Бразилски португалски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Јазик

Бразилски португалски јазик — севкупно име за варијациите на португалскиот јазик кој се говори во Бразил. Бразислки португалски јазик го користат 180 милиони жители на Бразил, а и неколку милиони на бразилски имигранти кои најповеќе се во Канада, САД, Португалија, Парагвај и Јапонија. Бразилскиот португалски јазик можеме да го поделиме на:

  • формална пишувана верзија
  • колоквијална верзија
  • дијалектална верзија

Поврзано[уреди | уреди извор]

Врски[уреди | уреди извор]