Брезова млечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Брезова|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Брезова млечка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Брезова
Вид: Брезова млечка
Биномен назив
Брезова млечка
Брезова млечка
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Lactarius
Вид:
L. torminosus
Биномен назив
Lactarius torminosus

(Schaeff.) Gray (1821)
Синоними[1]

Agaricus torminosus Schaeff. (1774)Lactarius necator (Bull.) Pers. (1800)Galorrheus torminosus (Schaeff.) P.Kumm. (1871)Lactifluus torminosus (Schaeff.) Kuntze (1891)Lactarius torminosus var. sublateritius Kühner & Romagn. (1954)

 

Брезова млечка
жабри на химениум
капачето е конвексно или вдлабнато
химениумот е декурентен
дршката е е гол
отпечатокот од спори е крем до жолт
екологијата микориза
јадливост: не се препорачува

Брезова млечка(латински: Lactarius torminosus), попозната како волнена млечна шапка или брадеста млечна шапка, е голема агарична габа. Чест и широко распространет вид, се наоѓа во Северна Африка, Северна Азија, Европа и Северна Америка. За прв пат била опишана научно од Јакоб Кристијан Шафер во 1774 година како Agaricus, а подоцна бил пренесен во родот Млечки (печурки) во 1821 година од Семјуел Фредерик Греј. Разновидност, L. torminosus var. nordmanensis, е познат од САД, Канада и Швајцарија. L. torminosus официјално станал тип на вид на Млечки (печурки) во 2011 година, откако молекуларните студии поттикнале таксономско прераспоредување на видовите помеѓу неколку родови Russulaceae.

Микоризален вид, Брезова млечка се поврзува со различни дрвја, најчесто бреза, а нејзините плодни тела ( печурки ) растат на земја поединечно или во групи во мешани шуми. Шапките на Брезовата млечка се конвексни со централна вдлабнатина и достигнуваат дијаметар до 10 см. Мешавина од розови и окер нијанси, шапката понекогаш има концентрични зони на наизменични посветли и потемни нијанси. Работ на шапката е намотан навнатре и е бушав кога е млад. На долната страна на шапката има тесни жабри во боја на месо, кои се тесно набиени. Цилиндричната дршка е со бледа месна боја со деликатна перниста површина и кршливо месо, е до до 8 см долги и 0.6 до 2 см дебело. Кога се исечени или повредени, плодните тела испуштаат горчлив бел латекс кој не ја менува бојата при изложување на воздух. Сортата L. nordmanensis, наспроти тоа, има латекс кој се менува од бело во жолто. Брезовата млечка може да се разликува од слични видови како L. pubescens или L.villosus според разликите во морфологијата и бојата или со микроскопските карактеристики како формата и големината на спорите.

Иако е ценет поради неговиот лут вкус и се јаде по соодветна подготовка во Русија и Финска, видот е многу иритирачки за дигестивниот систем кога се јаде сиров. Токсините, исто така одговорни за силно горчливиот или остар вкус, се уништуваат со готвење. Студиите идентификуваа неколку хемикалии присутни во печурките, вклучително и ергостерол и негови деривати, и велерал со лут вкус.

Таксономија и филогенија[уреди | уреди извор]

Германскиот натуралист Јакоб Кристијан Шафер бил првиот што го опишал видот, ставајќи го во родот Шампињони во 1774[2] година Седум години подоцна, во 1781 година, Жан Булијар опишал вид што го нарекол Agaricus necator и го илустрирал во првиот том од неговиот Хербариум од Франција[3] ова име и синонимот Lactarius necator, кои произлегуваат од трансферот на Кристијан Хендрик Персон во 1800[4] година на Млечки (печурки), се смета дека се однесуваат на L. torminosulus.[5] Ото Кунце, од своја страна избрал да го стави во Lactifluus,[6] додека Пол Кумер сметал дека Galorrheus[7] е соодветното поставување; до неодамнешното воскреснување на Lactifluus, и двата рода долго време се сметаа за непотребни сегрегати на Млечки (печурки).[8] Според Index Fungorum, друг синоним е Lactarius necans на Семјуел Фредерик Греј. Греј, исто така, му го дал на видот своето модерно име кога го пренел во Млечки (печурки) во неговото природно уредување на британските растенија[9] од 1821 година.

