Битка кај Сардарапад

Координати: 40°5′37.05″N 43°56′48.13″E / 40.0936250° СГШ; 43.9467028° ИГД / 40.0936250; 43.9467028
Од Википедија — слободната енциклопедија

40°5′37.05″N 43°56′48.13″E / 40.0936250° СГШ; 43.9467028° ИГД / 40.0936250; 43.9467028

Битка кај Сардарапад
Дел од Кавкаски поход
Датум 21–29 мај 1918
Место Сардарапад, Ерменија
Исход ерменска победа
Завојувани страни
Ерменски национален совет  Османлиско Царство
Сила
9,000 ~10-13,000

Битката кај Сардарапад — битка помеѓу Ерменија и Отоманското Царство која траела во периодот од 24 до 26 мај 1918 година. Само два месеци по потпишувањето на Брест-литовскиот мировен договор, Османлиското Царство ги нападнала ерменско-руските територии. По овие акции Четвртата ерменска армија со помош на руски сили ја поминала границата и започнала напад кон Александропол. Целта на Османлиите била да ја декласира ерменската армија и да го освои јужниот дел од Кавказ. Оваа операција не била одобрена од германските власти и тие не испратиле свои армии. Османлиите се разделиле во три групи. По зазимањето на Александропол се придвижиле кон Арарат но доживеале пораз кај Сардарапад. Победата го дал почетокот на независната Демократска Република Ерменија.