Прејди на содржината

Битка кај Кресна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Кресна
Дел од Втората балканска војна
Датум Јули 14јули 17, 1913
Место Кресна, Пиринска Македонија, денес во Бугарија
Исход Победа за Бугарија
Завојувани страни
Кралство Грција
Царство Бугарија
Команданти и водачи
кралот Константин I
Генерал Михаил Савов
Генерал Никола Иванов
Сила
приближно 80 батаљони[1] приближно 110 дружини[1]
Жртви и загуби
10,000 мали

Воени операции пред почетокот на битката[уреди | уреди извор]

Битката кај Калиманци[уреди | уреди извор]

Крај на Втората Балканска воjна[уреди | уреди извор]

Битка кај Кресна

Независно од тоа што бугарската армија ги опкружила грчките сили во Битката кај Кресна, а офанзивата на српските и црногорските сили била скршена во Битката кај Калиманци, таа немала како да ги искористи своите успеси, бидеjки на 28 јуни невмешаната до овоj момент во балканскиот конфликт Романија ја нападнала Бугарија во грб, а на 1 јули во напад против Бугарија се кренала и Отоманското Царство. На 18 јули бугарската влада побарала мир. Крај на воjната бил ставен со познатиот Букурешки договор од 10 август 1913 година.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 "Паметни битки и сражения", Николай Янакиев, "Сражението при Калиманската позиция", София, 1993, стр. 130.

Поврзано[уреди | уреди извор]