Боривоје Јевтиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Боривоје Јевтиќ
Borivoje Jevtić
Роден 31 јули 1894
Сараево, Отоманско Царство
Починал 27 ноември 1959
Сараево, ФНРЈ
Националност Србин
Познат член на Млада Босна
Занимање книжевник и драмски писател

Боривоје Јевтиќ, српски книжевник, роден е во Сараево на 30 јули 1894 година, а починал исто така во Сараево на 27 ноември 1959 година. Бил припадник на движењето Млада Босна, уапсен е по Сараевскиот атентат во 1914 година, и осуден на 3 години во зандана. Пишувал песни, приказни и драма претежно со босанска тематика и театаски и книжевни критики, студии и есеи. Повеќе од 25 години бил режисер во театрите во Белград и Сараево. Ја уредувал Књижевна критика, Преглед, Српска омладина. Ги презел слободниот стих и лесната форма на песна во проза со преведување на Волт Витман и германските експреонисти. Објавил повеќе збирки на приказни Заоѓања (Заласци ) (1918), Даровите на мајката земја (Дарови мајке земље) (1931), Дени на Миљацка (1935), "Помешани јазици (Пометени језици ) (1952), Играчки во времето (Играчке у времену) (1958), драмите Царските кохорти (Царске кохорте) (1928), Ветена земја (Обећана земља)( (1937), Подвиг на Сухолини (1939) и книга спомени на Сараевски атентат (Сарајевски атентат) (1924).[1][2]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Палавестра, Предраг (1995). Историја модерне српске књижевности. стр. 256. ISBN 978-86-379-0544-8.
  1. Палавестра 1995, стр. 256.
  2. Jevtić, Borivoje | Hrvatska enciklopedija