Прејди на содржината

Благоја Нешковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Благоја Нешковски
Роден 20 јануари 1964
Оптичари, НР Македонија СР Македонија
Починал 24 ноември 1989
Националност Македонец
Занимање режисер
драмски писател

Благоја Нешковски (Оптичари, 1964 - 24 ноември 1989) — истакнат македонски режисер и писател. Најголемиот дел од својот живот го поминал во Австралија каде што работел и на меѓународната афирмација на националната самобитност на македонскиот народ.

Семејството на Благоја Нешковски во 1974 година се преселило во Австралија во индустрискиот град Порт Кембла. Студирал на Универзитетот во Волонгонг.