Бременски градски дом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Градска сала, Роланд, катедрала и граѓанство
Старата градска сала на југозапад
Бремен Town Hall во текот на ноќта

Градскиот дом на Бремен е една од најважните згради на готска архитектура и Везер ренесансата во Европа. Од 1973 година е под заштита како споменик на културата. [1] Во јули 2004 година, заедно со Роланд од Бремен, била прогласено за Светско наследство од УНЕСКО . [2]

Зградата е седиште на Сенатот и градоначалникот (во Претседателот на личниот сојуз на Сенатот) на Слободниот ханзеатски град Бремен .

Местоположба[уреди | уреди извор]

Локација на Градското собрание и Ratskeller

Градското собрание во Бремен се наоѓа во средината на стариот дел на Бремен на североисточната страна на пазарот . Наспроти нејзината југозападна страна е Штитинг и на југоисточната страна на модерната куќа на Бременското државјанство . Кулите на катедралата растат југоисточно од градското собрание. Северот, разделен само од улицата Шоппенстил, стои црквата на Пресвета Богородица . Liebfrauenkirchhof се протега во аголот помеѓу (старата) градска сала и црквата и околу неа. На плоштадот пред градското собрание е Роланд од Бремен, на северниот плафон на Стариот градски хол на Liebfrauenkirchhof, бронзената скулптура на музичарите од градот Бремен од Герхард Маркс .

За поедноставување на јазиците, југозападна страна која се соочува на пазарот често се нарекува јужна страна, тесните страни како западните и источните страни, како и североисточната страна, која во голема мера е затворена со Новата градска сала, како северна страна.

  1. Шаблон:WP-HB LfD
  2. Грешка во шаблонот: потребен е наслов на аргументот.