Битеф театар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Театар Битеф, пред плоштадот Мира Таиловиќ

Театарот Битеф бил основан во 1989 година кај реконструираната германска евангелска црква кај Балонискиот пазар . Пред ова бил мал плоштад наречен „Плоштад Мира Траловиќ “ Улогата на театарот „Биттеф“ уште од првите денови бил, покрај реализацијата на фестивалот „ Битеф “, и ширењето на ефектите на фестивалот и новите театарски тенденции во текот на целата година.

Концепт[уреди | уреди извор]

Концепт на театарот „Битеф“ остана ист до денес. Отворено бил за сите видови на нови изрази, да ги надмине утврдените граници, да ги истражува и поддржува уметниците кои се подготвиле да преземат смели чекори. Театарот Битеф се обидувал да покаже дека театарот е институција која создавала култура, а не оној што само фаворизира одреден културен модел. Затоа посебно внимание се посветувало на театарските аспекти што биле недоволно развиени во домашниот театар, како што бил современиот танц и театарот за движење. Театарот „Битеф“ бил организиран во стилот на современите европски театри .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на театри во Србија

Надворешни врски[уреди | уреди извор]