување на научните резултати од експедицијата биле издвоени 17.500 фунти; на полкот каде служел Л. Оутс му била доделена субвенција за поставување споменик на него. Преостанатата сума од 18.000 фунти била поделена на три дела: изградба на споменик на загинатите, поставување на спомен плоча во катедралата Свети Павле во Лондон и формирање на фонд за финансирање поларни експедиции. Фондот бил ликвидиран во 1926 година, сите негови средства биле искористени за намената[52].

Награди и признанија

[уреди | уреди извор]
Споменик на Е. Вилсон во Челтенхем.

Извештајот за поларната трагедија бил прочитан во Ројал Алберт Хол на 21 мај 1913 година од страна на капетанот од 2. ранг, Еванс. На извештајот присуствувале околу 10 илјади луѓе. На 26 мај, сите членови на експедицијата биле поканети во Бакингемската палата, каде што им биле доделени поларните медали на Кралското географско друштво и кралот, а на Крин и Лешли им бил доделен медалот Алберт за спас на капетанот Еванс. Офицерите и морнарите добиле паричен бонус[52][53].

Споменикот на Скот, подигнат на сметка на фондацијата именувана по него, бил отворен во 1925 година во Девонпорт. Мермерен споменик од Кетлин Скот бил подигнат во Крајстчерч (Нов Зеланд), друг бил подигнат во Порт Чалмерс, од каде што Скот заминал на својата последна експедиција. Спомениците на Скот биле изградени во Кејптаун и Портсмут (последниот исто така е дело на К. Скот). Кетлин Скот била автор и на споменикот на шефот на научната група - Едвард Вилсон во Челтенхем, отворен во 1914 година. На иницијатива на францускиот поларен истражувач Жан-Батист Шарко, на швајцарските Алпи, каде што била тестирана моторната санка на Скот, бил изграден споменик од вертикално подигнати камења, репродуцирајќи го гробот на Скот на ледениот гребен Рос. Обелиск бил поставен и во Норвешка - во подножјето на ледникот Хардангер. Во 1920 година, на сметка на Фондацијата Скот, таа била основана, а во 1926 година бил отворен Институтот за поларни истражувања Скот (Кембриџ). На свеченото отворање биле поканети 26 ветерани поларни истражувачи, од кои 9 луѓе ја претставувале експедицијата на Скот и 5 на Шеклтон. Странските истражувачи биле поканети од Фритјоф Нансен (кој не можел да присуствува поради генералниот штрајк), Жан Шарко, Ерих фон Дригалски, Адриен де Жерлаче, Ото Норденскиолд, Кнуд Расмусен. Роалд Амундсен намерно не бил поканет - британската заедница на географи и научници никогаш не можела да му прости[52][54]..

Херберт Понтинг потрошил многу време уредувајќи документарни филмови за експедицијата на Скот од материјали што ги снимал во 1910-1912 година. Тој побарал признание од државата, а во 1929 година три негови филмови биле официјално купени од државата. Војводата од Јорк официјално ги сместил филмовите во колекцијата на новоотворениот Британски царски филмски институт. Во 1933 година, Понтинг објавил аудио верзија на „Деведесет степени Југ“. Сепак, неговите филмови не биле комерцијално успешни, бидејќи ги поправале пејзажите и животните на Антарктикот, но имало релативно малку кадри со членовите на експедицијата. Албумот со фотографии на Понтинг, бил препечатен 11 пати пред неговата смрт во 1935 година[55]..

Во 1948 година, бил објавен долгометражниот биографски филм „Скот од Антарктикот“, во кој Роберт Скот го игра Џон Милс. Снимањето се одвивало во Швајцарија и Норвешка, а продукцијата била финансирана од владата на Фолкландските Острови и Колонијалната канцеларија, бидејќи било одлучено дека на ОК има потреба од пропаганден ресурс во пресрет на поделбата на Антарктикот[56].

