Битка кај Карпениси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Битка кај Карпениси
Дел од the Грчка војна за независност
Markosdeath.jpg
Датум 8 август, 1823
Место Карпениси, Грција
Исход Османлиска војна
Завојувани страни
Грција Грчки револуционери  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Маркос Ботсарис  Махмуд II
Сила
450 13,000 војници
Жртви и загуби
под 10 1,000

Битката кај Карпениси се одржа во близина на градот Карпениси во Грција на 8 август, 1823 година помеѓу грчките револуционери и Османлиите. Грците биле предводени од страна на Маркос Ботсарис. Како краен победник излегле Османлиите и покрај тоа што имале околу 1.000 жртви.