Браник (организација)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Амблем на организацијата Браник.

Браник (бугарски: Бранник) — бугарска профашистичка младинска организација за време на Втората светска војна.[1] Организацијата „Браник“ е основана на иницијатива на тогашниот премиер проф. Богдан Филов на XXV Национален младински состанок на 29 декември 1940 година. Тој бил направен според нацистичката младина Хитлер. Нејзиното мото било: „Борис, Бугарија, Господ!“ На лентите што се носеле на униформите и на транспарентите, била напишана буквата „Б“. Организацијата била тесно поврзана со бугарските власти и со царот Борис III.

Организациски, таа била поделена на 3 структури: за деца од 10 до 14 години, за помладиот дел од младите од 14 до 16 години и за постари млади од 16 до 21 година. Младите биле концентрирани во тимови (момчиња) и венци (девојчиња), а над нив биле четите (40-50 луѓе). Од април 1941 година, односно окупацијата на делови од територијата на Југославија од страна на бугарската армија, во неа биле вклучени и претставници на окупирана Вардарска Македонија. Во 1942 година, членовите на бугарскиот Црвен крст се приклучил на „Браник“. Организацијата станала масовна, достигнувајќи население од приближно. 450,000 членови. На 9 септември 1944 година, откако Бугарија се префрлила на сојузничката страна, „Браник“ била забранета и прогласена за фашистичка организација. Многу членови биле осудени или репресирани во повоените години од комунистичките власти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Поппетров, Н. (2009). Социално наляво, нацинализмът – напред: програмни и организационни документи на български авторитаристки националистически формации. София: Изд. „Гутенберг“, стр. 805 – 848. ISBN 9789546170606.