Прејди на содржината

Босов општ каталог

Од Википедија — слободната енциклопедија

Восов општ каталог англиски: Boss General Catalogue, крат. GC од упрост. назив General Catalogue) — астрономски каталог кој содржи 33.342 ѕвезди. Негов составувач е американскиот астроном Бенџамин Бос (1880-1970) и објавен е во САД во 1936 г. Изворниот наслов му е „Општ каталог на 33.342 ѕвезди“ (General Catalogue of 33,342 Stars) и излегол како замена на неговиот претходнк „Прелиминарен каталог на 6.188 ѕвезди за епохата 1900“ (Preliminary General Catalogue of 6,188 Stars for the Epoch 1900), издаден во 1910 г. од неговиот татко, Луис Бос.

Поврзано

[уреди | уреди извор]