Битка кај Мишар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Битка кај Мишар
Дел од Прво српско востание
Споменик на Мишару.JPG
Датум 12 - 15 август 1806
Место Мишар, Србија
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија Српски револуционери Османлиско Царство Отоманска империја
Команданти и водачи
Србија Караѓорѓе Петровиќ
Србија Јаков Ненадовиќ
Османлиско Царство Сулејман Паша
Сила
9,500 40,000

Битката кај Мишар се одвила од 13 август до 15 август 1806 година помеѓу Отоманската империја и српските востаници. Битката е дел од т.н. Прво српско востание. Во оваа битка победиле српските востаници.