Бранко Панов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бранко Панов
Роден 22 март 1932
Струмица
Починал 10 јануари 2002
Скопје
Националност Македонец
Занимање историчар

Бранко Панов (Струмица, 22 март 1932Скопје, 10 јануари 2002) – втемелувач на современата македонска медиевистика и основоположник на македонската византологија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Бранко Панов е роден во Струмица на 22 март 1932 година. Основно и средно образование завршил во родниот град, потоа дипломирал (1955) и докторирал на Филозофскиот факултет – група Историја во Скопје (1955). Бил долгогодишен професор по Историја на Византија и по Историја на македонскиот народ – среден век на Филозофскиот факултет во Скопје (1976–1997). Низа учебни години бил професор и на студентите по географија, етнологија и новинарство и на постдипломските студии на Природно-математичкиот и Правниот факултет во Скопје. Учествувал на голем број научни собири во земјата и странство – Атина, Букурешт, Вашингтон, Виена, Копенхаген, Краков, Москва, Нитра, Салцбург и Регенсбург. Бил главен и одговорен уредник на списанието „Историја“, претседател на Управниот одбор, претседател на Советот, раководител на Советот на постдипломските студии и раководител на ННСГ за историја на Филозофскиот факултет, член на Југословенскиот византолошки комитет и прв претседател на Собранието на Македонско-украинското друштво за културна соработка.[2]

Творештво[уреди | уреди извор]

  • Теофилакт Охридски како извор за средновековната историја на македонскиот народ, Скопје, 1971;
  • Средновековна Македонија, т. Ⅱ и Ⅲ, Скопје, 1985
  • Охрид и Охридско низ историјата, кн. I, Охрид, 1985 (соавтор);
  • Македонија низ историјата, Скопје, 1999;
  • Историја на македонскиот народ, т. I, Скопје, 2000 (соавтор и уредник).

Автор е на повеќе учебници и прирачници за основното и средното образование.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1113. ISBN 978-608-203-024-1.
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1114. ISBN 978-608-203-024-1.