Битка на Форментера (1529)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битката на Форментера се одвила на 20 октомври 1529 година помеѓу флотата на Османлиското Царство под раководство на Ајдин Реис и Шпанија која била распоредена на островот Форментера, во близина на Ибица[1][2].

Хабсбуршкиот цар Карло V испратил мала шпанска флота од осум галии под раководство на Родриго Портундо, за да ги елиминира муслиманските бродови кај Алжир. Во битката Родриго Портундо бил убиен, а сите осум галии биле заробени. неговите војници биле земени како робови во неодамнаосвоениот Алжир.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pillaging the empire: piracy in the Americas, 1500-1750 by Kris E. Lane p.15 [1]
  2. Garnier, p.27