Битка кај Гранада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Гранада
Дел од Реконквистата
La Rendición de Granada - Pradilla.jpg
Капитуација на Гранада, од Франсиско Прадила, 1882 година
Датум 2 јануари 1492
Место Гранада, Шпанија
Исход Победа на христијнските сојузници
Завојувани страни
Estandarte de la Corona de Aragon.png Кралство Арагон
Banner of arms crown of Castille Habsbourg style.svg Кралство Кастиља
Royal Standard of Nasrid Dynasty Kingdom of Grenade.svg Гранадски емират
Команданти и водачи
Фердинанд II од Арагон
Изабела I Кастиљска
Мухамед XII од Гранада
Сила
100,000[се бара извор] 30,000[се бара извор]
Жртви и загуби
3,000 мртви или повредени[се бара извор] 1,000 мртви, повредени или заробени[се бара извор]

Битката кај Гранада — битка одиграна на 2 јануари 1492 година помеѓу христијанските сојузници предводени од Кралство Арагон и Кралство Кастиља од една страна и Гранадскиот емират од друга страна, предводени од Мухамед XII од Гранада. Градот на поверќе пати бил ставен во опсада од страна на христијаните, но без успех. Така, христијаните конечно во 1492 година успеале да го заземат градот. Ова означувало крај на маварското владеење и распаѓање на ел-Андалуз по скоро 780 години од една страна, и обединување на двете христијански кралства во една држава под името Шпанија.