Битка кај Иванковац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Битка кај Иванковац
Дел од Прво српско востание
Датум 18 август 1805
Место Иванковац, Србија
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија Српски револуционери Османлиско Царство Отоманска империја
Команданти и водачи
Србија Караѓорѓе Петровиќ
Србија Миленко Стојковиќ
Османлиско Царство хафиз паша
Сила
околу 7.000 15,000
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката кај Иванковац се одвила на 18 август 1805 година помеѓу Отоманската империја и српските востаници. Битката е дел од т.н. Прво српско востание. На чело на српските востаници бил Караѓорѓе Петровиќ, кој имал околу 7.000 војници наспроти 15.000 османлиски војници предводени од страна на Хафис-паша. Во оваа битка победиле српските востаници.