Боб Бертемес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боб Бертемес на воените светски игри во 2015 година

Боб Бертемес (роден на 24.05.1993) е луксембуршки атлетичар специјализиран за фрлање ѓуле. Тој заврши на петтото место на Европското првенство во сала 2015 година.

Неговите лични најдобри настани се 22,22 метри на отворено (Град Луксембург 2019) и 21,03 метри во затворен простор (Потсдам 2019). Двата настапи се тековни национални рекорди.

Рекорди[уреди | уреди извор]

Година Натпреварување Град Место Натпреварување Настан
Representing  Луксембург
2011 Games of the Small States of Europe Schaan, Liechtenstein 3rd Shot put 16.75 m
European Junior Championships Tallinn, Estonia 23rd (q) Shot put (6 кг) 17.42 m
2012 World Junior Championships Barcelona, Spain 8th (q) Shot put (6 кг) 19.33 m1
2013 Games of the Small States of Europe Luxembourg, Luxembourg 3rd Shot put 17.65 m
European U23 Championships Tampere, Finland 13th (q) Shot put 17.94 m
Jeux de la Francophonie Nice, France 4th Shot put 18.78 m
2015 European Indoor Championships Prague, Czech Republic 5th Shot put 20.48 m
Games of the Small States of Europe Reykjavík, Iceland 1st Shot put 19.11 m
European U23 Championships Tallinn, Estonia 2nd Shot put 19.29 m
World Championships Beijing, China 14th Shot put 19.87 m
Military World Games Mungyeong, South Korea 2nd Shot put 19.60 m
2016 World Indoor Championships Portland, United States 15th Shot put 19.48 m
European Championships Amsterdam, Netherlands 17th (q) Shot put 19.39 m
2017 European Indoor Championships Belgrade, Serbia 16th (q) Shot put 19.47 m
Jeux de la Francophonie Abidjan, Ivory Coast 2nd Shot put 19.55 m
World Championships London, United Kingdom 31st (q) Shot put 19.10 m
2018 European Championships Berlin, Germany 6th Shot put 21.00 m
2019 European Indoor Championships Glasgow, United Kingdom 5th Shot put 20.70 m
World Championships Doha, Qatar 26th (q) Shot put 19.89 m
2021 European Indoor Championships Toruń, Poland 9th (q) Shot put 20.16 m