Борово Шајче

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Chroogomphus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Борово Шајче
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Chroogomphus
Вид: Борово Шајче
Научен назив
Chroogomphus rutilus
(Schaeff.) O.K.Mill. (1964)
Синоними[1]
Chroogomphus rutilus
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Boletales
Семејство: Gomphidiaceae
Род: Chroogomphus
Вид:
C. rutilus
Биномен назив
Chroogomphus rutilus

Синоними

Борово Шајче лат.Chroogomphus rutilus, е вид на габа од фамилијата Gomphidiaceae. Првпат научно опишан како Agaricus rutilus од Јакоб Кристијан Шафер во 1774 година, таа била пренесена во родот Chroogomphus во 1964 од страна на Орсон К. Милер, Џуниор[2]. Плодните тела се јадат, но не се многу ценети.[3]

Gomphidius viscidus е стар синоним за оваа печурка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име urlMycoBank: Chroogomphus rutilus.
  2. Miller, Orson K. (1964-07). „Monograph of Chroogomphus (Gomphidiaceae)“. Mycologia. 56 (4): 526. doi:10.2307/3756358. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  3. Agerer, R. (1990-02-26). „Studies on Ectomycorrhizae XXIV. Ectomycorrhizae of Chroogomphus helveticus and C. rutilus (Gomphidiaceae, Basidiomycetes) and their relationship to those of Suillus and Rhizopogon“. Nova Hedwigia. 50 (1–2): 1–63. doi:10.1127/nova.hedwigia/50/1990/1. ISSN 0029-5035.