Босависки јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Босависки
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:Трансновогвинејски
  • босависки
Гранки:

Босависките јазици (Bosavi) е семејство на трансновогвинејски јазици според класификацијата на јазичарот Малком Рос.

Во оваа група на блискосродни јазици спаѓаат: Ајмеле (Кваре), Калули, Беами, Дибијасо (Бајнапи), Едоло, Касуа, Онобасулу, Сонија.

Неодамна кон групата е придодаден и речиси изумрениот јазик Турума, иако неговиот лексикон е посличен на некласифицираниот јазик Досо.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ross, Malcolm (2005). „Pronouns as a preliminary diagnostic for grouping Papuan languages“. Во Andrew Pawley, Robert Attenborough, Robin Hide, Jack Golson (уред.) (уред.). Papuan pasts: cultural, linguistic and biological histories of Papuan-speaking peoples. Canberra: Pacific Linguistics. стр. 15–66. ISBN 0858835622. OCLC 67292782.CS1-одржување: повеќе имиња: список на уредници (link)