Прејди на содржината

Битка кај Пидна (148 п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Пидна
Дел од Четвртата македонско-римска војна
Датум 148 година п.н.е.
Место Близу античка Пидна
Исход Одлучна римска победа
Римското освојување на Македонија завршено
Завојувани страни
Рим Народно востание во Македонија
Команданти и водачи
Квинт Кекилиј Метел Андриск

Битката кај Пидна била водена во 148 година п.н.е меѓу Рим и силите на македонскиот водач Андриск. Римските сили биле предводени од Квинт Кекилиј Метел и бил победник на овој судир. Резултатот од битката одиграла важна улога во одлучувањето за исходот од Четвртата македонско-римска војна. Оваа битка ја уништила последната воено-политичка македонска сила.

Поврзано

[уреди | уреди извор]