Извадоци од дневниците на Р. Скот за првата година од експедицијата биле објавени во 1912 година од различни периодични изданија. По смртта на водачот на експедицијата, неговите дневници, кои ги водел до последниот ден, како и извадоци од лични писма и придружни документи на другите членови на експедицијата, биле објавени во два тома во 1913 година под наслов „Последната експедиција на Скот. Роланд Хантфорд истакнал дека „светот ја гледал историјата најмногу преку очите на Скот“. Повеќе од 70 епизоди биле отстранети од текстот на дневниците при нивната подготовка за објавување, „спречувајќи создавање на идеална слика“. Нападите против Шеклтон и Амундсен, описот на понижувањето на Т. Гран, критиките на неговите придружници биле отстранети. Изданието било обилно илустрирано со фотографии од сите членови на експедицијата и акварели на Вилсон. Цената на двата тома изнесувала 3 гвинеи, а тиражот од 1500 примероци се распродадел многу брзо, но повеќе не бил препечатен[2][57]. На руски, овие материјали првпат биле објавени во скратена форма во 1917 година и повторно објавени донекаде дополнети во 1934 година. Нов превод се појавил во 1955 година и бил препечатен во 2007 година. Оригиналните теренски дневници првпат му биле достапни на истражувачот Реџиналд Паунд во 1966 година[58]..

Во 1913 година, поранешната помошничка на Вилсон, Апсли Чери-Гарард се обврзала да напише официјален извештај за експедицијата, но работата била прекината поради избувнувањето на Првата светска војна. Во 1922 година, Чери-Гарард објавила мемоари за експедицијата наречена Најстрашното патување во светот која поминала низ 17 изданија само во Обединетото Кралство и ги надминал сите други материјали за оваа експедиција по популарност. Јазикот на приказната и помошта на Џорџ Бернард Шо одиграле значајна улога во тоа, но книгата ја иритирала Кетлин Скот поради критиките на нејзиниот покоен сопруг. Според Макс Џонс, дневниците на Скот, книгата на Чери-Гарард и фотографиите на Понтинг биле „вистински уметничкидела“[59][60].

Во 1915 година билс објавена книгата „Антарктичката одисеја“ од Р. Пристли, геолог од одредот на Кембел, која сè уште служи како главен извор на информации за работата на експедицијата на Северниот одред на Скот[61]. Научната активност на експедицијата била посебно рефлектирана во книгата на Г. Тејлор „Со Скот - светлата страна“, која ги опишала географските кампањи од првата сезона на експедицијата. Популарната книга „Пингвините на Антарктикот“ ја објавил и д-р Левик, исто така член на одредот на Кембел. Дневниците на Е. Вилсон биле делумно објавени дури во 1982 година (Одисеја на Јужниот пол)[62].

Причините за смртта на членовите

[уреди | уреди извор]

Рани верзии

[уреди | уреди извор]
Патеки на експедициите до Јужниот пол. Трасата на Скот е означена со зелена, а на Амундсен со црвена боја

Долго време, причините за неуспехот на експедицијата на Скот се гледале низ призмата на неговото мачеништво. Главната причина била формулирана од самиот Р. Скот во неговата умирачка порака: неочекуван студ на ледениот гребен Рос во февруари - март 1912 година. Студените ноќи и спротивните ветрови кулминирале со снежна бура што ги спречила експедиторите да стигнат до складиштето за храна. Исклучителните временски услови во текот на сезоната 1911-1912 биле потврдени и од набљудувањата на Сер Џ. Симпсон, метеоролог на Британската експедиција на Антарктикот, и со набљудувањата на тимот на Амундсен. Меѓутоа, поради ограниченото времетраење на експедицијата (99 дена), најниската температура што ја доживеал тимот на Амундсен помеѓу 20 октомври 1911 и 25 јануари 1912 година била -24 °C[52][63].

Асистентот на Е. Вилсон - Е. Чери-Гарард уште во 1922 година (во книгата „Најстрашното патување“) го обвинил својот поранешен командант за несоодветна опрема за експедиција, особено за напуштање на методите на Нансен, погрешно избирање на пони за транспорт и намерното потценување оброци за храна. Осврнувајќи се на истражувањето на д-р Аткинсон, тој напишал дека за нормална човечка изведба на -10 °F (-12 °C) се потребни 8.500 килокалории, додека исхраната на тимот на Скот при искачувањето на ледникот Бердмор всушност била 4.003 килокалории[11]. Наскоро тој бил поддржан од Алберт Армитаж, придружникот на Скот во експедицијата Дискавери: тој изјавил дека здравствените проблеми на придружниците на Скот, кои започнале уште пред да стигнат до базата, се должат на скорбут. Исхраната на тимот на Скот била целосно без витамин Ц: 450 грама крекери (16 унци), 340 грама пемикан (12 унци), 85 грама шеќер (3 унци), 57 грама путер (2 унци), 20 грама чајни листови и 16 грама какао на ден[52].

