Битка на Саврово поле

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битката на Саврово поле
Дел од the Османлиски војни во Европа
Датум 1385
Место Саврово Поле, Белград
Исход Османлиска победа[1]
Завојувани страни
Османлиско Царство Србија
Команданти и водачи
Хагредин Паша Балша II
Ivaniš Mrnjavčević

Битката на Саврово поле (денешна Албанија) се одвила на 18 септември 1385 година помеѓу османлиските и српските сили. Во битката, Османлиите излегле како победници, и поголем дел до српските и албанските владетели станале вазали на султанатот..[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sedlar, Jean W., East Central Europe in the Middle Ages, 1000-1500, (University of Washington Press, 1994), 385.
  2. Sedlar, Jean W. East Central Europe in the Middle Ages, 1000-1500, University of Washington Press, p. 385