Благородна Лакинска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Благородна Лакинска (9 август 1946, во Бохула, Кавадарци9 мај 2006, Скопје) — македонска универзитетска професорка, педагог.[1] Завршила Учителска школа и Педагогија на Филозофскиот факултет во Скопје (1970). Магистрирала при Центарот за информациски науки на Универзитетот во Загреб (1981), а со докторат на педагошките науки се здобила на Филозофскиот факултет во Скопје (1989). Од 1971 до 2006 г. работела на Филозофскиот факултет како асистент, а потоа како наставник. За редовен професор по предметот дидактика е избрана во 1999 г. Била продекан на Филозофскиот факултет, претседател на Републичкиот педагошки со-вет, директор на Државниот просветен инспекторат при Министерството за образование и наука, претседател на Сојузот на педагошките друштва на Македонија. Објавила поголем број трудови од областа на дидактиката. БИБ.: Самостојната работа на учениците во наставата, 1992; Односот меѓу целите на наставата и оценувањето успехот на учениците, 1999; Комуникацијата во воспитно-образовната работа на училиштето, 2001 и др. ЛИТ.: Филозофски факултет во Скопје: 1920–1946–2006, Скопје, 2006, 251.К. Камб. Дивна Лакинска ЛАКИНСКА.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ЛАКИНСКА, Благородна Ѓоргиева“ (англиски). Посетено на 2019-10-16.