Специфичниот епитет torminosus значи „мачење“, во однос на гастроинтестиналниот дистрес поврзан со конзумирање на сирова печурка.[10] Раните англиски народни имиња биле Грејовиот „стомачен млечен стол“ (1821), и „брадеста лута млечка“ на Џејмс Едвард Смит (1824).[11] Поновите вообичаени имиња вклучуваат „бушава млечна шапка“,[12] „млечна шапка во прав“,[13] „млечна шапка со розови реси“,[14] „млечна шапка со брада“,[15] од Британското миколошко друштво препорачано име е „волнена млечна шапка“.[16]

Според класификацијата на Хеслер и Смит од 1979 година на родот Млечки (печурки), Брезовата млечка припаѓа на подродот Piperites, делот Piperites (во кој е типот вид ), подделот Piperites . Видовите во оваа потсекција се карактеризираат со тоа што имаат латекс кој не пожолтува по изложување на воздух и/или кој не ја обојува сечената површина на површината на печурката во жолта боја.[17] Филогенетската анализа на европските видови Млечки (печурки) од 2004 година заклучиле дека Брезовата млечка спаѓа во група која ја вклучува Брезовата млечка, и дека овие два вида се тесно поврзани со група која ги вклучува: L. tesquorum, L. scoticus, и L. pubescens.[18]

Мултигенската молекуларна анализа објавена во 2008 година покажала дека видовите кои тогаш биле дистрибуирани во родовите Млечки(печурки) и Гулапки всушност се состоеле од четири различни лози.[19] Последователната реорганизација на видовите Russulaceae - таксономска промена потребна за Гулапки и Млечки(печурки) да станат монофилетни - барало да се дефинира нов тип на видови за Млечки(печурки), бидејќи претходниот тип, L.piperatus, припаѓал на кладата што ќе биде пренесена во родот Lactifluus. Предлог да се зачува во Млечки(печурки), Брезовата млечка како тип бил прифатен од Номенклатурниот комитет за габи[20] и донесен на Меѓународниот ботанички конгрес во 2011[21] година. Промената го минимизира „таксономското нарушување“, дозволувајќи им на повеќето обични и добро познати видови Млечки(печурки) да ги задржат своите имиња.

Опис[уреди | уреди извор]

Младо плодно тело што ја покажува маргината на шапката и чаталестите жабри

Шапката е првично конвексна, но како што созрева центарот формира вдлабнатина и надворешните рабови се креваат додека не добие облик на плитка инка; неговата конечна ширина е типично помеѓу 2-12 см.[22] Маргините на шапката се изразено завиткани навнатре; кога е млада, тој е томентозен (покриен со густа матица од влакна), формирајќи структура слична на превез која делумно ги покрива жабрите. Овој томентум се намалува со возраста. Површината на шапката на почетокот е влакнеста, но на крајот влакната се губат, оставајќи ја површината повеќе или помалку мазна. Површината на шапката започнува со малку лепливи јасни концентрични прстени со потемна сенка ( зонска шема); овие прстени, особено надворешните, обично бледнеат во зрелоста. Бојата на шапката е розово-портокалова до бледо досадна розова, станува портокалова до белузлава кон маргината додека розовата постепено исчезнува. Белото до месо обоено месо е цврсто и кршливо, но станува флакцидно со возраста. Латексот што се создава кога ткивото на печурката е исечено или повредено е бел до крем и не ја менува бојата со продолжено изложување на воздух, ниту пак ги обојува жабрите. Има остар вкус, со благ до лут мирис.

површината на шапката е типично зонирана - означена со концентрични обоени ленти - кај млади примероци
Брезова млечка, оваа карактеристика е помалку изразена кај зрелите печурки

Жабрите се поткожни (се протегаат само малку по должината на стеблото), блиску до преполни заедно, тесни, а понекогаш и чаталести во близина на дршката. Нивната боја е белузлава, добива розова нијанса, станува бледо кафеава со возраста. Возрасната дршка е долга 1,5–8 см, и дебела 0,6–2 см, кревка, горе-долу еднакво во ширина и цилиндрично или стеснета во основата. Неговата површина е сува и или мазна до пруиноза (покриена со многу фин белузлав прав на површината). Бојата се движи од бледо светло розева до жолтеникава нијанса или малку розево-портокалова до портокалово-бела, понекогаш забележана. Внатрешноста на дршката е цврста, со беж бела боја и исполнета со мека јама, но на крајот станува шуплива. Повремено, бел мицелиум е видлив во основата на стеблото каде што се среќава со земјата.[23]