Употребата на лекови за ублажување на стресот и заморот, исто така, можело да игра негативна улога во судбината на поларниот тим. Чери-Гарард се присетил дека по враќањето од априлскиот поход во 1912 година - последниот пред презимувањето, живеел сам четири дена во ’рт Хат Поинт и од слабост можел да се движи само на сите четири и напишал:

„Да немаше меѓу резервите... малку морфиум, не знам што ќе се случеше со мене“[11].

Според необјавените мемоари на Чери-Гарард од 1930 година, комплетот за прва помош на Скот содржел празни ампули со таблети морфин и опиум, а бил пронајден полн поткожен шприц[64].

Заедно со Чери-Гарард, еден од првите критичари на Скот бил куратот од Вустершир Гордон Хејс, кој се потпирал на документите и сведоштвата на Понтинг и Пристли, кои се согласиле да соработуваат со него. Во неговите книги за Антарктикот (1928) и освојувањето на Јужниот Пол (1932), тој го обвинил Скот дека не користел кучиња, за лошо планирање и организација, и дека експедицијата на Тера Нова, според нејзините резултати, била само повторување на искуството. Тој ја припишал смртта на групата на Скот на скорбут, како и на неговата импулсивна природа. Критиките на Чери-Гарард и Хејс биле опишани од Ранулф Фајнс како „споредливо благи“[65][66]..

Втора половина на 20 век

[уреди | уреди извор]

Во 1962 година, Волтер Саливан објавил статија во која се обидел да ги собере познатите податоци и ги предложи следните причини за смртта на групата на Скот[67]:

 • Комплексноста на транспортниот систем. Скот имал намера да користи пониња, моторни санки и кучиња. Како резултат на тоа, три четвртини од начинот на кој луѓето ја влечеле целата опрема на себе.
 • Обложување на понињата како главна влечна сила. Од 19-те животни испорачани на Антарктикот, 9 умреле пред почетокот на патувањето. Нивната чувствителност на студ ги определила подоцнежните датуми за почеток на патувањето до Јужниот пол, и потребата да се носат гломазна храна (сено и колачи) и многу опрема што може да се складира во магацини.
 • Магацинот „Еден тон“ требало да биде поставен на 80°С. ш. Поради фактот што поручникот Еванс морал да ја носи целата опрема на себе, тој бил воспоставен на 31 милји од однапред предвиденото место. Тимот на Скот во март 1912 година не успеал да помине 18 километри (11 милји) до магацинот.
 • Во последен момент, тимот од 4 луѓе бил дополнет со уште еден (Хенри Бауерс), а количината на храна и друга опрема биа наменета само за четворица.
 • Исхраната била сериозно намалена во однос на калориите и не го содржела витамин Ц. Членовите на групата се разболеа од скорбут пред да стигнат до базата.
 • Конзервите со керозин течеле, предизвикувајќи истекување или испарување на горивото, а тимот на Скот бил ограничен во нивната способност да топи мраз за пиење и да готви топли оброци во последните месеци од кампањата.
 • Времето во сезоната 1911-1912 било невообичаено студено, а раната зима ја забрзала смртта на членовите на експедицијата.

Во 1979 година, историчарот на поларната експедиција Роланд Хантфорд ја објавил „Скот и Амундсен“, реобјавени во 1985 година како „Последното место на Земјата“, од кое била направена телевизиска серија со истото име. Хантфорд силно ги критикувал сите постапки на Скот, вклучително и неговиот авторитарен стил на управување, несоодветен избор на опрема, итн[68]..

Аргументите на Хантфорд биле критикувани во студијата на познатиот поларен истражувач Сер Ранулф Фајнс (во 1979-1982 година, кој спровел трансглобална експедиција низ Северниот и Јужниот Пол, поминувајќи го целиот Арктик и Антарктик со моторни санки. Пол до Мек-Мердо поминал по патеката Шеклтон и Скот[69], како и метеорологот Сузан Соломон. Сепак, ниту едно од горенаведените не негирало дека методот што го користел Амундсен - кучињата со санки го преземаат товарот на транспортот и ги хранат своите сограѓани и луѓето, се покажало како многу поефективен од премините на Скот. Хантфорд, всушност, го довел до крај аргументот на Чери-Гарард, кој тогаш изјавил дека Скот не предвидел сè што било потребно пред почетокот на експедицијата[219].

