Боророански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Баророански јазици
Географска
распространетост:
Бразил
Класификација:Макро же
  • Чикито-Бороро ?
    • баророански јазици
Гранки:
[[File:Bororoan languages.png|300px]]

Боророанските јазици се индијански јазици кои се зборуваат во Бразил. Во оваа група на јазици спаѓаат следните јазици: боророански јазик и исчезнатите умотинаски јазик и отукески јазик. Овие јазици се дел од макро же јазиците.

Според Гринберг, чикитано јазикот кој се зборува од околу 20.000 луѓе во Боливија го додал во оваа група на јазици. Сепак овој јазик не е дел од макро же јазиците.