Формирањето на плодните тела на Брезовата млечка е пилеостипитокарпичен. Во овој тип на развој, химениумот се формира рано на долната страна на шапката и горната дршка на примордиумот на печурката. Како што шапката се зголемува, маргината, направена од разгорени филаментозни хифи кои растат нанадвор и надолу, има тенденција да се закривува навнатре, на крајот формирајќи клапа од ткиво приближно паралелно со површината на дршката. Како што се случува понатамошен развој, овие хифи доаѓаат во контакт и се прилепуваат на хименалната површина на дршката, покривајќи ги базидиите и макроцистидиите (многу долги цистидии ) кои се веќе присутни. Спојот помеѓу двете ткива создава шуплина која обезбедува одредена привремена заштита на базидијата, иако тие се веќе плодни кога маргината на шапката почнува да расте.[24]

Микроскопски карактеристики[уреди | уреди извор]

Отпечатоците од спорите на Брезовата млечка е крем до бледо жолта, а спорите 8-10,2 на 5,8-6,6 Мм, грубо сферични до широко елипсовидни во страничен поглед и хијалин (проѕирен). Само украсот на нивната површина е амилоид, тој е делумно мрежест (како мрежа) со прекинати гребени приближно 0,5-0,7 висок Мм и неколку изолирани брадавици. Спорите имаат забележлив апикулус, разграничувајќи го местото каде што некогаш биле прицврстени за базидијата преку стеригмата. Базидиите се четири спори, хијалини и во форма на клуп до цилиндрични, со димензии 30-47,7 на 7,3-8,2 Мм.

Плевроцистидиите се присутни само во форма на макроцистидија вградени и потекнуваат од химениумот и веднаш под него, достигнуваат 40,3-80,0 на 5,1-9,5 Мм. Макроцистидиите се изобилни во химениумот. Карактеристични со нивната вретеновидна до вентрикозна (отечена од едната страна) форма која постепено се намалува во ширина, тие имаат зрнести хијалински содржини. Цистидиите на жабрените рабови (хеилоцистидија) се помали: 30-52 на 4,5-8,0 Мм. Кутикулата на шапката е направена од желатинизирани, испреплетени хифи наредени повеќе или помалку паралелно со површината на капачето (форма позната како иксокутис ); тенкоѕидните, навојни хифи на овој слој се 2,5-7,3Мм широки.

Разновидност[уреди | уреди извор]

Брезовата млечка била опишана од Александар Смит во 1960 година за да се објасни северноамериканскиот вид кој многу личи на Брезовата млечка по изглед, но со малку поголем опсег на големини на спорите (9-11 на 6,5-8 Мм). За разлика од непроменливиот латекс на Брезовата млечка L.nordmanensis има белузлав латекс кој полека се менува во бледо жолта при изложеност на воздух; латексот ги обојува и марамчињата од печурките и хартијата во жолто.[25] Хеслер и Смит го намалиле L. nordmanensis до статус на сорта под L.torminosus во 1979[26] година. Lactarius torminosus var. nordmanensis е снимен од Калифорнија,[27] Ајдахо, Мичиген и Висконсин во Соединетите Држави, Квебек во Канада и Швајцарија. Разновидноста наликува на Lactarius pubescens var. betulae, но се разликува по својата подолга плеуроцистидија, поголеми спори со малку поинаква декорација на спори и силно горлив остар вкус. [28] Холотипскиот примерок на L.torminosus var. Nordmanensis бил собран од Смит во 1956 година во близина на Нордман, Ајдахо.[29]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Lactarius pubescens
Lactarius mairei