Дури во 2006 година бил направен обид експериментално да се тестираат овие пресуди.

Симулација од 2006 година

[уреди | уреди извор]

Во 2006 година, BBC Two финансирал експеримент кој ги симулирал експедициите на Скот и Амундсен. Била користена опрема што ги имитираат условите од 1911 година. Симулацијата била спроведена на Гренланд, бидејќи во 1991 година бил усвоен Протоколот за заштита на животната средина на Антарктикот, кој забранил увоз на какви било претставници на вонземска флора и фауна јужно од 60° С.[70] Овие мерки, насочени кон заштита на ендемскиот биодиверзитет на Антарктикот, не дозволиле поларната трка да се одржи во услови што е можно поблиску до оригиналот. Во Гренланд била избрана рута која се протегала и по ледникот и во планините. Проектот бил советуван од познати истражувачи на Арктикот и активностите на Скот и Амундсен: биографот Роланд Хантфорд (Велика Британија), метеорологот Сузан Соломон (САД), поларниот истражувач Сер Ранулф Фајнс (Велика Британија) и други. Експедицијата била еден вид реално шоу: целиот секојдневен живот бил снимен од тим на оператори. Биле избрани две екипи од Британците и Норвежаните. Тие морале да поминат околу 2500 километри за 99 дена, користејќи опрема слична на оние на Амундсен и Скот. Двата тима биле придружувани од филмски екипи и медицински екипи на моторни санки, по потреба можело да се повика авионот. Двата тима биле професионални патници и планинари. Британската група била предводена од поранешниот командос Брус Пари, норвешката група од предводена од Руне Елднес, пензиониран поручник во норвешката морнарица (од 2010 година, единствената личност која сама стигнала до Северниот и Јужниот Пол без надворешна придружба)[71].

Норвешкиот тим имал 48 кучиња и вклучувал 5 лица. Целото растојание од 2500 километри (преку планините до условниот пол и назад) успеале да го поминат за 75 дена, а до „полот“ стигнале на 48-миот ден. Британската група најпрво се натпреварувала со 8 луѓе и 20 кучиња (не се користеле пониња), кои можеле да се користат до 40-тиот ден. Во британскиот тим бил и Артур Џефс, внукот на Кетлин Скот (од нејзиниот втор брак). Членовите на групата и кучињата се повлекле од трката во приближно исто време како и распоредот на Скот од 1911 година. Поради повреда на еден од учесниците, британскиот тим се преселил во планините и на условната база, составен од 4 лица. Поради критичното губење на телесната тежина (од 15 на 25%) и нагло влошување на благосостојбата на членовите на тимот, продуцентите одлучиле да го повлечат британскиот тим од рутата на 91-от ден од експедицијата (тимот на Скот поминал 144 дена на ледникот). Британскиот тим во 2006 година ги доживеал токму истите проблеми што биле опишани во дневниците на Скот, ова покажало недостатоци во начинот на движење и планирање на експедицијата. Исхраната на Скот не содржеле витамини Ц и Б12. Ова довело до намалување на интелектуалните квалитети на една личност и имало депресивно влијание врз психата. Во исто време, дувањето низ норвешките и британските одела и нивното тестирање на терен покажало дека нивните својства се приближно исти. Членовите на експедицијата сметаат дека се докажало дека опремата и тактиката на експедицијата на Р. Скот не одговарала на преземените задачи, а смртта на него и на неговите придружници била неизбежна дури и при поблаги временски услови од оние на Антарктикот во 1911-1912 година. Се испоставило дека при физичкиот напор кој им паднал, членовите на тимот на Скот потрошиле 3-4 пати повеќе енергија отколку што добивале од исхраната, а во услови на поларните земји телото почнало да ја „гори“ мускулната маса. Како резултат на тоа, се дознало дека Амундсен ја усвоил најоптималната стратегија и тактика, обидувајќи се да го минимизира времето поминато од членовите на експедицијата во екстремни услови додека човечкото тело не почне да се „предава“. Филмот од шест епизоди за експедицијата, наречен Blizzard: Race to the Pole, постојано бил прикажуван на различни ТВ канали а била објавена и книга[72].

