Брезничка Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Брезничка Река
Други имињаТуфча
Слив
Главен изворГорно Брезничко Езеро, Пирин
2.587 м
41°41′01″ N; 23°31′09″ E / 41.6836° N; 23.5192° E / 41.6836; 23.5192
УстиеМеста, кај с. Балдево, Општина Грмен
524 м
41°37′25″ N; 23°45′15″ E / 41.6236° N; 23.7542° E / 41.6236; 23.7542Координати: 41°37′25″ N; 23°45′15″ E / 41.6236° N; 23.7542° E / 41.6236; 23.7542
ТечениеМестаЕгејско Море
Сливна повр.123 км2
Физички особености
Должина27 км
Проток

Брезничка Река (бугарски: Брезнишка река) или Туфчарека во Неврокопско, Пиринска Македонија, десна притока на Места. Долга е 27 км.[1]

Реката извира од Горното Брезничко Езеро (на 2.587 м.н.в.) во Брезничкиот Цирк на Пирин. Најпрвин тече на југоисток, прави голем лак испакнат кон југ, свртува на североисток и стасува до с. Брезница. Во овој дел долината ѝ е длабока и добро пошумена. По селото свртува на југоисток и навлегува во долина со обесшумени и соголени страни. Се влева во десниот брег на Места, на 524 м.н.в., 1 км западно од селото Балдево.

Сливот зафаќа површина од 123 км2, што претставува 3,57 % од вкупниот слив на Места. Главни притоки: → лева, ← десна

  • ← Јанколица
  • → Мишовска Река (Мишово Дере)
  • → Глоговица
  • → Речиште
  • ← Глобоштица
  • ← Маревска Река (најголема)

Средниот годишен истек кај с. Брезница изнесува 1,42 м3. Најполноводна е во мај, а најслабоводна во септември.

Селото Брезница во Општина Неврокоп (Г. Делчев) е единственото населено место по течението на реката.

Мал дел од водите на реката во нејзиното долно течение се користат за наводнување.

Карти[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 65.