Борбала Биро

Од Википедија — слободната енциклопедија

Борбала Биро се омажила како Борбала Биро Паксутан (родена на 13 години). Февруари 1957 година во Дебрецен ) е унгарски биолог и земјоделски научник со докторат и хабилитација од Унгарската академија на науките и универзитетски предавач по биолошки науки на Szent-István-University in Gödöllö. Во рамките на бројни истражувачки програми за научно земјоделство, таа е вклучена во Biofector Projekt со Универзитетот во Хоенхајм.[1] [2] [3] [4]

Живот и работа[уреди | уреди извор]

Биро се школувала во основното училиште во Szabolcs Szatmar (Комитат Szabolcs-Szatmár-Bereg) од 1964–1972 година, а потоа во средно училиште од 1972 до 1975 година, проследено со студии на стручниот колеџ во Кишварда. Од 1975 до 1980 година студирала на Natural Science Faculty of the University во Kossuth Lajos, завршувајќи со квалификација по биологија, специјализирана за копнена екологија (м-р, Дебрецин; м-р 221/1980). Потоа се стекнала со д-р Фил. во 1983 година, понатамошна квалификација (C. Sc.) во биолошката наука во 1989 година и д-р дипл. во 1997 година. Универзитет Gödöllő, хабилитација со Venia Legendi за одгледување на растенија и хортикултура на West Hungarian University in Mosonmagyaróvár (скапоцен камен). Бр. 49/2003), проследено со докторат на Унгарската академија на науките (д-р) - Будимпешта 2006 година. [5] [6] [7]

Борбала Биро е мажена со Јанос Паксута и имаат три деца.

Таа направила студиски патувања во:

 • Institute of the Academy of Agricultural Research (Erevan);
 • Tropical Research Institute (INIFAT, Havana, Cuba);
 • Leuwen University (Hewerlee, Belgium);
 • Agricultural Research Institute (St. Petersburg, Russia);
 • Agricultural Research Station (Rothamsted, Great Britain);
 • Wye College of the University of London (Postdoctoral Fellow, Royal Society, Great Britain);
 • Institute of Oil Science of the University of Uppsala;
 • Institute of Plant Physiology, Biotechnology, University of Genoa;
 • CSIC Zaidini Experimental Station, Granada, Spain; several times up until 2005.
 • Institute of Soil Microbiology of Cukurova University, Adana, Turkey
 • Institute of Microbial Interaction Research on Plants, Saratow, Russia

Научни публикации (избор)[уреди | уреди извор]

 • Fungicidal und antibiotic sensibility of Coronilla Rhizobium strains (OTDK 14. Prize); (1976)
 • Xenobiotic susceptibility and antagonistic properties of potato rhizosphere bacteria (Dean's Award-KLTE, Debrecen) (1980).
 • Pesticide susceptibility of Coronilla Rhizobium- and Pseudomonas rhizobacterium-Strains (KLTE, TTK, Debrecen, 1980).
 • Assessment of the interaction between Coronilla Rhizobium and Pseudomonas Rhizobacteria (MTA TMB-Budapest, GATE-Gödöllő, 1988)
 • Microbiological Tools for the preservation, indication and regeneration of the ecological status in the plant-soil system - Rhizobiology, Rhizoecology, Rhizotechnology (MTA, Budapest, 2006)
 • COST-Aktion 8.21 – the role of AM-fungi in sustainable agriculture – member of the administrative board (M.C.)
 • COST 8.30 Uhr – Microbial inocula in agriculture and environment - M.C. member
 • COST 838- Management of AM-fungi for the improvement of soil quality and plant health in agriculture - M.C. Mitglied
 • Member of the BIOFECTOR Project of the University of Hohenheim, supported by the EuropeanUnion

Членства (избор)[уреди | уреди извор]

 • MOTESZ, Member of the Hungarian Society of Microbiology
 • Hungarian Agricultural Society (MAE), Soil Science Society,
 • Department of Biological Sciences, Hungarian Academy of Science, General Committee on Microbiology,
 • Scientific advisor of the Komitats Szabolcs MTA Szatmár Bereg,
 • Supporting member of the Oecumenical Advisory Committee of Hungarian Professors; member of the General Microbiology Working Committee of HAS; a member of the Symbiosis Society,
 • Founding Member of the Szabolcs Szatmár Bereg County Friendship Society under the patronage of the MPV; chairman of the Soil Science Section of the MAE Soil Science Society
 • Founding Member of the European Geosciences Union (EGU); member of the European Federation of Biotechnology (EFB); member of the Hungarian Mycological Society
 • Member of the Society for Environmental Toxicology and -chemistry (SETAC); Member of COST 859 - Phytotechnologies for Safe Food Production - MC
 • Member of the Hungarian Plant Physiology Society, Acta Agronom. Scandinavica B: Plant und Soil, Eds. Biz. Member

Достигнувања (избор)[уреди | уреди извор]

 • 1979: MOTESZ MMT – "BEST YOUTH RESEARCHER"
 • 1980: XV. OTDK - KLÉTE DÉKÁNY JONAL, Debrecen
 • 1982: "GREAT EMPLOYEE" – Competition movement of the Socialist Business Brigade, Kisvárda
 • 1987: MTA TMB - Award für "Outstanding Aspirant Work".
 • 1993: ACCORD CONFERENCE ATTENDANCE

Publikationen (избор)[уреди | уреди извор]

 • Списоци со публикации: [8] [9]
 • Главни списанија:
 • Агрохемија и наука за почва, Acta Óváriensis, публикација на колеџот Дунајварос, комуникација за Серал,
 • Применета екологија на почвата, микробна екологија, меѓународен менаџмент на отпад, Acta Agronomica Scandinavica, Секција Б: Растенија и почва, животна средина, загадување на животната средина, токсикологија, хемија.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. „P 05 CUB“. biofector.info. Посетено на 2019-08-18.
 2. „Borbála Biró - ODT Personal data sheet“. doktori.hu. Посетено на 2019-08-18.
 3. „Borbala Biro | Szent István University - Academia.edu“. szie.academia.edu. Посетено на 2019-08-18.
 4. „Prof. Dr. Bíró Borbála | Nyírkarász Önkormányzatának weboldala“ (унгарски). Посетено на 2019-08-18.
 5. „Borbala Biró | Prof. Dr. (DSc., HAS) | Szent István University, Godollo, Gödöllő | szie | Department of Soil Science and Water Management“. ResearchGate (англиски). Посетено на 2019-08-18.
 6. A talajélet javítása - prof. dr. Bíró Borbála (SZIE) (англиски), youtube, Посетено на 2019-08-18
 7. „Dr. Biró Borbála“. talajesviz.kertk.szie.hu. Посетено на 2019-08-18.
 8. „Borbála Biró - ODT Personal data sheet“. doktori.hu. Посетено на 2019-08-18.
 9. „Borbála Biró - Google Scholar Citations“. scholar.google.com. Посетено на 2019-08-18.