Прејди на содржината

Брауново дрво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример за Брауново дрво

Брауново дрво, чие име потекнува од Роберт Браун преку Брауновото движење, е форма на компјутерска уметност која била кратко популарна во текот на 90-тите години, кога компјутерските компании почнале да имаат доволно моќ да го симулираат Брауновото движење . Брауновите дрва се математички модели на дендритска структура блиски на физичкиот процес познат како ограничена дифузија агрегација .

Брауното дрво е изградено од овие чекори: прво, „семето“ е поставено некаде на екранот. Потоа, честичката се става во случајна позиција на екранот и се движи случајно додека не се погоди семето. Честичката е оставена таму, а другата честичка се става во случајна положба и се поместува сè додека не погоди друго семе или која било претходна честичка и така натаму.

Како резултат на дрво може да има многу различни форми, во зависност од главно три фактори:

  • позицијата на семето
  • почетна позиција на честичка (каде било на екранот, од кругот околу семето, од горниот дел на екранот, итн.)
  • водење алгоритам (обично случајно, но на пример честичка може да се избрише ако оди премногу далеку од семето, итн.)

Честичката во боја може да се промени помеѓу повторувања, давајќи интересни ефекти.

Во времето на својата популарност (потпомогнато од научниот американски напис во делот за компјутерска рекреација, декември 1988 година), компјутерот трошел часови, па дури и денови, за да создаде мало дрво. Денешните компјутери можат да создадат дрвја со десетици илјади честички во минута или секунда.

Овие дрва можат лесно да се одгледуваат во електрохемиски ќелии, така што тие се директна последица на дифузно ограничена агрегација .

Галерија

[уреди | уреди извор]