Блужд

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Блужд|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Блужд
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Блужд
Вид: Блужд
Биномен назив
Блужд
Black bryony
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Monocots
Order: Dioscoreales
Family: Dioscoreaceae
Genus: Dioscorea
Species:
D. communis
Binomial name
Dioscorea communis

(L.) Caddick & Wilkin
Synonyms[1]
 • Tamus communis (L.)
 • Tamus cretica L.
 • Tamus racemosa Gouan
 • Smilax rubra Willd.
 • Tamus cordifolia Stokes
 • Tamus edulis Lowe
 • Tamus norsa Lowe
 • Dioscorea canariensis Webb & Berthel.
 • Tamus canariensis Willd. ex Kunth
 • Tamus parviflora Kunth
 • Tamus baccifera St.-Lag.
 • Tamus cirrhosa Hausskn. ex Bornm.

Dioscorea communis или Tamus communis е вид на цветни растенија од фамилијата јамови Dioscoreaceae и е попознат како црна бричја, женска фока или црна трева.

Опис[уреди | уреди извор]

Блужд е тревно растение кое расте до 2–4 m, со стебла кои се ниткаат спротивно од стрелките на часовникот.[2] Листовите на Блуждот се спирално наредени, во облик на срце, кои растат до 10 см должина и 8 см ширина , со ливче до 5 см долго. Тоа е дводомно, со посебни машки и женски растенија. Цветовите на Блуждот се поединечно незабележливи, во боја се зеленикаво-жолти, со 3–6 mm пречник, со шест ливчиња; машките цветови се произведени во тенки 5–10 см тркала, женските цветови во пократки кластери. Плодот на Блуждот е светло црвена бобинка, со 1 cm пречник. Неговиот прилично голем клубенот е, како и остатокот од растението, отровен.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Dioscorea communis е родна и широко распространета низ јужна и централна Европа, северозападна Африка и западна Азија, од Ирска до Канарските Острови, на исток до Иран и Крим.[1][3][4][5][6][7]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Dioscorea communis е типично растение на шумското подножје, обично се наоѓа во густи шуми, но може да се најде и во ливади и жива ограда.

Користи[уреди | уреди извор]

Сите компоненти на растението црн брион, вклучувајќи ги и клубените, се отровни растенија поради содржината на сапонин, па затоа обично не се користи . Сепак, се користи како лапа за модринки и воспалени зглобови. Предложен е црниот брион да се користи локално со претпазливост, поради тенденцијата растението да предизвикува болни и плускавци .

Студиите изолираа депозити на калциум оксалат и хистамини во сокот и ризомите од бобинки, што може да придонесе за иритација на кожата и контактен дерматитис поврзан со црниот брион.[8]

Black Bryony е многу отровно растение и не треба воопшто да се конзумира барем кога е суров. Кога се готват, младите ластари најчесто се јадат во јужна Франција, Шпанија, Португалија, Италија и Хрватска.

Хемија[уреди | уреди извор]

Ризомот содржи фенати _ 2-хидрокси-3,5,7-триметоксифенантрен и 2-хидрокси-3,5,7-триметокси-9,10-дихидрофенантрен ).[9]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Kew World Checklist of Selected Plant Families.
 2. Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. ISBN 978-1408179505.
 3. Altervista Flora Italiana, Tamaro, Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin includes photos plus European distribution map
 4. Govaerts, R., Wilkin, P. & Saunders, R.M.K. (2007). World Checklist of Dioscoreales. Yams and their allies: 1-65. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.
 5. Dobignard, D. & Chatelain, C. (2010). Index synonymique de la flore d'Afrique du nord 1: 1-455. Éditions des conservatoire et jardin botaniques, Genève.
 6. Blamey, M. & Grey-Wilson, C. (1989). Flora of Britain and Northern Europe. Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-40170-2.
 7. Flora Europaea: Tamus communis distribution Royal Botanic Garden Edinburgh, Inverleith Row, Edinburgh, EH3 5LR, United Kingdom(2008).
 8. „Black bryony (Tamus communis, Dioscorea communis) - Mango's Market“.
 9. Kovács, Adriána; Forgo, Peter; Zupkó, István; Réthy, Borbála; Falkay, György; Szabó, Pál; Hohmann, Judit (March 2007). „Phenanthrenes and a dihydrophenanthrene from Tamus communis and their cytotoxic activity“. Phytochemistry. 68 (5): 687–691. doi:10.1016/j.phytochem.2006.10.028. PMID 17166530.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]