Дискусија на К. Меј и К. Турни

[уреди | уреди извор]

Во 2013 година, истражувач од „Поларниот институт Р. Скот“, Карен Меј, објавил статија во списанието Polar Record во кое се обидел да ги преиспита условите на есенската сезона од 1912 година и постапките на луѓето кои останале во Евансовиот ’Рт. Еден од најважните аргументи во полза на лошото раководство на Роберт Скот бил фактот што тимот со санки на Сесил Мирза отишол појужно отколку што се претпоставувало според првичниот план, како резултат на тоа, Гирев и Мирза се вратиле во базата на 5 јануари 1912 година или 16 дена подоцна отколку што било пресметано. Доаѓањето на Крин и Лешли со Е. Еванс кој бил пред умирање, ги откажало плановите на Аткинсон да оди на југ со кучиња со Гирев, но, според К. Меј, Ц. Рајт или Чери-Гарард можеле да бидат испратени на југ. Со други зборови, инструкциите што ги оставил Скот биле игнорирани од неговите луѓе во базата, што довело до смрт на поларната група на враќање[73]. Истражувачот го обвинил Еванс за неговата тешка болест, бидејќи дури и во базата тој игнорирал да јаде свежо месо од фоки. Лешли и Крејн, постари од него, се разболеле лесно и биле физички и психички подготвени до базата[74].

Карен Меј се обидел да ја реши конфузијата на три спротивставени наредби од Скот, од кои последната вербално му била пренесена на Еванс. Се вели дека Мирц требало да ја испита областа помеѓу 82°С и 83°С на бариерата со кучиња во средината на февруари и да се сретне со групата. Оваа наредба го укинала дејството на претходните[75]. Карен Меј го довел во прашање неговото постоење: „Ако Скот ги преиспиташе своите ставови за кучињата со санки во средината на јануари, зарем не можеше да потроши пет минути за да запише толку важна задача?[76]. Биографката на Чери-Гарард, поларната истражувачка Сара Вилер, го обвинил Еванс за искривување на наредбите на Скот, бидејќи поручникот му рекол на Аткинсон дека треба да биде испратен дома. Во писмото упатено од Скот до агент во Нов Зеланд (28 октомври 1911 година), се вели дека назначувањето на Еванс во тимот било грешка и дека тој треба да биде отстранет од експедицијата што е можно поскоро, „за што Ќе преземам некои мерки“. Конкретизирањето на „некои мерки“ не следело. Аткинсон го изрази ова мислење во приватно писмо до Чери-Гарард испратено во 1919 година[77]. Карен Меј тврдел дека нема ништо неверојатно во тековниот конфликт, бидејќи таа ја повторила евакуацијата на Шеклтон за време на експедицијата Дискавери[78].

Друга мистерија во мартовските настани од 1912 година е недостатокот на храна за кучиња во складиштето „Еден тон“, што било откриено на 4 март од Чери-Гарард и Гирев. Претходниот пад на залихите бил направен помеѓу 26 декември 1911 година - 9 јануари 1912 година. Според К. Меј, постојат две можни објаснувања. Прво, не е познато колку точно тимот на Симпсон ги извршил упатствата што му биле дадени да го надополни магацинот. Втората причина била саботирана од Мирза. Упатствата на Скот биле да се оди на југ во текот на првата недела од февруари, 1912 година, и да се сретне со групата која одела кон полот околу 1 март на 82°С. ш. Сепак, Аткинсон дејствувал врз основа на усната наредба на Скот од 21 декември 1911 година, во која немало ни збор за кучиња или храна за нив. Според К. Меј, на Мирц веќе му биле дадени писмени наредби и командантот не видел смисла да го потсети Аткинсон на нив[79]. Меѓутоа, Мирц добил информација за смртта на својот татко и се обидел што побрзо да го напушти Антарктикот[80]. Аткинсон бил апсорбиран во грижата за Еванс, што била негова професионална должност како лекар. Имало двајца кандидати за маршот кон југ во март: Чарлс Рајт, кој беше малку кратковид и Чери-Гарард, кој бил сериозно кратковид и, покрај тоа, намал навигациски вештини. Меѓутоа, Симпсон, на пат кон дома, го назначил Рајт за командант на научниот тим, одговорен да гарантира дека набљудувањата се вршат континуирано[81].

