Прејди на содржината

Битка кај Арахова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Арахова
Дел од the Грчка војна за независност
Датум 18-24 ноември 1826
Место Блиску Арашова
Исход Грчка победа

combatant1= Грција

Завојувани страни
 Османлиско Царство
Команданти и водачи
Грција Георгиос Караискакис Мустафа бег
Сила
околу 2,000
Жртви и загуби
2,000

Битката кај Арашова се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност. Битката се водела од 18 ноември до 24 ноември 1825 година. На чело на грчките востаници бил Георгиос Караискакис, наспроти османлиската на чие чело бил Мистафа Бег. Георгиос Караискакис го напуштил кампот во Атина и се упатил кон Арашова. Негова главна цел била да го спречи патот на Османлиите за снабдување со оружје и слично. На 18 ноември се сретнал со армијата на Мустафа бег, со кое му нанел пораз. Турците биле протерени од Арашова, а вкупниот број на жртви изнесувал околу 2.000 војници.