  Маргината на волненото капаче, розовите тонови во капачето, лутиот латекс и поврзаноста со брезата се сигурни карактеристики на полето што помагаат да се идентификува Брезовата млечка. Сепак, постојат неколку влакнести видови Lactarius со кои често се мешаат, а понекогаш е неопходно испитување на микроскопските карактеристики за да се направи разлика помеѓу нив. Тесно поврзаниот L.torminosulus е џуџеста верзија на Брезовата млечка, арктички вид поврзан со брезите Betula nana или Betula glandulosa . Незрелиte plodни тела на L.scrobiculatus личат на Брезовата млечка, но тие имаат бел латекс кој набрзо пожолтува при изложување на воздух, а нивните дршки имаат сјајни депресивни дамки. Шапките на слабо познатиот вид L.cilicioides не се зонални, а неговите спори се помали. L. pubescens е физички доста сличен, но може да се разликува по побледата боја и помалите спори (6,0-7,5 на 5,0-6,5 Мм). L.controversus има маргина на капа која не е толку влакнеста, белузлава до кремаста боја на жабрите и поголеми спори со димензии 7,5–10 на 6–7,5Мм. L.mairei има боја слична на Брезовата млечка, но е поретка и обично се среќава поврзана со дабови дрвја на варовничка почва. Познат само од Северна Каролина и западна Канада,[30] L. subtorminosus бил именуван поради неговата сличност со Брезовата млечка . Може да се разликува по неговиот латекс со благ вкус и помалите, приближно сферични спори со димензии 5,5-7 на 5,5-6,5Мм. [31]

A comparison between Lactarius torminosus (left) and Lactarius pubescens (right)
Споредба помеѓу Брезова млечка (лево) и Lactarius pubescens (десно)

Јадливост и токсичност[уреди | уреди извор]

Интензивно пиперкиот вкус на сировата печурка може да предизвика меурчиња на јазикот ако се зема прекумерна доза. Некои автори го пријавиле видот како целосно отровен, или предизвикува „благ до фатален гастроентеритис “. Во една публикација од 1930 година, Ханс Штајдл известил дека иако печурката не била токсична за „едноклеточните и ладнокрвните организми“ при голтање, течниот екстракт и исцедениот сок од плодните тела, кога се инјектирале под кожата на жабата, резултирале со нарушено дишење, парализа и на крајот смрт. Симптомите кои вообичаено се појавуваат по конзумирање сурови печурки вклучуваат гадење, повраќање и тешка дијареа која започнува околу еден час по ингестијата. Оваа комбинација може да доведе до дехидрација, мускулни грчеви и циркулаторен колапс . Гастроентеритисот обично ќе помине без третман за неколку дена.

И покрај овие извештаи за токсичност, Брезовата млечка се подготвува во Финска, Русија и во други северни и источноевропски земји со преварување, киснење во саламура неколку дена или киселење, по што се вреднуваат по нивниот лут вкус. Во Норвешка се пече и се додава во кафето. Печурките се собираат за комерцијална продажба во Финска. Хранливиот состав на финските примероци е анализиран и откриен дека ги содржи следните компоненти (како процент од сува тежина ): протеини, 17,20%; фосфор, 0,46%; калциум, 0,12%; магнезиум, 0,09%; калиум, 2,97%; натриум 0,01%.

Хемија[уреди | уреди извор]

Структура на сесквитерпен велерал

Соединението за кое се смета дека е одговорно за токсичноста на суровата Брезовата млечка е велерал со лут вкус присутен во концентрација од 0,16 мг/г печурка. Велерал е производ на распаѓање на стеаринска киселина -велутинал. Скршените лактифери - специјализирани хифални клетки кои го произведуваат латексот на печурката - ги испуштаат хемикалиите прекурсори чии производи на распаѓање делуваат како одбранбени агенси токсични за луѓето, ефикасно одвраќајќи одредени 'рбетници кои би можеле да ја консумираат печурката. Сесквитерпен лактон 15-хидроксибленин од типот на лактаран А е еден од неколкуте сесквитерпени произведени од овој вид. Други лактарани се наоѓаат во различни видови Млечки (печурки), како што е бленин А во Рујницата и L.blennius и лактароруфин N во Lactarius rufus. Габичните сесквитерпени вообичаено се произведуваат како отрови за одбрана од грабливци, и како резултат на тоа некои имаат хемиски својства кои може да имаат примена во медицинската хемија.[32]

Плодните тела на Брезовата млечка содржат голем број на стероли, од кои најдоминантен е ергостеролот (компонента на клеточните ѕидови на габите) со 60,5% од сите стероли, проследен со неговите деривати и ергоста-5/7-диен-3-ол. 17,0%), ергост-7-ен-3-ол (13,7%) и ергоста-7-22-диен-3-ол (8,3%). Истражувачите идентификувале 28 испарливи соединенија кои придонесуваат за мирисот на печурката. Многу од нив се алкохоли и карбонилни соединенија со осум јаглеродни атоми; доминантното испарливо соединение (околу 90%) е 1-октен-3-еден, мирис кој е вообичаен кај печурките.[33]

