Борис Китанов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Борис Китанов
Роден 28 март 1912
Софија
Починал 6 јули 1996
Софија
Националност Бугарин
Занимање универзитетски професор

Борис Павлов Китанов (Софија, 28 март 1912 - Софија, 6 јули 1996 ) – универзитетски професор, ботаничар.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Китанов бил познат флорист, фитогеограф, фитоценолог, палеоботаничар, кој открил 105 таксони, нови за науката. По покана од Владата на Македонија дошол во Скопје и учествувал во организацијата на наставата по биологија на Скопскиот универзитет. Тој бил првиот професор по ботаника и прв шеф на Биолошкиот институт. Организирал хербариум на Ботаничкиот институт, со хербарски материјали од Балканскиот Полуостров. Ја формирал Катедрата по биологија и со своите соработници ја организирал наставата и лабораториите за практични вежби по ботаника. Во учебната 1948/49 година Се вратил во Софија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Македонска енциклопедија, том I. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 694. ISBN 978-608-203-023-4.