Прејди на содржината

Бито

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бито

Бито е италијанско сирење произведено во долината Валтелин во Ломбардија. Името го должи на реката Бито. Битото се произведува само во летните месеци кога кравите се хранат со високите алпски ливади .

Сирењето го добило признанието ДОП (Заштитена деноминација на потекло) во 1996 година, со помалку рестриктивна спецификација на производот од традиционалната.

Оттогаш, друга верзија на Бито, наречена Бито Сторико, е произведено со помош на традиционални методи и промовирана од Slow Food. Во Септември 2016 година, Бито Сторико го промени своето име во Бито рибеле.

Производствени области

[уреди | уреди извор]

Областа за производство ја опфаќа провинцијата Сондрио (од долината Сплуга до Ливињо), некои комуни од Вал Брембана и долините Герола Алта и Албаредо по Сан Марко.

Производство

[уреди | уреди извор]

Бито Сторико е направено од полномасно кравјо млеко произведено во летните месеци околу долината Валтелина, на кое мора да се додаде 10% до 20% козјо млеко. Додавањето поголем процент на козјо млеко овозможува долго стареење од 10 години или повеќе. Сепак, поради многу неконтролирани фактори, задача на млекарот е да одреди колку долго да старее секое тркало од Бито.

Бито ДОП може да се додаде со козјо млеко и може да се користи произволна храна за кравите, а употребниот ензим може да се користи во прав.