Во 2017-2018 година, австралискиот истражувач Крис Турни (Универзитет во Нов Јужен Велс) подготвил одговор на аргументот на К. Меј, врз основа на голем корпус примарни извори, вклучително и необјавени. Турни забележал дека Скот навистина се предомислил за санкањето на кучиња во последен момент. Ова не било толкување на Роланд Хантфорд, бидејќи информациите биле дадени првенствено во книгата и кореспонденцијата на Тригве Гран, кој, по смртта на Е. Еванс и другите членови на тимот, не можел да избира изрази. Така, Р. Скот навистина дал усна наредба, која била во спротивност со сите пишани документи и упатства составени пред да замине на Полот[82]. Од оригиналните дневници на Лешли, како и од некои други докази дадени на Чери-Гарард, произлегува дека Еванс не можел да го следи спроведувањето на новите упатства на Роберт Скот[83]. Генерално, К. Турни дошол до заклучок дека постапките на Еванс може да се оквалификуваат како непрофесионални, а во најлош случај, како саботажа. Можно е дека благодарение на неговите постапки групата на Скот немала доволно керозин и резерви на враќање[84]. Згора на тоа, Еванс направил измени во објавените документи (оригиналот на неговиот дневник не е зачуван) со цел да го „прилагоди“ времето на болеста на посетата на посредничките магацини. Зошто овие акции биле премолчувани од официјални лица во Англија (вклучувајќи го и претседателот Лорд Керзон), останало непознато[85].

Експедиции по патеката Скот

[уреди | уреди извор]

Во 1984-1987 година се одржала експедицијата „По стапките на Скот“ на Британецот Роберт Сван. Во Нов Зеланд, членовите на експедицијата го посетиле 96-годишниот Бил Бартон, единствениот жив член на експедицијата на Скот во тоа време. Членовите на тимот на Свон патувале 900 милји (1400 км), стигнувајќи до Јужниот пол на 11 јануари 1986 година, на 70-тиот ден од патеката, без употреба на радио комуникација и каква било надворешна поддршка. Имало многу ризични епизоди во експедицијата, вклучувајќи ја и смртта на експедицискиот брод, смачкан од мраз. По успешното завршување на кампањата, Р. Свон се вратил на Антарктикот во 1987 година за да ги исчисти трагите од неговиот престој на копното, вклучувајќи остатоци и недоволно искористени резерви[86]..

Во јануари-февруари 2012 година, „Експедицијата на британската армија“ за комеморација на стогодишнината од кампањата на Скот била успешно завршена. Антарктичкиот дел од експедицијата вклучувал премин на јахта од 75 стапки (23 метри) и вклучувала истражување на претходно малку проучени области на Антарктичкиот Полуостров.

Во октомври 2013 година, лансирала самостојната скијачка „Експедиција Скот“, обид да се повтори и заврши неговата патека долга 1.800 милји од Мек-Мердо до Јужниот пол и назад. На експедицијата присуствувале Бен Сандерс, најмладиот од оние кои сами го освоиле Северниот пол и Тарка л'Ерпиниер, кој зад себе имал голем број поларни и планински експедиции. До декември 2013 година, патниците стигнале до ледникот Бердмор. Било можно да се следи напредокот на експедицијата на нејзината веб-страница, како и на Твитер и Инстаграм[87].

