Бордун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бордун (бурдон) – тон што звучи на една непроменлива тон-ска висина, типична за музицирање на изворните народни инструменти (гајда,кавал, зурла, тамбура, гусла). Кај двогласното народно пеење „со слагање“, вториот глас почесто бордунира на една тонска висина, но понекогаш бордунски промени се јавуваат преку честите зафаќања на долниот соседен тон.[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Бордун“. Архивирано од изворникот на 2020-08-10. Посетено на 2020-08-18.