Битка кај Бадр

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Бадр
Дел од Муслиманско-Курејшки Војни
Датум 13 март 624
Место Бадр, 120 км југозападно од Медина.
Исход Муслиманска победа
Завојувани страни
Муслимани од Медина Курејши од Мека
Команданти и водачи
Мухамед
Хамза ибн Абд ел-Муталиб
Али ибн Аби Талиб
Абу Бакр
Омар
Абу Џехл
Утба ибн Рабија
Умаја ибн Калиф
Хинд ел-Хунуд
Сила
313 пешадија и коњаница: 2 коњи и 70 камили 950 пешадија и коњаници: 100 коњи и 170 камили
Жртви и загуби
14 убиени 70 убиени, 70 заробени

Битката кај Бадр — битка која се одвила на 13 март 624 година помеѓу муслиманите од Медина предводени од страна на Мухамед против Курејшите на чело со Абу Џехл од друга стрна. Битката завршила со муслиманска победа.

Битка[уреди | уреди извор]

Мухамед во 622 година ја напуштил Мека, и со своите поддржувачи, се преселил во Медина. Отворениот конфликт со меканите започнал по грабежот на муслиманите во караваните од Мека. Имало значителен недостаток во Медина, бидејќи бројот на жители се зголемил. Меканците морале да интервенираат. Првата голема победа ја постигнал Мухамед во 624 година во Бедр, 120 километри југозападно од Медина. Бројната супериорност била на страната на Курејшите, кои биле околу 900 додека муслиманите биле околу 300. Водачот на Курејшите, Абу Џехл бил убиен во битката.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со:
Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: