Болести на пчелите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Најчести пчелни болести се:

Varroa destructor, предизвикувач на варооза.
 • Вирусни болести
  • Хронична парализа
  • Акутна парализа
  • Останати вируси кај пчелите
 • Бактериски болести
  • Септикемија
  • Паратифус
  • Мајска болест
 • Габични болести
 • Болести предизвикани од протозои
  • Амебна болест
 • Болести предизвикани од грињи и инсекти
  • Акароза
  • Варооза
  • Tropilaelaps claerae
  • Сенотенијаза
 • Болести на леглото
  • Бактериски болести
   • Американска чума
   • Европска чума
  • Болести предизвикани од мувли
   • Камено легло
   • Варово легло
  • Вирусни болести
   • Мешинасто легло
 • Болести на матицата
  • Меланоза

Штетници може да бидат:

 • Оси и стршени
 • Пчелни мрави
 • Тврдокрилци
 • Пчелна вошка
 • Мала кошничина буба
 • Голем и мал восков молец
 • Други инсекти
 • Птици
 • други животни

Труење на пчели

 • Труење на пчели со хемиски средства
 • Труење на пчели на паша

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]