Болеслав III (Чешка)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Болеслав III Црвениот
Фреска во Знојмовската ротонда, 12 век
Чешки кнез
На престолфевруари 999 – мај 1002[1]
ПретходникБолеслав II
НаследникВладивој
Чешки кнез
На престолфевруари – март 1003
ПретходникВладивој
НаследникБолеслав Храбриот
Роден(а)ок. 965
Починал(а)1037 (ок. 72 години)
Полска
Децанепознато
ТаткоБолеслав II
МајкаАдива

Болеслав III (ок. 965 - 1037), наречен Црвениот (чешки: Boleslav III. Ryšavý; Ришави; заради црвената коса) или Слепиот, припадник на династијата Пшемисловци, ― чешки/бохемиски кнез од 999 до 1002 година и накратко повторно во текот на 1003 година. Тој бил „најлошиот од сите луѓе што некогаш седеле на чешкиот престол“. За време на неговото хаотично владеење, Чешка/Бохемија станала пион во долгата германско-полска војна помеѓу кралот Хенри II и кнезот Болеслав I Храбриот, од Полска.

Живот[уреди | уреди извор]

Најстариот син на кнезот Болеслав II Побожниот, веројатно со неговата прва сопруга Адива, тој го наследил чешкиот престол по смртта на неговиот татко во 999 година. Болеслав III се покажал како слаб владетел и наскоро влегол во жесток судир за наследство со неговите помлади браќа Јаромир и Олджих. И двајцата биле протерани на баварскиот двор на Хенри II во Регенсбург, заедно со нивната мајка дареницата кнезиња Ема.

До 1002 година, бунт организиран од благородници на ривалскиот клан Вршовци (заедно со зетот на Болеслав) го принудиле да избега во Германија, каде што го примил Хенри I Австриски. На почетокот, Хенри I наредил апсење на неговиот гостин заради старо дело, но наскоро му простил и му ветил поддршка. Во меѓувреме, полскиот кнез Болеслав I го постави сродникот на Болеслав, Владивој, на бохемискиот престол. Владивој, очигледно, бил алкохоличар и починал за една година. По смртта на Владивој во 1003 година, чешките благородници ги поканиле Јаромир и Олджих назад од егзил. За возврат, обајцата подоцна го презеле престолот во Прага.

На 9 февруари 1003 година, Болеслав Црвениот бил вратен на власт со вооружена поддршка од кнезот Болеслав Полски. Браќата на Болеслав, Јаромир и Олджих, повторно побегнале во Германија и се ставиле под заштита на Хенри II. Но, Болеслав наскоро ја поткопал сопствената положба со наредба за масакр врз благородниците на кланот Вршовци кај Вишехрад. Според хроничарот Тиетмар Мерсебуршки, Болеслав го убил својот зет до смрт со свој меч.

Благородниците кои го преживеале масакрот тајно испраќале гласници до Болеслав Храбриот Полски и го молеле да ги спаси. Полскиот кнез доброволно се согласил и го поканил својот чешки имењак да го посети кај неговиот замок (веројатно во Краков). Таму, Болеслав Црвениот бил заробен, заслепен и затворен. Никогаш не се вратил во Бохемија, веројатно умирал во заробеништво триесетина години подоцна. Болеслав Храбриот го презел кнежевствениот престол за себе, ја нападнал Бохемија во 1003 година и ја зазел Прага без сериозно спротивставување; тој владеел како кнез Болеслав IV нешто повеќе од една година. Потоа тој се откажал од власта за кнежевството Бохемија и бил заменет со Јаромир, кој со поддршка на Хенри II, влегол низ портите на Прага и во 1004 година го добил Бохемиското кнежевство како посед од рацете на германскиот крал.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Болеслав III (Чешка)
Роден(а): ок. 965 Починал(а): 1037
Претходник
Болеслав II
Кнез на Чешка
999–1002
Наследник
Владивој