Екологија и распространетост[уреди | уреди извор]

Во Вестерботен, Шведска

Брезовата млечка е микоризален вид и како таков игра важна улога во олеснувањето на навлегувањето на хранливи материи и вода од дрвјата. Расте во асоцијација со бреза и борот (Tsuga ) во мешани шуми. Исто така е познато дека расте во урбани услови кога брезите се во близина. Теренска студија во Шкотска заклучила дека видот е поверојатно присутен во постарите отколку во помладите шуми од бреза. Плодните тела растат на земја, расфрлани или групирани заедно. Тие се составен дел од исхраната на Црвената верверица[34] и служат како места за размножување на некои муви кои се хранат со габи во семејствата Drosophilidae и Mycetophilidae.[35] Печурките Брезовата млечка може да бидат паразитирани од мувлата Hypomyces lithuanicus, која произведува зрнеста или кадифена боја на крем-окер до циметна боја на мицелиум на површините на жабрите и предизвикува нивна деформација.[36]

Видот се среќава во северните умерени и бореални клими, понекогаш продирајќи во субарктичките региони. Регистриран е од Северна Африка, Северна Азија, Европа и е вообичаен во Северна Америка, каде понекогаш расте со Јасика (видови Populus). Брезовата млечка ја има и во Македонија, отровна е и расте во лето и на есен исклучиво под брези (Betula pendula)Северноамериканската распространетост се протега на север во Јукон и Алјаска и на југ до Мексико.[37] [38]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Narasimhulu, Korrapati; Setty, Y. Pydi (2012). „Studies on Biosorption of Chromium Ions from Wastewater Using Biomass of Aspergillus niger Species“. Journal of Bioremediation and Biodegradation. 03 (07). doi:10.4172/2155-6199.1000157. ISSN 2155-6199.
 2. Schäffer, Jacob Christian; Persoon, C. H. (1800). Fungorum qui in Bavaria et Palatinatu circa Ratisbonam nascuntur icones, nativis coloribus expressae. Erlangae: Apud J.J. Palmium.
 3. Bulliard, Pierre; Bulliard, Pierre; Didot, Pierre-François; Barrois, Théophile; Belin, François (1786). Etat actuel de l'Herbier de la France. Paris: Pierre Bulliard?.
 4. Ehrenberg, Christian Gottfried; Carlgren, Oskar Henrik; Hemprich, W. F.; Hilgendorf, Franz; Klug, Fr.; Klug, Fr.; Martens, Eduard von; Matschie, Paul; Schumann, K. (1828). Symbolae physicae, seu, Icones et descriptiones corporum naturalium novorum aut minus cognitorum : quae ex itineribus per Libyam Aegyptum Nubiam Dongalam Syriam Arabiam et Habessiniam publico institutis sumptu Friderici Guilelmi Hemprich et Christiani Godofredi Ehrenberg : studio annis MDCCCXX-MDCCCXXV redierunt. Berolini: Ex Officina Academica, venditur a Mittlero.
 5. Suortti, Tapani; von Wright, Atte; Koskinen, Ari (1983-01). „Necatorin, a highly mutagenic compound from Lactarius necator“. Phytochemistry. 22 (12): 2873–2874. doi:10.1016/s0031-9422(00)97723-9. ISSN 0031-9422. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 6. Kuntze, Otto (1891). Revisio generum plantarum vascularium omnium atque cellularium multarum secundum leges nomenclaturae internationales cum enumeratione plantarum exoticarum in itinere mundi collectarum, mit erläuterungen. Leipzig :: A. Felix [etc., etc.],.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 7. Kummer, Paul (1871). Der Führer in die Pilzkunde : Anleitung zum methodischen, leichten und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze : mit Ausnahme der Schimmel- und allzu winzigen Schleim- und Kern-Pilzchen /. Zerbst :: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 8. Buyck, Bart; Hofstetter, Valérie; Verbeken, Annemieke; Walleyn, Ruben (2010-02). „(1919) Proposal to conserve Lactarius nom. cons. ( Basidiomycota ) with a conserved type“. TAXON (англиски). 59 (1): 295–296. doi:10.1002/tax.591031. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 9. Gray, Samuel Frederick; Gray, John Edward; Shury, James (1821). A natural arrangement of British plants : according to their relations to each other as pointed out by Jussieu, De Candolle, Brown, &c. London: Baldwin, Cradock, and Joy.
 10. Roody, William C. (2003). Mushrooms of West Virginia and the Central Appalachians. Lexington, Ky.: University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-9039-8. OCLC 50919883.
 11. Hurl-Eamon, Jennine; MacKay, Lynn (2020-03-10). Moyle Sherer, Recollections of the Peninsula (London: Longman, Hurst, Rees, Orme Brown and Green, 1824, 2nd Edn), PP. 74–5, 191–2. Routledge. стр. 63–64. ISBN 978-1-003-01176-7.
 12. Lucas, J. A. (1982). VNR color dictionary of mushrooms. New York: Van Nostrand Reinhold. ISBN 0-442-21998-9. OCLC 9044191.
 13. McKnight, Vera B.; National Audubon Society; National Wildlife Federation (1987). A field guide to mushrooms, North America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-42101-2. OCLC 14586860.
