БлогОпен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

БлогОпен e регионална работно-пријателска средба на блогерите создадена во 2007 по углед на светската манифестација од сличен тип како SXSW во САД или LeWeb во Европа. БлогОпен првенствено е замислемн како низа на случувања на кои блогерите имаат шанса да се состанат во неформална атмосфера, заради запознавање, размена на искуства и идеи и воспоставување на соработка. Формалниот тон на овие средби се предавања за блогосферата, интернетот и информациите, како и општеството на чиј развиток генерално влијае ИТ. Во рамките на секој БлогОпен се организира и една хуманитарна акција.

Во складот со своето име, како и самите принципи на информатичкото општество, организациската политика на БлогОпен е прилично ливерална во смисол на тоа дека е отворена за идеи, предлози и соработка кон сите оние кои изразуваат желба или волја да се вклучат во организацијата. БлогОпен е отворен и за оние кои сакаат да остварат контакт со луѓето кои имаатслични или различни идеи, но кои имаат заедничка работа - имаат свој блог.


Историјат на БлогОпен[уреди | уреди извор]

Првиот БлогОпен се одржа во Панчево на 06. мај 2007 година.

Вториот БлогОпен се одржа во Нови Сад на 10. ноември 2007 година во рамките на новоадскиот саем на книги.

Третиот БлогОпен се одржа во Бор на 04. и 05. Октомври 2008.

Четвртиот БлогОпен ќе се одржи во Ниш на 04. и 05. Септември 2009 во рамките на интернет фестивалот Е-тврдина.


Надворешни врски[уреди | уреди извор]