Блокверига

Од Википедија — слободната енциклопедија

Блокчејн (англиски: blockchain) — технологија, што вклучува собирање на информации во последователна верига од блокови со заштита користејќи криптографски шифри. Во исто време, веригите на податоци не се зачувуваат на посебен сервер, но се присутни истовремено на сите уреди поврзани на мрежата. Блокверигата е автономен систем за кој не се потребни трети лица да функционираат. Покрај тоа, системот што се разгледува е крајно отворен. Во процесот на создавање на блокверига, главната цел на развивачите била да се оддалечат од посредниците.

Експертите велат дека широко распространетата употреба на блокверижната технологија ќе доведе до значителни промени во информацискиот свет. Ова е објаснето многу едноставно: децентрализираното складирање на податоци ви овозможува да ги заштитите од неовластени промени,на пр. хакирање, мешање или каков било вид на контрола.

Друга важна улога на оваа технологија е тоа што веќе не се потребни посредници (финансиски институции, платни системи) за какви било операции за пренос на податоци. Сите информации се пренесуваат со помош на протоколот учесник-до-учесници, тоа е, директно од еден на друг корисник.

Сите учесници во системот имаат можност да добијат информации за историјата на работењето, како и за другите учесници. Покрај тоа, сите системски податоци се зачувуваат истовремено во сите уреди на мрежата.