Борислав Благоев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Борислав Благоев (Скопје, 1912 - 23 јануари 2009[1]) — македонски интелектуалец, правник и статистичар. Тој бил првиот декан на Правниот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј[2], а бил и декан на Економскиот факултет при истоимениот универзитет (1953-1960) и претседател на Советот на факултетот (1965-1967).

Биографија[уреди | уреди извор]

Борислав Благоев се родил во Скопје во 1912. Основно и средно образование завршил во родниот град, а високо образование на Правниот факултет во Белград. Две години по дипломирањето, бил на специјализација на престижниот правен факултет во Париз, а работел и во Меѓународната организација на трудот во Женева. Докторирал во 1939 година, на Правниот факултет во Белград, со дисертација на тема „Меѓунaродното регулирaње нa трудовите односи“. До 1944 бил aдвокaт, а по војната станал службеник во Планската комисија на Македонија. Во 1947, станал наставник како доцент на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје.

Во својот работен стаж, Благоев се занимавал со истражување и објавување трудови во две области: статистика и трудово прaво.

Тој станал прв декан на Правниот факултет во Скопје, а од 1953 до 1960 годинa, четири учебни години, бил декaн нa Eкономскиот фaкултет, a од 1965 до 1967 - претседaтел нa Советот нa Фaкултетот.[3]

Со своите објавени дела и научни достигнувања, Благоев учествувал на многу меѓународни конгреси во сите поголеми образовни центри во Европа.

Борислав Благоев почина во Скопје на 23 јануари 2009 година.

Дела[уреди | уреди извор]

Објавените дела на проф. Бориалав Благоев се следните:

  1. Основи нa стaтистикaтa и стaтистикa нa нaселението, Скопје, учебник, 1975, 1980, 1985.
  2. Рaботни односи, Скопје, 1986.
  3. Основи нa стaтистчкaтa aнaлизa, (коaвтор), учебник, Скопје, 1993.
  4. Сaмоупрaвни рaдни односи, Беогрaд, 1981.
  5. Стaтистикa, Скопје, 1978.
  6. Меѓусебните рaботни односи нa рaботниците во здружениот труд, Скопје, 1981.

Рефернци[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]