 14. Arora, David (1991). All that the rain promises, and more ... : a hip pocket guide to Western mushrooms (изд. First edition.). Berkeley. ISBN 0-89815-388-3. OCLC 21563535.CS1-одржување: излишен текст (link)
 15. Arora, David (1986). Mushrooms demystified : a comprehensive guide to the fleshy fungi (изд. 2nd ed.). Berkeley: Ten Speed Press. ISBN 0-89815-170-8. OCLC 13702933.CS1-одржување: излишен текст (link)
 16. Ainsworth, G.C. (1939-10). „Agreement to use the fungus binomials recommended in the List of Common Names of British Plant Diseases“. Transactions of the British Mycological Society. 23: 271–272. doi:10.1016/s0007-1536(39)80035-3. ISSN 0007-1536. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 17. Hesler and Smith (1979), p. 237.
 18. Nuytinck, Jorinde; Verbeken, Annemieke; Rinaldi, Andrea C.; Leonardi, Marco; Pacioni, Giovanni; Comandini, Ornella (2004-03). „Characterization of Lactarius tesquorum Ectomycorrhizae on Cistus sp. and Molecular Phylogeny of Related European Lactarius Taxa“. Mycologia. 96 (2): 272. doi:10.2307/3762063. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 19. Buyck, Bart; Kauff, Frank; Eyssartier, Guillaume; Couloux, André; Hofstetter, Valérie (2013-11-24). „A multilocus phylogeny for worldwide Cantharellus (Cantharellales, Agaricomycetidae)“. Fungal Diversity. 64 (1): 101–121. doi:10.1007/s13225-013-0272-3. ISSN 1560-2745.
 20. Norvell, Lorelei L. (2011-02). „Report of the Nomenclature Committee for Fungi: 16“. TAXON (англиски). 60 (1): 223–226. doi:10.1002/tax.601023. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 21. Barrie, Fred R. (2011-08). „Report of the General Committee: 11“. TAXON (англиски). 60 (4): 1211–1214. doi:10.1002/tax.604026. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 22. Traquair, James A.; Horgen, Paul A. (1985). Poisonous mushrooms of Canada : including other inedible fungi. Markham, Ont.: Fitzhenry & Whiteside in cooperation with Agriculture Canada and the Canadian Govt. Pub. Centre, Supply and Services Canada. ISBN 0-88902-977-6. OCLC 14449521.
 23. Wasada, Taro (2009-01). „Reply to Tasci et al“. Metabolism. 58 (1): 142. doi:10.1016/j.metabol.2008.09.005. ISSN 0026-0495. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 24. Watling, Roy (1985-07). „Hymenial surfaces in developing agaric primordia“. Botanical Journal of the Linnean Society (англиски). 91 (1–2): 273–293. doi:10.1111/j.1095-8339.1985.tb01150.x. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 25. Hesler, L. R.; Smith, Alexander H. (1960-10-15). „Studies on Lactarius-II the North American Species of Sections Scrobiculus, Crocei, Theiogali and Vellus“. Brittonia. 12 (4): 306. doi:10.2307/2805123.
 26. Hesler, L. R.; Smith, Alexander H. (1963). North American species of Hygrophorus. Knoxville,: University of Tennessee Press.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 27. Methven, Andrew S. (1985-05). „New and Interesting Species of Lactarius from California“. Mycologia. 77 (3): 472. doi:10.2307/3793204. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 28. Hesler and Smith (1979), pp. 277–78.
 29. Leonard, Patrick (2005-10). „British Fungus Flora 9, Russulaceae: Lactarius“. Field Mycology. 6 (4): 141–142. doi:10.1016/s1468-1641(10)60341-6. ISSN 1468-1641. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 30. Bessette et al. (2009), p. 249.
 31. Hesler and Smith (1979), p. 227.
 32. Camazine, Scott; Lupo, Andrew T. (1984-03). „Labile Toxic Compounds of the Lactarii: The Role of the Laticiferous Hyphae as a Storage Depot for Precursors of Pungent Dialdehydes“. Mycologia. 76 (2): 355. doi:10.2307/3793113. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 33. Pyysalo, Heikki; Berg, A.; Lund, H.; Devreux, Michel; Vialle, Jean; Anthonsen, T. (1976). „Identification of Volatile Compounds in Seven Edible Fresh Mushrooms“. Acta Chemica Scandinavica (англиски). 30b: 235–244. doi:10.3891/acta.chem.scand.30b-0235. ISSN 0904-213X.
 34. „The Second Report on the State of the World's Animal Genetic Resources for Food and Agriculture“. 2015. doi:10.4060/i4787e. Наводот journal бара |journal= (help)
 35. Carroll, George C.; Wicklow, Donald T. (1981). The Fungal community : its organization and role in the ecosystem. New York: M. Dekker. ISBN 0-8247-6956-2. OCLC 7596462.
 36. Shorrocks, B.; Charlesworth, P. (1980-02). „The distribution and abundance of the British fungal-breeding Drosophila“. Ecological Entomology (англиски). 5 (1): 61–78. doi:10.1111/j.1365-2311.1980.tb01124.x. ISSN 0307-6946. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 37. Rogerson, Clark T.; Samuels, Gary J. (1994-11). „Agaricicolous Species of Hypomyces“. Mycologia. 86 (6): 839. doi:10.2307/3760597. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 38. Schalkwijk-Barendsen, Helene M. E. (1991). Mushrooms of Western Canada. Edmonton, Alta.: Lone Pine. ISBN 0-919433-47-2. OCLC 26459121.


