Боровинков синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Agriades|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Боровинков синец
Парење
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Agriades
Вид: Боровинков синец
Научен назив
Agriades optilete
(Knoch, 1781)
Синоними
  • Papilio optilete Knoch, 1781
  • Vacciniina optilete
  • Albulina optilete
  • Plebejus optilete
  • Plebeius optilete

Боровинковиот синец (Agriades optilete) е пеперутка од видот на пеперутки синци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее во Источна Европа, Северна Азија и западниот дел на Северна Америка. Распонот на крилјата е околу 14 мм. Возразните единки летаат од јуни до август, во зависност од локацијата. Ларвите се хранат со растенијата Vaccinium oxycoccos, Empetrum nigrum, боровинка и слично.

Горната страна на крилјата е во темносина боја, со црни рабови. Телото и антените се црни. Долната страна на крилјата е во светлосина боја, со црни дамки и бели бордури. Во долниот дел има карактеристична сина дамка со портокалова бордура.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]