Прејди на содржината

Битка кај Хамат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Хамат
Дел од египетско-вавилонските војни
Датум ок. 605 п.н.е.
Место Хама
Исход Одлучна вавилонска победа
Завојувани страни
Египет Вавилонија
Команданти и водачи
Нехо II? Навуходонозор II
Сила
Значајно помалку Непознато
Жртви и загуби
Многу високи Ниски

Битката кај Хамат, понекогаш наречена Битка кај Хама, - битка помеѓу Вавилонците и побегнатите остатоци од египетската војска поразени во Кархемиш. Била водена во близина на античкиот град Хамат на реката Оронт.

Во оваа битка, Навуходонозор уште повеќе ги разбил остатоците од египетската војска на Нехо II, кои претходно ги победил во Битката кај Кархемиш. Битката се споменува во Вавилонските летописи, сега сместени во Британскиот музеј. Во Летописите се вели дека Навуходонозор II ги убил скоро сите египетски борци, толку исцрпени што никој од нив не се вратил во својата земја. Летописите не го споменуваат Нехо и во Библијата се спомнува само „војската на Нехо“, а можно е Нехо да не бил присутен, а египетската војска да била само гарнизонска војска. Тој се справувал со разни бунтови во делтата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Boardman, John (1992). I. E. S. Edwards; E. Sollberger; N. G. L. Hammond (уред.). The Cambridge Ancient History Volume 3, Part 2: The Assyrian and Babylonian Empires and Other States of the Near East, from the Eighth to the Sixth Centuries BC. Cambridge University Press. стр. 594. ISBN 978-0-521-22717-9.