Бордер коли

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Нема големо куче како граничарскиот коли, како што народот го нарекува ова куче. Тој е вистински професор помеѓу кучињата. Имено, тој е куче со највисок коефициент на интелегенција и на оваа листа го зазема првото место. На секоја скоро научена команда, како и на гласовна или гестикулативна команда реагира скоро моментно.

Освен тоа ова куче, кое ретко прифаќа милување, е дружељубиво и верно. Покрај тоа што се користи како овчарско куче и за спортски натпревари, на Запад, ова куче се почесто се користи и за следење на постари лица и во здравствените установи.

Големо задоволство е да се поседува добро одгледан (истрениран) Граничен коли. Тоа не значи дека ова големо куче му одговара на било кој сопственик, напротив. Не се многу оние кои на Граничниот коли може да му ја обезбедат потребната околина и одличното водство. Во лошо окружување оа куче може да биде несреќно и склоно на бројни проблеми во однесувањето.

Пред се, Бордер коли е работливо куче. Со векови е одгледуван како овчарско куче. Ова е неуморно куче со високо ниво на енергија и бара сопственик кој постојано ќе му ги стимулира работните активности (па дури и постојано да го учат на нови трикови - ова големо куче мора да има нешто што постојано ќе го држи зафатено, што ќе ја искористува неговата висока интелегенција и енергија).

Граничарскиот коли е куче со средна висина, со складен изглед. Елеганцијата и складноста се комбинирани со доволно тежина, заради што ова куче остава впечаток на изаржливост. Тоа е верно, грижливо, агресивно овчарско куче кое е доста прилагодиво.