"Species synonymy: Lactarius torminosus (Schaeff.) Gray". Index Fungorum. CAB International. Archived from the original on 2012-10-07. Retrieved 2012-03-14.

Schalkwijk-Barendsen HME. (1991). Mushrooms of Western Canada. Edmonton, Canada: Lone Pine Publishing. стр. 215. ISBN 978-0-919433-47-2.</ref>

Shorrocks B, Charlesworth P (1980). „The distribution and abundance of the British fungal-breeding Drosophila“. Ecological Entomology. 5 (1): 61–78. doi:10.1111/j.1365-2311.1980.tb01124.x. S2CID 85392656.</ref>

Smith JE. (1824). The English Flora. 5. London, UK: Longman, Hurst, Rees, Orme, Brown, and Green. стр. 24.</ref>

Smith AH. (1960). „Studies of Lactarius – II. The N.A. species of sections Scrobiculus, Crocei, Theiogali and Vellus“. Brittonia. 12 (4): 306–50. doi:10.2307/2805123. JSTOR 2805123. S2CID 1928365.</ref>

Steidle H. (1930). „Beiträge zur Toxikologie der höheren Pilze. I. Mitteilung: Lactarius torminosus (Birkenreizker, Giftreizker)“ [Contributions to the toxicology of the higher mushrooms. 1st note: Lactarius torminosus]. Archiv für Experimentelle Pathologie und Pharmakologie (германски). 151 (3–4): 232–252. doi:10.1007/BF01862466. S2CID 31744331.</ref>

Watling R. (1981). „Relationships between macromycetes and the development of higher plant communities“. Во Wicklow DT, Carroll GC (уред.). The Fungal Community: Its Organization and Role in the Ecosystem. New York: Marcel Dekker. стр. 427–58. ISBN 978-0-8247-6956-7.

Цитирани текстови[уреди | уреди извор]

 • Bessette AR, Bessette AE, Harris DB (2009). Milk Mushrooms of North America: A Field Guide to the Genus Lactarius. Syracuse, New York: Syracuse University Press. ISBN 978-0-8156-3229-0.
 • Hesler LR, Smith AH (1979). North American Species of Lactarius. Ann Arbor, Michigan: The University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08440-1.