Битка на Овче Поле (1915)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка на Овче Поле
Дел од Србија во Првата светска војна
Действия 2-й болгарской армии.jpg
Напад на 2. Бугарска армија
Датум 14 октомври 1915 – 15 ноември 1915
Место од Врање, Србија до Берово, Македонија
Исход Бугарска победа
Завојувани страни
 Бугарија  Србија
Команданти и водачи
Георги Тодоров Дамјан Поповиќ
Сила
2-ра армија - 100,247
53,325 пешадија
52 митралези
182 топови[1]
2- 3 divisions :
41,250 пешадија
33 митралези
78 топови*[1]
Жртви и загуби
непознато големи

Овчеполска операција или битка на Овче Поле — операција на бугарската армија која се одвила помеѓу 14 октомври 1915 до 15 ноември 1915 година како дел од српската кампања во Првата светска војна. Неговата цел била да ја искористи долината на реката Вардар и да ја пресече значајната железничка пруга што го поврзува Скопје со Солун за да се спречи повторното враќање и зајакнување на српската армија од страна на Сојузничките сили. Бугарските сили се состоеле од Втората армија (3-та балканска пешадиска дивизија, 7-та Рилска дивизија и коњска дивизија) под команда на генерал-полковник Георги Тодоров.

Српски воени заробеници

Главниот судир се одвил во Куманово, каде што бугарската 3-та и 7-та дивизија лесно ја победиле бројната српска војска. Третиот ден, исто така, напредувала и бугарската дивизија, победувајќи го српскиот контра-напад и стигнувајќи до градот Велес и Вардар. Со овој успех целта била постигната. Додека се бореле против Србите, Бугарите ги победиле двете француски одреди во Битката кај Криволак и конечно го прекинале патот меѓу Србите и сојузниците, што резултирало со паѓање на Србија по Косовската офанзива во 1915 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 "Българската армия в Световната война 1915-1918",Том III (1938), page 5