Боцкокрила калуѓерка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боцкокрила калуѓерка
A spur-winged lapwing in Gambia
Calls recorded at Lake Turkana, Kenya
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Ред: Дождосвирни
Семејство: Блатарки
Род: Калуѓерки
Вид: Боцкокрила калуѓерка
Научен назив
Vanellus spinosus
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Charadrius spinosus Linnaeus, 1758
Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758)

Spur-winged lapwing
A spur-winged lapwing in Gambia
Calls recorded at Lake Turkana, Kenya
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Charadriiformes
Family: Charadriidae
Genus: Vanellus
Species:
V. spinosus
Binomial name
Vanellus spinosus

Synonyms

Charadrius spinosus Linnaeus, 1758 Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758)

Боцкокрила калуѓерка (латински: Vanellus spinosus) е вид на птица од фамилијата Charadriidae.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Боцкокрила калуѓерка се размножува околу источното Средоземје и во широк појас од потсахарска западна Африка до Арабија . Грчките и турските одгледувачи се преселници, но другите популации се резидентни. Видот се намалува во својот северен опсег, но го има во изобилство во поголемиот дел од тропска Африка, а се гледа во речиси секое мочуришно живеалиште во неговиот опсег. Ова птица е една од видовите за кои се применува Договорот за зачувување на африканско-евроазиските водни птици преселници.

Во источна и јужна Африка видот забележал зголемен опсег, влегувајќи во Замбија за прв пат во 1999 година и се проширил на југ и на запад.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Овие се впечатливи и непогрешливи птици. Тие се средноголеми со црна круна, граден кош, лента на предната страна и опашка. Лицето, остатокот од вратот и стомакот се бели, а крилјата и грбот се светло кафени. Нозете се црни. Неговиот впечатлив изглед е дополнет со неговата бучна природа, со гласен повик.

Екологија и поведение[уреди | уреди извор]

Овој вид претпочита мочуришта и слични слатководни живеалишта. Се хранат со инсекти и други безрбетници, кои ги собираат од земја.

Снесува четири жолтеникави јајца. Познато е дека птицата понекогаш ги користи канџите за напад на животни и, ретко, луѓе, кои премногу се доближуваат до изложените потомци на птиците.

Наводна симбиоза за чистење[уреди | уреди извор]

Хенри Шерен ја идентификувал „птицата со крилја со млазови“ како птицата „трохилус“ за која грчкиот историчар Херодот рекол дека е вклучена во она што сега би се нарекло симбиоза за чистење со нилски крокодил. Сепак, не постои сигурен доказ дека овој или кој било друг вид всушност има таква врска.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2016). Vanellus spinosus. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22693983A86582288. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22693983A86582288.en. Посетено на 12 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 12 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „Zambia“. African Bird Club. 2017. Посетено на 16 April 2021.
  3. Cott, H. B. (1961).