Брава за велосипед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заклучени предното тркало и рамката.

Брава за велосипед е безбедносна направа која се користи за да ги спречи кражба на велосипед воопшто, со прицврстување на велосипедот да неподвижен предмет, на пример, велосипедски паркинг.

Ексцентрите за брзо ослободување, вообичаени на повеќето велосипедски тркала и носачи за седло, се голем предизвик за спречување кражба. освен во случај кога обете тркала и рамката се прицврстени, тркалата можат да бидат извадени посебно. Оптимален метод на заклучување е оној кој ја обезбедува рамката како и обете тркала, дали на неподвижен предмет или едно со друго.

Направите за заклучување се разликуваат во големина и безбедност; најбезбедните најчесто се најголеми, најтешки и најмалку подвижни. со ова, како и друга безбедносна опрема, бравите за велосипед мораат да бидат како баланс на спротивставените интереси на безбедност, подвижност и цена. Некои се направени од особено скапи материјали избрани за нивната прифатлива цврстина и мала густина.

Алтернативна заштита е обезбедување на шкаф за велосипед или кафез за велосипед во кој целиот велосипед е заклучен, но овие се невообичаени во некои земји. Шкафот за велосипед не е брава за велосипед.

Стандардите за тестирање ја одредуваат делотворната безбедност на бравите за велосипед се извршуваат од страна на Thatcham и Sold Secure во Обединетото Кралство, ART во Холандија, SSF во Шведска, и VDS во Германија. Тестови спроведени од страна на Клубот на велосипедски туристи покажал дека сите тестирани брави биле скршени за помалку од 42 секунди со користење или на клешти за сечење арматура за бравите со сајла или синџир или хидраулична дигалка за бравите cable/синџир или шише хидраулична дигалка  D-брави.[1][2]

U-брави и D-брави[уреди | уреди извор]

основен модел на најобична U-брава.

U-бравата е цврст метален прстен во облик на буквата U. Делот во облик на буквата U се прицврстува со попречен дел, и поради оваа причина се нарекуваат и D-брави. За да се заклучи велосипедот, физички треба да се заклучи за некој предмет, како на пример велосипедски паркинг, столб или други предмет сигурно вграден во цврста основа. Едноставно заклучување на рамката од велосипедот со тркалата не е препорачливо затоа што иако велосипедот не може да биде оттуркан, целиот велосипед може да биде кренат и однесен.

Предно тркало заклучен со U-брава, но остатокот од велосипедот го нема.

U-брави се посигурни отколку повеќето други видови на направи за заклучување, бидејќи тие се поотпорни на сечење со рачни алати како  висока потпора рака алатки како клешти за сечење арматура. Сепак, повеќето од нив сепак се ранливи на барем еден вид на обивање. На пример, ако има доволно простор за крадец да вметне да одговара на хидраулична дигалка во U-бравата, дигалката може да произведе доволно сила за бравата да се скрши. Уште еден чест метод со брутална сила за да се обие U-брава е да се користи долга (можеби 2 m) на цевка за да се усука и да се отвори (иако овој метод е најчесто се користи за да се обие брава со синџир и сајла).[3] Како и сите брави, U-бравите се ранливи при користење на електрични алати како што се преносни аголни брусилки. Квалитетна U-брава ќе има декларирана цврстина на материјалот (при брусење), отпорноста на корнење (изразена во тони, на пример, би можело да се спротивстави на 5 t, кој го надминува двотонскиот капацитет на вообичаената хидраулична автомобилска дигалка), како и отпорност на дупчење во самата клучалка.

Извесно време, многу U-брави користеа прави со цилиндричен клуч. Како и да е, повеќето брави со цилиндрични клучови биле обивани од страна на крадци со помош на Пенкало за еднократна употреба Бик. U-бравите со цилиндрични клучови треба да се избегнуваат; иако повеќето производители веќе не ги нудат.[4]

Правилна употреба на синџир од кален челик monobloc-катанец за заклучување на велосипед.

Многу сличен тип на брава, често се нарекува и O-брава, оков кој се отвора за заклучување. Оваа брава нуди поголема заштита бидејќи не нуди простор за крадците да протнат алати како автомобилска дигалка  која може да обие нормална U-брава.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Carlton Reid (February 2008). „Cycle Magazine: Gone in 42 seconds!“ (PDF). Cyclists' Touring Club. стр. 42–46. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-02-16.
  2. „Lock it or lose it“. QuickRelease.TV. 2008-02-14. Архивирано од изворникот на 2008-06-29. Посетено на 2018-01-18.
  3. „Your U-Lock Is Basically Worthless, but Don't Worry“ (англиски). Посетено на 2016-07-18.
  4. dowzit (2008-10-30), How To Unlock a Kryptonite Lock With a Bic Pen, Посетено на 2016-07-18