Бохемизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бохемизмите, или чехизми,[1] ― зборови и изрази позајмени или изведени од чешкиот јазик. Поранешниот поим потекнува од историското име Бохемија за чешките земји.

Најпознатите бохемизми, практично на сите јазици, се „робот“, „полка“ и „пиштол“.

Многу бохемизми поврзани со црквата и литургијата влегле во полскиот јазик во средниот век за време на христијанизацијата на Полска, под влијание на моравските и бохемските традиции.[2] Многу од нив на крајот потекнуваат од латинскиот, јазикот на литургијата.

Анализата на бохемизмите е значаен аргумент на хипотезата на Едвард Л. Кинан за авторството на „Слово за походот Игорев“.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sparling, Don (1991). English or Czenglish?: jak se vyhnout čechismům v angličtině. Прага: Státní pedagogické nakladatelství. ISBN 80-04-25329-6.
  2. Marzena Matla, Czeskie wpływy kulturowe w języku i piśmiennictwie państwa piastowskiego (od X do XIV wieku) w świetle historiografii polskiej (на полски).

 

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

  • Львов А. „Чешско-моравская лексика во памятниках древнерусской письменности“. Славянское языковедение. (VII сьезд славистов). М. 1968 година (на руски).
  • Strumins'kyj В. „A Czech Contribution to Modern Ukrainian“. Канадско-САД-ски славистика, ч. 2. Темпе 1977 година.