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Crane 2002.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Хантфорд 2012.
 3. 3,0 3,1 Preston 1999.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 Hooper 2010.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 Ладлем 1989.
 6. 6,0 6,1 6,2 Корякин 2012.
 7. Буманн-Ларсен 2005.
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 Lambert 2004.
 9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 Скотт 2007.
 10. Solomon 2001.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 11,7 Черри-Гаррард 2014.
 12. Саннес 1991.
 13. 13,0 13,1 Jones 2004.
 14. May 2013.
 15. Fiennes 2004.
 16. 16,00 16,01 16,02 16,03 16,04 16,05 16,06 16,07 16,08 16,09 16,10 16,11 16,12 Пристли 1989.
 17. Hooper 2010, стр. 98—99.
 18. Hooper 2010, стр. 108—109.
 19. Hooper 2010, стр. 75.
 20. Hooper 2010, стр. 109, 111.
 21. Hooper 2010, стр. 122.
 22. Hooper 2010, стр. 121.
 23. Hooper 2010, стр. 128.
 24. Hooper 2010, стр. 115—116.
 25. Hooper 2010, стр. 121—122.
 26. Hooper 2010, стр. 130, 133.
 27. Hooper 2010, стр. 140—141.
 28. Hooper 2010, стр. 149—150.
 29. Hooper 2010, стр. 155.
 30. Hooper 2010, стр. 172.
 31. Hooper 2010, стр. 173.
 32. Hooper 2010, стр. 180.
 33. Hooper 2010, стр. 192—193, 197.
 34. Hooper 2010, стр. 200.
 35. Hooper 2010, стр. 209—211.
 36. Hooper 2010, стр. 215—216.
 37. Hooper 2010, стр. 218—221.
 38. Hooper 2010, стр. 227.
 39. Hooper 2010, стр. 223.
 40. Hooper 2010, стр. 249—255.
 41. Hooper 2010, стр. 256—258.
 42. Hooper 2010, стр. 261—262.
 43. Hooper 2010, стр. 263.
 44. Hooper 2010, стр. 264—266.
 45. Hooper 2010, стр. 278.
 46. Hooper 2010, стр. 282—283.
 47. Hooper 2010, стр. 285—286.
 48. Hooper 2010, стр. 288—289.
 49. Hooper 2010, стр. 291.
 50. Hooper 2010, стр. 292—293.
 51. Hooper 2010, стр. 296—298.
 52. 52,00 52,01 52,02 52,03 52,04 52,05 52,06 52,07 52,08 52,09 Ладлэм 1989.
 53. Lambert 2004, стр. 201.
 54. Jones 2004, стр. 277—279.
 55. Jones 2004, стр. 262—263.
 56. Jones 2004, стр. 286.
 57. Lambert 2004, стр. 201—202.
 58. Jones 2004, стр. 287.
 59. Черри-Гаррард 2014, Корякин В. С. От научного редактора.
 60. Jones 2004, стр. 263—265.
 61. Hooper 2010, стр. 1—2.
 62. Hooper 2010, стр. 312—313.
 63. „The Antarctic Climate“ (англиски). Antarctic Connection. Архивирано од изворникот на 2011-08-20. Посетено на 2010-01-17. Занемарен непознатиот параметар |deadlink= (се препорачува |url-status=) (help)
 64. Fiennes 2004, стр. 337.
 65. Fiennes 2004, стр. 372.
 66. „Rev. J. Gordon Hayes“. Nature. 138. 1936. стр. /. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 67. Sullivan (1962). „The South Pole Fifty Years After“. Arctic (англиски). 15. стр. /. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
 68. Jones 2004, стр. 5—7.
 69. Fiennes 2004, стр. 373—390.
 70. Предлошка:Статья
 71. „Blizzard: Race To The Pole“. BBC Press office. 2006-07-25. Архивирано од изворникот на 2019-02-01. Посетено на 2020-06-28. Занемарен непознатиот параметар |deadlink= (се препорачува |url-status=) (help)
 72. „Blizzard: Race To The Pole — from Sunday 6 August 2006, 9.00pm, BBC TWO“. BBC Press Office. 2006-07-25. Архивирано од изворникот на 2019-01-31. Посетено на 2020-06-28. Занемарен непознатиот параметар |deadlink= (се препорачува |url-status=) (help)
 73. May 2013, стр. 72—73.
 74. May 2013, стр. 74—77.
 75. Fiennes 2004, стр. 307—308.
 76. May 2013, стр. 78.
 77. Wheeler 2002, стр. 132—134.
 78. May 2013, стр. 79.
 79. May 2013, стр. 80.
 80. Fiennes 2004, стр. 340.
 81. May 2013, стр. 81—83.
 82. Turney 2018, стр. 178.
 83. Turney 2018, стр. 179.
 84. Turney 2017, стр. 498.
 85. Turney 2017, стр. 509.
 86. Mear R. In the footsteps of Scott / Roger Mear & Robert Swan; with research and additional material by Lindsay Fulcher. — London: Grafton, 1989. — 330 р. — ISBN 0586206884
 87. „The Scott Expedition“. Ben Saunders. Архивирано од изворникот на 2020-06-27. Посетено на 2020-06-28. Занемарен непознатиот параметар |deadlink= (се препорачува |url-status=) (help)